Barwa piwa.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jakub_kubek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.12
    • 74

    Barwa piwa.

    Uwarzyłem po raz kolejny stout i po raz kolejny wyszedł mi brązowy a nie czarny. Przy drugim stoucie dodałem więcej palonego i barwiącego niż było podane w recepturze. A i tak jest brązowy. Zastanawiam się gdzie tkwi błąd ???
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Kiedy dodajesz palony?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jakub_kubek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2012.12
      • 74

      #3
      Zaraz po negatywnej próbie skrobiowej. Następnie podgrzewam 78 stopni.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Za późno, dodaj podczas podgrzewania na drugą przerwę.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jakub_kubek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.12
          • 74

          #5
          W sumie to źle napisałem(bo jak zwykle 3 rzeczy na raz robię) po próbie jodowej wrzucam palony i barwiący potem podgrzewam do 72 stopni. Następnie 10 minut i wygrzewanie do 78 stopni.
          Z tego co napisałeś to właśnie tak robię i mi wychodzi brązowy a nie czarny.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            A ile wogóle go dajesz?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • jakub_kubek
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2012.12
              • 74

              #7
              W pierwszej warce dałem wg. receptury, a w drugiej zwiększyłem ilości o 50 % i żadnej zmiany to nie przyniosło. Może moja kranówa jest kiepska albo dłużej zacierać ze słodami ciemnymi ??? Cholera wie???

              Comment

              • sztetke
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 355

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                A ile wogóle go dajesz?
                No przecież napisał, że według receptury ;D

                Comment


                • #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
                  No przecież napisał, że według receptury ;D
                  Tylko nie napisał jakiej receptury

                  Comment

                  • jakub_kubek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2012.12
                    • 74

                    #10


                    Tej receptury.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23930

                      #11
                      Ile BLG? 10% palonych/prażonych dodatków to potencjalna mega-ciemność.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10769

                        #12
                        kropla będzie brązowa a w kuflu będzie czarne
                        ps przy następnym zamówieniu kup puszkę ekstraktu barwiącego i zaciemniaj
                        Last edited by anteks; 2013-05-02, 15:46.
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • jakub_kubek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2012.12
                          • 74

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ile BLG? 10% palonych/prażonych dodatków to potencjalna mega-ciemność.
                          Powiedzmy, że najbliższa warkę planuje na 11-12 BLG.
                          No i jeszcze jedno. Czy wydłużenie zacierania z wymienionymi słodami da lepszy efekt ściemnienia ???

                          Comment

                          • sztetke
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.12
                            • 355

                            #14
                            A co ma blg do barwy, chodzi o objętość warki, sposób rozdrobnienia ciemnych(czym drobniej tym lepiej)) i czas w którym się moczą w zacierze (ze 20min będzie dobrze), jak chcesz dodawać więcej ciemnych to daj ziarno palone, słód palony(barwiący) w nadmiarze daje dosyć badziewne efekty smakowe.

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23930

                              #15
                              Widzę że Kolega Sztetke czepliwy się zrobił wobec mnie choć potem pisze o tym samym. Jeśli jakub_kubek rozcieńczył to piwo do przykładowo ósemki to chyba jest oczywiste że nie będzie ono tak samo ciemne jak czternastka.
                              Last edited by ART; 2013-05-06, 19:57.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X