drożdzowy smak 6 zbóż

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #1

    drożdzowy smak 6 zbóż

    chyba coś poszło nie tak. Fermentacja burzliwa przeszła oki po tygodniu na cichą po 3 tygodniach do butelek - smakowało dobrze jak świeże ciepłe nienagazowane ... zabutelkowane po tygodniu przeniosłem do garażu.

    ale po zabutelkowaniu:
    po 1 tygodniu - hmm smakowało jak piwo ale sporo smaku drożdżowego
    po 2 tygodniach - "wali" nadal drożdżami
    po 3 tygodniach - właściwie nic się nie zmieniło

    butelki umyte i wypalone w piekarniku godzina w ok 175st (standardowo jak zawsze) wężyki nowe (akurat kupiłem) zdezynfekowane pirosiarczanem sodu, kapsle również ... dodam że 1 butelkę nie kapsluję aby piwo "przemyło" wężyk.

    zastanawiam się czy cierpliwość pomoże? dodam że w butelkach strasznie duży osad się zrobił na dnie a piwo nadal jest mętne i jak pisałem wyżej strasznie.
    do tej pory nie miałem takiego przypadku ... zastanawiam się skąd taki duży posmak drożdżowy? - wcześniej w trakcie butelkowania nie było go ...
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Jeśli masz dużo osadu w butelce to za krótka cicha lub skopałeś przelewanie.
    Możesz też piwo filtrować
    ps Może jesteś przewrażliwiony
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #3
      no tak ... śmiem twierdzić że coś skopałem
      ... przewrażliwiony to raczej nie jestem - z 2 skrzynek zostało już tylko z 24 moje testy degustacyjne robię w różnych temperaturach picia, po wypiciu innych wcześniejszych piw, w różnych pozycjach od stania do leżenia ... więc kompleksowo podchodzę do tematu
      zastanawia mnie tylko że piwo nie ma kwaśnego smaku ma tylko konsystencję szlamu ostry smak i zapach drożdży ... no cóż poleży ostała skrzynka z kilka miesięcy może się coś z tego wyklaruje.
      Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2013-04-29, 10:21.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        To nie porter by leżakować go kilka miesięcy, wypij i warz następne.
        ps zostaw sobie jedna butelkę by zobaczyć czy faktycznie sie wyklaruje
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

          #5
          i też tak zrobię ... wikend majowy tuż tuż więc już plan na gotowanie jest w miarę regularnie co ok 2-3 tygodnie warze kolejne piwka

          tylko zastanawia mnie co się zadziało ... a że kolejne jest już od 2 tygodni na cichej i jeszcze trochę i będzie trzeba je porozlewać :/ stąd mam zagwostkę gdzie jest u mnie problem wcześniej nie miałem takiego zdarzenia
          Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2013-04-29, 11:29.

          Comment

          • Gość

            #6
            A może problem w nalewaniu, wlewasz też drożdże.
            Mocno schodź i nalej, i butelki zawsze na baczność trzymaj.

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #7
              no tak .. ale tak na 40 butelek? któreś musiałby być dobre ... a tu wszystkie takie same.

              aaaa a może!!! zawsze przed rozlaniem zlewałem piwo i dodawałem glukozę w postaci syropu do całości i dopiero potem rozlewałem ... a przy tym piwie wsypałem glukozę łyżeczką do butelek i dopiero potem porozlewałem ... hmmm to właściwie jedyna różnica od innych rozlewań

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Za krótka cicha. Ile trzymałeś na cichej? Na dnie powinna być lekka mgiełka drożdży a nie 0,5cm warstwa.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • MarcinKan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.02
                  • 191

                  #9
                  tak jak pisałem na początku ... 3 tygodnie w piwnicy temperatura ok 10st, a na dnie ... hmm zwyczajowo jak to na cichej "mgła opadła - rosa na trawie"

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Mylisz pojęcia. Zabutelkowanie to nie jest fermentacja cicha.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • MarcinKan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.02
                      • 191

                      #11
                      nie mylę ... tydzień burzliwa 3 tygodnie cicha i do butelek w butelkach już stoi 3 tygodnie

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10796

                        #12
                        Po cichej dekantowałeś piwo do pojemnika z kranikiem?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • MarcinKan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.02
                          • 191

                          #13
                          nie ... właśnie lenia miałem i rozlałem bezpośrednio ze szklanego balona gdzie siedziało na cichej

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10796

                            #14
                            A w tym szklanym balonie było klarowne?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • MarcinKan
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.02
                              • 191

                              #15
                              tak do klarowania używam szklanych balonów ... ładnie widać czy już trunek przejrzysty oczywiście umyty i zdezynfekowany przed użyciem
                              generalnie to jest dla mnie zagadka i zagwostka ... bo nie jest kwaśne (kwaśne miałem kiedyś) jest tylko drożdżowe ... widać glukoza w piwie wku...a drożdże

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Pfister, Landbier
                                darekd
                                Górna Frankonia (Bawaria)

                                Ekologiczny landbier.

                                https://www.gasthof-pfister.de/braukultur/

                                Alk. 4,9%

                                Aromat - słodowy, zboże, mniej chleb, nieco drożdżowy
                                Piana - wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle
                                Barwa - słomkowo-złota, opalizująca...
                                2020-10-23, 16:54
                              • heckler
                                Czechy, Tabor, Sedláčkova 1834/30, Pivovar Křížek
                                heckler
                                Drugie podejście do tego małego browarku skończyło się równie szybko jak za pierwszym razem. Właściciel i piwowar zarazem Tomáš Křížek nie należy do grupy ludzi którzy cieszą się z tego, że ktoś specjalnie do niego przyjechał kawał drogi i chce porozmawiać, zakupić piwo i zobaczyć...
                                2019-07-05, 05:25
                              • heckler
                                Czechy, Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
                                heckler
                                Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
                                Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
                                2025-02-05, 08:15
                              • heckler
                                Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                heckler
                                Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                2025-01-07, 07:41
                              • Ahumba
                                2024.12-13 - Warszawa, Kranoprzejęcie Samiec Alfa
                                Ahumba
                                W Jaberwocky krany przejęte będą przez Artezana.

                                To świetna okazja, aby zamówić deskę trzech wariantów imperialnego stoutu!
                                Na kranie 3 wersje:
                                Klasyczna odsłona Samca, jak co roku leżakowanego w beczkach po bourbonie
                                Klasyk wzbogacony o kolumbijskie ziarna kawy San...
                                Start
                                2024-12-13
                                Koniec
                                2024-12-13
                                Adres
                                Warszawa, Nowogrodzka 12
                                2024-12-07, 10:07
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...