Uwarzyłem po raz kolejny stout i po raz kolejny wyszedł mi brązowy a nie czarny. Przy drugim stoucie dodałem więcej palonego i barwiącego niż było podane w recepturze. A i tak jest brązowy. Zastanawiam się gdzie tkwi błąd ???
Barwa piwa.
Collapse
X
-
Kiedy dodajesz palony?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Za późno, dodaj podczas podgrzewania na drugą przerwę.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
A ile wogóle go dajesz?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziA ile wogóle go dajesz?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedziNo przecież napisał, że według receptury ;D
Comment
-
-
Ile BLG? 10% palonych/prażonych dodatków to potencjalna mega-ciemność.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziIle BLG? 10% palonych/prażonych dodatków to potencjalna mega-ciemność.
No i jeszcze jedno. Czy wydłużenie zacierania z wymienionymi słodami da lepszy efekt ściemnienia ???
Comment
-
-
A co ma blg do barwy, chodzi o objętość warki, sposób rozdrobnienia ciemnych(czym drobniej tym lepiej)) i czas w którym się moczą w zacierze (ze 20min będzie dobrze), jak chcesz dodawać więcej ciemnych to daj ziarno palone, słód palony(barwiący) w nadmiarze daje dosyć badziewne efekty smakowe.
Comment
-
-
Widzę że Kolega Sztetke czepliwy się zrobił wobec mnie choć potem pisze o tym samym. Jeśli jakub_kubek rozcieńczył to piwo do przykładowo ósemki to chyba jest oczywiste że nie będzie ono tak samo ciemne jak czternastka.Last edited by ART; 2013-05-06, 19:57.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment