Witam. Pomóżcie. Mam dylemat. W czwartek w godzinach popołudniowych do brzeczki zadałem drożdże Safbrew S-33 po wcześniejszym wykonaniu ich rehydratacji. Temperatura brzeczki niestety 24 st.C ( chociaż po kilku godzinach spadła do 20 st.C ). Dzisiaj dokładnie po dwóch dobach od zadania drożdży piana znikła praktycznie do zera, odfermentowanie słabe, w smaku trochę wodniste. Blg początkowe 12. Po dwóch dobach 4,5 blg.
Czy to już koniec fermentacji burzliwej? Czy powyższe drożdże tak się zachowują ( pierwszy raz je zastosowałem ) ? Przelewać na cichą czy potrzymać jeszcze na burzliwej?
Czy to już koniec fermentacji burzliwej? Czy powyższe drożdże tak się zachowują ( pierwszy raz je zastosowałem ) ? Przelewać na cichą czy potrzymać jeszcze na burzliwej?
Comment