Coopers - Dark Ale - Po raz Pierwszy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kubuch
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.05
    • 23

    Coopers - Dark Ale - Po raz Pierwszy

    Witam z racji ze jestem Świeżakiem w tej dziedzinie postanowiłem sobie założyć temat
    Pewnie już był podobny

    Chciałbym zacząć przygodę z piwowarstwem... na początek kupiłem sobie COOPERS- DARK ALE PUSZKA co sądzicie na początek wystarczy??

    Do tego Wiadro fermentacyjne z Rurka i kranikiem , Termometrem, Kapslownica, Butelki, Kapsle Glukoza zamiast cukru...

    Teraz pytanie czy wszystko niezbędne już mam ewentualnie co mi będzie potrzebne w przyszłości

    Czy dobrze ze na początek Gotowiec w formie puszki a dopiero później kupić wszystko osobno i robić samemu ??

    Jaki zestaw na drugą produkcję kupić na początek ??

    Pzdr
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Potrzebne jeszcze drugie "wiadro", glukozę sobie daruj zwykły cukier wystarczy.Zaczynanie od konserwy to dobry pomysł, można na spokojnie zobaczyć o co biega.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • marcinoser
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.06
      • 35

      #3
      Nie baw się za długo z puszkami, ja pierwszą warkę zrobiłem ze słodów, i gwarantuje Ci, że kiedyś jak również zrobisz pierwsze piwko ze słodów, będziesz żałował, że nie zacząłeś wcześniej Świetna zabawa, no i kiedy się zbierze doświadczenie na kolejnych warkach można kombinować do woli wedle uznania. No, chyba, że sprzęt i kasa Cię ogranicza, ja akurat gary miałem.

      Comment

      • kubuch
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.05
        • 23

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        Potrzebne jeszcze drugie "wiadro", glukozę sobie daruj zwykły cukier wystarczy.Zaczynanie od konserwy to dobry pomysł, można na spokojnie zobaczyć o co biega.
        A drugie wiadro do czego??

        OK dam znać jak zacznę już robić

        Comment

        • marcinoser
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.06
          • 35

          #5
          Drugie wiadro przydaje się do cichej fermentacji, przy nastawianiu warki można też w nim dezynfekować to co jest potrzebne.

          Comment

          • MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

            #6
            wiaderek nigdy za dużo ... też jestem młodym "zacierniko/warzelnikiem". Do zacierania przyda ci się chłodnica. No i musisz określić się gdzie będziesz robić to piwo ... przy puszkach domownicy nawet zbytnio nie zauważą, że coś kombinujesz. Przy warzeniu rozchodzą się bardzo "intensywne" zapachy - przy zacieraniu może nie - przy gotowaniu godzinnym na pełnym ogniu potrafi być ostro ... Ja raz zabawiałem się w domu i zostałem wyproszony mówiąc delikatnie do garażu ... wiec jakby co to musisz mieć jakiś mobilny system gotowania: gar elektryczny lub taboret gazowy i butle z gazem.

            Comment

            • kubuch
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.05
              • 23

              #7
              a takie pytanie czy ktoś z was już robił te same piwo z Coopersa ?

              dobre ??

              Comment

              • MarcinKan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.02
                • 191

                #8
                piwo z puszki to gotowy ekstrakt .. taka zupka chińska
                piwo z zacierania to budowanie piwa od podstaw: użyta woda, długość zacieranie w odpowiednich temperaturach, długość chmielenia

                to jak z gotowaniem zupy ... niby kucharz robi rosół z kury, ale każdy może zrobić go inaczej i na finale masz rosół, ale każdy może inaczej smakować.

                a czy dobre? - a są niedobre piwa?
                Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2013-05-09, 09:53.

                Comment

                • kubuch
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2013.05
                  • 23

                  #9
                  Witam mam pytanie bo chce dodać zamiast Cukru Glukozę krystaliczną

                  Na opakowaniu pisze ze 200g na 20litrów piwa (opakowanie 1kg)
                  Moje pytanie to dać faktycznie 200g zamiast tego jednego kilograma glukozy??

                  czy wsypać całe kilo Glukozy? jako 1kg cukru?

                  pzdr i czekam na szybką odp bo chce już robić ta zupkę

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23977

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubuch Wyświetlenie odpowiedzi
                    Witam mam pytanie bo chce dodać zamiast Cukru Glukozę krystaliczną

                    Na opakowaniu pisze ze 200g na 20litrów piwa (opakowanie 1kg)
                    Moje pytanie to dać faktycznie 200g zamiast tego jednego kilograma glukozy??

                    czy wsypać całe kilo Glukozy? jako 1kg cukru?

                    pzdr i czekam na szybką odp bo chce już robić ta zupkę
                    Zamieszałeś trochę, te 200g na 20l to się tyczy refermentacji w butelce (co i tak jest dużą dawką).

                    Ty jak mniemam chcesz do brewkita dodać brakujący cukier co by wymodzić z tej mieszanki łącznie 20l piwa - wtedy dodajesz faktycznie 1kg cukru białego/glukozy, choć lepiej się posłużyć niechmielonym ekstraktem słodowym (1,2kg).
                    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-05-09, 17:40.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Maggyk
                      Szara Adminiscjencja
                      🍼
                      • 2004.05
                      • 5618

                      #11
                      By uzyskać ok. 23 litry Coopersa producent zaleca użyć 1 kg cukru, który jak chcesz możesz zastąpić glukozą.

                      Te 200 g glukozy w opisie to pewnie do refermentacji w butelkach jest.

                      Przeliczniki znajdziesz w tym wątku
                      Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                      Piwo domowe -
                      Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                      Reklama w BROWARZE
                      PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                      Comment

                      • MarcinKan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.02
                        • 191

                        #12
                        na początek cukier/glukozę 1kg do fermentacji.
                        200g dodajesz przy rozlewaniu ... przy założeniu że masz 20l więc wychodzi po 4g na butelkę

                        Comment

                        • kubuch
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.05
                          • 23

                          #13
                          a no tak właśnie doczytałem ze chodziło te 200gram do butelki

                          A dlaczego do Fermentacji nie dawać glukozy ?? tylko cukier czytajac forum nie raz ludzie piszą że lepiej dać glukozę zamiast cukry nie będzie posmaku bimberku

                          Comment

                          • MarcinKan
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.02
                            • 191

                            #14
                            dać glukozę .. jak masz lub cukier jak nie masz glukozy ... glukoza jest lepsza od cukru ponieważ z niej jest alkohol i nie dodaje nic od siebie ... cukier niby doda bimbrowy aromat (nigdy nie dodawałem do fermentacji cukru) a niechmielony ekstrakt da alkohol i dodatkowo zwiększy aromat piwa smakowy i zapachowy i faktycznie jest to najlepsza opcja ale z 2 strony "drogie się robi piwo"

                            poza tym zrób kilka "puszek" i przerzuć się na zacieranie lepsza frajda

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23977

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                              dać glukozę .. jak masz lub cukier jak nie masz glukozy ... glukoza jest lepsza od cukru ponieważ z niej jest alkohol
                              Proponuję czytać i poprawiać przed wysłaniem >


                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                              na początek cukier/glukozę 1kg do fermentacji.
                              200g dodajesz przy rozlewaniu ... przy założeniu że masz 20l więc wychodzi po 4g na butelkę
                              Nie wychodzi 4. Będzie 5, chyba że piszesz o butelkach 0,4l
                              Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-05-09, 20:24.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X