Dostałem drożdże US-05 w zakapslowanej butelce, datowane na 3 tygodnie wstecz.
Z tego, co poczytałem na forum, głównie w tym wątku, w butelce powinny być 3 fazy - młode piwo, dobre drożdże (jasne) i padnięte drożdże (ciemne). W butelce znajduje się tylko 5-6 cm warstwa jasnych drożdży pod młodym piwem - teoretycznie wszystkie są żywe.
Z tego co wyczytałem, do przyrządzenia startera potrzebna jest część drożdży z butelki i brzeczka. Tu pojawiają się pytania:
1. Czy może to być nachmielona i ostudzona brzeczka, czy należy ją pobrać przed gotowaniem (jeśli tak, to jak utrzymać jałowość)?
2. Jak przepłukuje się takie drożdże przed dodaniem brzeczki?
3. Czy pozostałą ilość drożdży można zamknąć w butelce po zalaniu młodym piwem, które było wcześniej w butelce lub świeżą brzeczką?
Z tego, co poczytałem na forum, głównie w tym wątku, w butelce powinny być 3 fazy - młode piwo, dobre drożdże (jasne) i padnięte drożdże (ciemne). W butelce znajduje się tylko 5-6 cm warstwa jasnych drożdży pod młodym piwem - teoretycznie wszystkie są żywe.
Z tego co wyczytałem, do przyrządzenia startera potrzebna jest część drożdży z butelki i brzeczka. Tu pojawiają się pytania:
1. Czy może to być nachmielona i ostudzona brzeczka, czy należy ją pobrać przed gotowaniem (jeśli tak, to jak utrzymać jałowość)?
2. Jak przepłukuje się takie drożdże przed dodaniem brzeczki?
3. Czy pozostałą ilość drożdży można zamknąć w butelce po zalaniu młodym piwem, które było wcześniej w butelce lub świeżą brzeczką?
Comment