drożdzowy smak 6 zbóż

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    drożdzowy smak 6 zbóż

    chyba coś poszło nie tak. Fermentacja burzliwa przeszła oki po tygodniu na cichą po 3 tygodniach do butelek - smakowało dobrze jak świeże ciepłe nienagazowane ... zabutelkowane po tygodniu przeniosłem do garażu.

    ale po zabutelkowaniu:
    po 1 tygodniu - hmm smakowało jak piwo ale sporo smaku drożdżowego
    po 2 tygodniach - "wali" nadal drożdżami
    po 3 tygodniach - właściwie nic się nie zmieniło

    butelki umyte i wypalone w piekarniku godzina w ok 175st (standardowo jak zawsze) wężyki nowe (akurat kupiłem) zdezynfekowane pirosiarczanem sodu, kapsle również ... dodam że 1 butelkę nie kapsluję aby piwo "przemyło" wężyk.

    zastanawiam się czy cierpliwość pomoże? dodam że w butelkach strasznie duży osad się zrobił na dnie a piwo nadal jest mętne i jak pisałem wyżej strasznie.
    do tej pory nie miałem takiego przypadku ... zastanawiam się skąd taki duży posmak drożdżowy? - wcześniej w trakcie butelkowania nie było go ...
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Jeśli masz dużo osadu w butelce to za krótka cicha lub skopałeś przelewanie.
    Możesz też piwo filtrować
    ps Może jesteś przewrażliwiony
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #3
      no tak ... śmiem twierdzić że coś skopałem
      ... przewrażliwiony to raczej nie jestem - z 2 skrzynek zostało już tylko z 24 moje testy degustacyjne robię w różnych temperaturach picia, po wypiciu innych wcześniejszych piw, w różnych pozycjach od stania do leżenia ... więc kompleksowo podchodzę do tematu
      zastanawia mnie tylko że piwo nie ma kwaśnego smaku ma tylko konsystencję szlamu ostry smak i zapach drożdży ... no cóż poleży ostała skrzynka z kilka miesięcy może się coś z tego wyklaruje.
      Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2013-04-29, 10:21.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        To nie porter by leżakować go kilka miesięcy, wypij i warz następne.
        ps zostaw sobie jedna butelkę by zobaczyć czy faktycznie sie wyklaruje
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

          #5
          i też tak zrobię ... wikend majowy tuż tuż więc już plan na gotowanie jest w miarę regularnie co ok 2-3 tygodnie warze kolejne piwka

          tylko zastanawia mnie co się zadziało ... a że kolejne jest już od 2 tygodni na cichej i jeszcze trochę i będzie trzeba je porozlewać :/ stąd mam zagwostkę gdzie jest u mnie problem wcześniej nie miałem takiego zdarzenia
          Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2013-04-29, 11:29.

          Comment


          • #6
            A może problem w nalewaniu, wlewasz też drożdże.
            Mocno schodź i nalej, i butelki zawsze na baczność trzymaj.

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #7
              no tak .. ale tak na 40 butelek? któreś musiałby być dobre ... a tu wszystkie takie same.

              aaaa a może!!! zawsze przed rozlaniem zlewałem piwo i dodawałem glukozę w postaci syropu do całości i dopiero potem rozlewałem ... a przy tym piwie wsypałem glukozę łyżeczką do butelek i dopiero potem porozlewałem ... hmmm to właściwie jedyna różnica od innych rozlewań

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Za krótka cicha. Ile trzymałeś na cichej? Na dnie powinna być lekka mgiełka drożdży a nie 0,5cm warstwa.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • MarcinKan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.02
                  • 191

                  #9
                  tak jak pisałem na początku ... 3 tygodnie w piwnicy temperatura ok 10st, a na dnie ... hmm zwyczajowo jak to na cichej "mgła opadła - rosa na trawie"

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Mylisz pojęcia. Zabutelkowanie to nie jest fermentacja cicha.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • MarcinKan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.02
                      • 191

                      #11
                      nie mylę ... tydzień burzliwa 3 tygodnie cicha i do butelek w butelkach już stoi 3 tygodnie

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10788

                        #12
                        Po cichej dekantowałeś piwo do pojemnika z kranikiem?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • MarcinKan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.02
                          • 191

                          #13
                          nie ... właśnie lenia miałem i rozlałem bezpośrednio ze szklanego balona gdzie siedziało na cichej

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10788

                            #14
                            A w tym szklanym balonie było klarowne?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • MarcinKan
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.02
                              • 191

                              #15
                              tak do klarowania używam szklanych balonów ... ładnie widać czy już trunek przejrzysty oczywiście umyty i zdezynfekowany przed użyciem
                              generalnie to jest dla mnie zagadka i zagwostka ... bo nie jest kwaśne (kwaśne miałem kiedyś) jest tylko drożdżowe ... widać glukoza w piwie wku...a drożdże

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X