Uwarzyłem po raz kolejny stout i po raz kolejny wyszedł mi brązowy a nie czarny. Przy drugim stoucie dodałem więcej palonego i barwiącego niż było podane w recepturze. A i tak jest brązowy. Zastanawiam się gdzie tkwi błąd ???
Barwa piwa.
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Kiedy dodajesz palony?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
-
Za późno, dodaj podczas podgrzewania na drugą przerwę.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
W sumie to źle napisałem(bo jak zwykle 3 rzeczy na raz robię) po próbie jodowej wrzucam palony i barwiący potem podgrzewam do 72 stopni. Następnie 10 minut i wygrzewanie do 78 stopni.
Z tego co napisałeś to właśnie tak robię i mi wychodzi brązowy a nie czarny.Comment
-
A ile wogóle go dajesz?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
W pierwszej warce dałem wg. receptury, a w drugiej zwiększyłem ilości o 50 % i żadnej zmiany to nie przyniosło. Może moja kranówa jest kiepska albo dłużej zacierać ze słodami ciemnymi ??? Cholera wie???Comment
-
Ile BLG? 10% palonych/prażonych dodatków to potencjalna mega-ciemność.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
A co ma blg do barwy, chodzi o objętość warki, sposób rozdrobnienia ciemnych(czym drobniej tym lepiej)) i czas w którym się moczą w zacierze (ze 20min będzie dobrze), jak chcesz dodawać więcej ciemnych to daj ziarno palone, słód palony(barwiący) w nadmiarze daje dosyć badziewne efekty smakowe.Comment
-
Widzę że Kolega Sztetke czepliwy się zrobił wobec mnie choć potem pisze o tym samym. Jeśli jakub_kubek rozcieńczył to piwo do przykładowo ósemki to chyba jest oczywiste że nie będzie ono tak samo ciemne jak czternastka.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-05-06, 19:57.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
-
Channel: Czechy
-
-
Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
-
Channel: Belgia
-
-
Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...-
Channel: Czechy
-
-
Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
-
Channel: Czechy
-
-
Kolejny, nowo otwarty browar w Pradze nosi nazwę Fuze. Podobno nazwa ma sugerować fuzję zmysłów, smaków i ludzi.
Browar wraz z restauracją działa od kwietnia 2024 roku i zajmuję spora część ogromnego biurowca Nové Masaryčka. Trzeba przyznać, że budynek wygląda bardzo...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment