drożdzowy smak 6 zbóż

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #16
    Ale było klarowne na cichej?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #17
      jeżeli chodzi ci o to że dodawałem jakiś środek do przyspieszenia klarowania .. to nie. wolę naturalną grawitację

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #18
        Chodzi mi o to czy piwo na cichej, przed zlewaniem było klarowne?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

          #19
          tak ... było wręcz przeźroczyste ... na pewno nie było męt

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #20
            To skąd drożdże w butelce? Nie zamieszałeś/zassałeś z dna?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #21
              no i tu mam zagadkę ... dodałem ok 3g na butelkę

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #22
                3g czego?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • MarcinKan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.02
                  • 191

                  #23
                  3g glukozy na butelkę.

                  4 tydzień - drożdże .. chyba nic z tego nie będzie

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    #24
                    Po feRmentacji lałeś klarowne piwo do butelek, dodałeś 3g cukru na butelkę, piwo zrobiło się mętne z dużą ilością osadu i wali drożdżami. Jedyne co mi przychodzi do głowy to krasnoludki
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • MarcinKan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.02
                      • 191

                      #25
                      też tak przypuszczam nie wiem kurna ... pewnie coś robiłem nie tak - jedynym odstępstwem od normy to było wsypanie do butelek glukozy? wczoraj po długim zwlekaniu rozlałem do butelek kolejne - tym razem zrobiłem syrop z glukozy ... zobaczę czy tu będzie dobrze czy też może "krasnoludki" się pojawią

                      Comment


                      • #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                        też tak przypuszczam nie wiem kurna ... pewnie coś robiłem nie tak - jedynym odstępstwem od normy to było wsypanie do butelek glukozy? wczoraj po długim zwlekaniu rozlałem do butelek kolejne - tym razem zrobiłem syrop z glukozy ... zobaczę czy tu będzie dobrze czy też może "krasnoludki" się pojawią

                        I tak właśnie się powinno to robić, oczywiście przez chwilę syrop gotować, wlać do fermentora z kranikiem, do tego zdekantować piwo i butelkować.

                        Comment

                        • MarcinKan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.02
                          • 191

                          #27
                          jak ktoś mi powie skąd w łomży pszenicznej posmak drożdży (tak mi przynajmniej to smakuje) to będę wiedział skąd w moim piwie smak drożdżowy ... wali jak mój "drożdżowiec"

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                            jak ktoś mi powie skąd w łomży pszenicznej posmak drożdży (tak mi przynajmniej to smakuje) to będę wiedział skąd w moim piwie smak drożdżowy ... wali jak mój "drożdżowiec"
                            taki urok pszenicznych
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X