Drożdże z odzysku - kwestia startera

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • copytko
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.01
    • 46

    Drożdże z odzysku - kwestia startera

    Dostałem drożdże US-05 w zakapslowanej butelce, datowane na 3 tygodnie wstecz.

    Z tego, co poczytałem na forum, głównie w tym wątku, w butelce powinny być 3 fazy - młode piwo, dobre drożdże (jasne) i padnięte drożdże (ciemne). W butelce znajduje się tylko 5-6 cm warstwa jasnych drożdży pod młodym piwem - teoretycznie wszystkie są żywe.

    Z tego co wyczytałem, do przyrządzenia startera potrzebna jest część drożdży z butelki i brzeczka. Tu pojawiają się pytania:
    1. Czy może to być nachmielona i ostudzona brzeczka, czy należy ją pobrać przed gotowaniem (jeśli tak, to jak utrzymać jałowość)?
    2. Jak przepłukuje się takie drożdże przed dodaniem brzeczki?
    3. Czy pozostałą ilość drożdży można zamknąć w butelce po zalaniu młodym piwem, które było wcześniej w butelce lub świeżą brzeczką?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    5-6cm w butelce? Po co starter, jeśli nie pachną podejrzanie to lej do brzeczki
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • copytko
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.01
      • 46

      #3
      Sugerujesz, żeby wtedy wlać całość i już? Zaraz będę właśnie otwierał butelkę i zobaczę jak to wygląda z bliska.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Nie całość, tylko ilość gęstwy na oko odpowiadającą paczce świeżych drożdży rozpuszczonych w wodzie.

        Jeśli zawartość butelki była ustana, to rozmieszaj tak, by nie poruszyć warstwy z samego dołu, bo tam jest najwięcej śmieci. Jeśli była cała rozbełtana, to postaw w lodówce na godzinę, żeby się zsiadło, i pobierz tylko górną warstwę.

        Starter jest zbędny. I nie wierz w teorie, że drożdże rozwarstwiają się pięknie na żywe i zdechłe. Zazwyczaj jest tak, że u góry żywych jest więcej, a na dole mniej.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X