drożdzowy smak 6 zbóż

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #16
    Ale było klarowne na cichej?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #17
      jeżeli chodzi ci o to że dodawałem jakiś środek do przyspieszenia klarowania .. to nie. wolę naturalną grawitację

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #18
        Chodzi mi o to czy piwo na cichej, przed zlewaniem było klarowne?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

          #19
          tak ... było wręcz przeźroczyste ... na pewno nie było męt

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10795

            #20
            To skąd drożdże w butelce? Nie zamieszałeś/zassałeś z dna?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #21
              no i tu mam zagadkę ... dodałem ok 3g na butelkę

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #22
                3g czego?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • MarcinKan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.02
                  • 191

                  #23
                  3g glukozy na butelkę.

                  4 tydzień - drożdże .. chyba nic z tego nie będzie

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10795

                    #24
                    Po feRmentacji lałeś klarowne piwo do butelek, dodałeś 3g cukru na butelkę, piwo zrobiło się mętne z dużą ilością osadu i wali drożdżami. Jedyne co mi przychodzi do głowy to krasnoludki
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • MarcinKan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.02
                      • 191

                      #25
                      też tak przypuszczam nie wiem kurna ... pewnie coś robiłem nie tak - jedynym odstępstwem od normy to było wsypanie do butelek glukozy? wczoraj po długim zwlekaniu rozlałem do butelek kolejne - tym razem zrobiłem syrop z glukozy ... zobaczę czy tu będzie dobrze czy też może "krasnoludki" się pojawią

                      Comment

                      • Gość

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan
                        też tak przypuszczam nie wiem kurna ... pewnie coś robiłem nie tak - jedynym odstępstwem od normy to było wsypanie do butelek glukozy? wczoraj po długim zwlekaniu rozlałem do butelek kolejne - tym razem zrobiłem syrop z glukozy ... zobaczę czy tu będzie dobrze czy też może "krasnoludki" się pojawią

                        I tak właśnie się powinno to robić, oczywiście przez chwilę syrop gotować, wlać do fermentora z kranikiem, do tego zdekantować piwo i butelkować.

                        Comment

                        • MarcinKan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.02
                          • 191

                          #27
                          jak ktoś mi powie skąd w łomży pszenicznej posmak drożdży (tak mi przynajmniej to smakuje) to będę wiedział skąd w moim piwie smak drożdżowy ... wali jak mój "drożdżowiec"

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10795

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan
                            jak ktoś mi powie skąd w łomży pszenicznej posmak drożdży (tak mi przynajmniej to smakuje) to będę wiedział skąd w moim piwie smak drożdżowy ... wali jak mój "drożdżowiec"
                            taki urok pszenicznych
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • darekd
                              Pfister, Landbier
                              darekd
                              Górna Frankonia (Bawaria)

                              Ekologiczny landbier.

                              https://www.gasthof-pfister.de/braukultur/

                              Alk. 4,9%

                              Aromat - słodowy, zboże, mniej chleb, nieco drożdżowy
                              Piana - wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle
                              Barwa - słomkowo-złota, opalizująca...
                              2020-10-23, 16:54
                            • heckler
                              Czechy, Tabor, Sedláčkova 1834/30, Pivovar Křížek
                              heckler
                              Drugie podejście do tego małego browarku skończyło się równie szybko jak za pierwszym razem. Właściciel i piwowar zarazem Tomáš Křížek nie należy do grupy ludzi którzy cieszą się z tego, że ktoś specjalnie do niego przyjechał kawał drogi i chce porozmawiać, zakupić piwo i zobaczyć...
                              2019-07-05, 05:25
                            • heckler
                              Czechy, Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
                              heckler
                              Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
                              Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
                              2025-02-05, 08:15
                            • heckler
                              Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                              heckler
                              Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                              2025-01-07, 07:41
                            • Ahumba
                              2024.12-13 - Warszawa, Kranoprzejęcie Samiec Alfa
                              Ahumba
                              W Jaberwocky krany przejęte będą przez Artezana.

                              To świetna okazja, aby zamówić deskę trzech wariantów imperialnego stoutu!
                              Na kranie 3 wersje:
                              Klasyczna odsłona Samca, jak co roku leżakowanego w beczkach po bourbonie
                              Klasyk wzbogacony o kolumbijskie ziarna kawy San...
                              Start
                              2024-12-13
                              Koniec
                              2024-12-13
                              Adres
                              Warszawa, Nowogrodzka 12
                              2024-12-07, 10:07
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...