Barwa piwa.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jakub_kubek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.12
    • 74

    #1

    Barwa piwa.

    Uwarzyłem po raz kolejny stout i po raz kolejny wyszedł mi brązowy a nie czarny. Przy drugim stoucie dodałem więcej palonego i barwiącego niż było podane w recepturze. A i tak jest brązowy. Zastanawiam się gdzie tkwi błąd ???
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Kiedy dodajesz palony?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jakub_kubek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2012.12
      • 74

      #3
      Zaraz po negatywnej próbie skrobiowej. Następnie podgrzewam 78 stopni.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Za późno, dodaj podczas podgrzewania na drugą przerwę.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jakub_kubek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.12
          • 74

          #5
          W sumie to źle napisałem(bo jak zwykle 3 rzeczy na raz robię) po próbie jodowej wrzucam palony i barwiący potem podgrzewam do 72 stopni. Następnie 10 minut i wygrzewanie do 78 stopni.
          Z tego co napisałeś to właśnie tak robię i mi wychodzi brązowy a nie czarny.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            A ile wogóle go dajesz?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • jakub_kubek
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2012.12
              • 74

              #7
              W pierwszej warce dałem wg. receptury, a w drugiej zwiększyłem ilości o 50 % i żadnej zmiany to nie przyniosło. Może moja kranówa jest kiepska albo dłużej zacierać ze słodami ciemnymi ??? Cholera wie???

              Comment

              • sztetke
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 355

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                A ile wogóle go dajesz?
                No przecież napisał, że według receptury ;D

                Comment

                • Gość

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke
                  No przecież napisał, że według receptury ;D
                  Tylko nie napisał jakiej receptury

                  Comment

                  • jakub_kubek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2012.12
                    • 74

                    #10


                    Tej receptury.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24057

                      #11
                      Ile BLG? 10% palonych/prażonych dodatków to potencjalna mega-ciemność.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10806

                        #12
                        kropla będzie brązowa a w kuflu będzie czarne
                        ps przy następnym zamówieniu kup puszkę ekstraktu barwiącego i zaciemniaj
                        Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-05-02, 16:46.
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • jakub_kubek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2012.12
                          • 74

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                          Ile BLG? 10% palonych/prażonych dodatków to potencjalna mega-ciemność.
                          Powiedzmy, że najbliższa warkę planuje na 11-12 BLG.
                          No i jeszcze jedno. Czy wydłużenie zacierania z wymienionymi słodami da lepszy efekt ściemnienia ???

                          Comment

                          • sztetke
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.12
                            • 355

                            #14
                            A co ma blg do barwy, chodzi o objętość warki, sposób rozdrobnienia ciemnych(czym drobniej tym lepiej)) i czas w którym się moczą w zacierze (ze 20min będzie dobrze), jak chcesz dodawać więcej ciemnych to daj ziarno palone, słód palony(barwiący) w nadmiarze daje dosyć badziewne efekty smakowe.

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 24057

                              #15
                              Widzę że Kolega Sztetke czepliwy się zrobił wobec mnie choć potem pisze o tym samym. Jeśli jakub_kubek rozcieńczył to piwo do przykładowo ósemki to chyba jest oczywiste że nie będzie ono tak samo ciemne jak czternastka.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-05-06, 20:57.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
                                dadek
                                Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
                                2022-01-15, 04:06
                              • dadek
                                Belgia, Bruksela, Anna Bochdreef 19, Brasserie de la Senne
                                dadek
                                Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
                                2024-10-15, 00:58
                              • ART
                                Łódź, Traugutta 4, Jabeerwocky
                                ART
                                Ściana w ścianę z Piwoteką po lewej stoi sobie Jabeerwocky.

                                Czynne codziennie od 15.

                                Wybór to nie był może najlepszy. Piwa określiłbym że były w dość średniej kondycji. Kranów piwych 12.
                                Muza jak i w Piwotece za bardzo narzucająca się, w obu składa...
                                2025-03-23, 10:56
                              • heckler
                                Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
                                heckler
                                Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
                                Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
                                2025-02-05, 09:15
                              • heckler
                                Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                heckler
                                Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                2025-01-07, 08:41
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...