Ekspresowa fermentacja burzliwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bambus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.10
    • 15

    Ekspresowa fermentacja burzliwa?

    Witam. Pomóżcie. Mam dylemat. W czwartek w godzinach popołudniowych do brzeczki zadałem drożdże Safbrew S-33 po wcześniejszym wykonaniu ich rehydratacji. Temperatura brzeczki niestety 24 st.C ( chociaż po kilku godzinach spadła do 20 st.C ). Dzisiaj dokładnie po dwóch dobach od zadania drożdży piana znikła praktycznie do zera, odfermentowanie słabe, w smaku trochę wodniste. Blg początkowe 12. Po dwóch dobach 4,5 blg.
    Czy to już koniec fermentacji burzliwej? Czy powyższe drożdże tak się zachowują ( pierwszy raz je zastosowałem ) ? Przelewać na cichą czy potrzymać jeszcze na burzliwej?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    1. Tak, to koniec burzliwej części fermentacji głównej.
    2. Trzymać do siedmiu dni na pierwszej fermentacji. Piwo będzie jeszcze trochę dochodzić.
    3. Napisz, co to za piwo i jakie zacieranie stosowałeś, będzie wiadomo, czy powinno głebiej odfermentować.

    Comment

    • bambus
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.10
      • 15

      #3
      Dzięki za odpowiedź.
      Nie było procesu zacierania. Zastosowałem niechmielony ekstrakt słodowy Bruntal jasny, chmieliłem amerykańskimi chmielami citra, amarillo i cascade.
      Do lagerów i pilsów stosuję saflager w34/70, do amerykańskich górniaków safale us-05. Sprawdzają się doskonale.
      Niestety zabrakło mi tych us-05, a w lodówce leżały rezerwowe właśnie safbrew s-33 (pozostałość po witbierze ).
      Wiem, że to dziwne połączenie ale to mój kolejny eksperyment ( tym razem wymuszony ).
      Zastanawia mnie jednak słabe odfermentowanie i wodnistość.
      Czy te drożdże zachowują się tak zawsze? Czy przyczyną jest jednak zbyt wysoka temperatura brzeczki?

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Nie znam tego eksktraktu, ale sądzę, żemoże być tak wykonany, żeby pozostawiać sporą treściwość. Nie sądzę, żeby balling spadł poniżej czterech.

        Nie wiem, czy te akurat drożdże się tak zachowują. U mnie większość drożdży tak się zachowuje. Taka właśnie jest górna fermentacja.

        Comment

        • bambus
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.10
          • 15

          #5
          Krzysiu, na bazie ekstraktu Bruntal zrobiłem już kilkanaście warek ( w tym kilka na drożdżach górnofermentacyjnych wspomnianych wcześniej safale us-05 ).
          Za każdym razem burzliwa trwała od 7 do nawet 11 dni. Tak długo zawsze utrzymywała się warstwa piany. Po jej zaniku przelewałem dopiero na cichą.
          Ponadto przy początkowym blg w granicach 12-12,5 na koniec fermentacji burzliwej poziom blg zawsze spadał do 2-3, dodatkowo klarowność już po burzliwej była dość dobra.
          To mnie właśnie bardzo zastanawia i ta wodnistość piwa ( próbowałem ).
          Chyba jednak problem jest po stronie tych drożdży.

          Comment

          • gwzd
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2012.01
            • 622

            #6
            Drożdże S-33 słyną właśnie z tego, że słabo dofermentowują. Nawet producent w specyfikacji tych drożdży podaje to do wiadomości.

            Informuje również, że:

            Nie formują zbryleń lecz tworzą delikatne zmętnienie podczas ponownego zawieszenia ich w piwie.
            Co poniekąd tłumaczy Twoje wątpliwości odnośnie klarowności piwa.

            All our beer fermentation solutions to help brewers find the best yeast or strain to use for beer production that fits best their needs.
            Last edited by gwzd; 2013-04-28, 13:57.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X