Chyba jestem na etapie fermentacji burzliwej..pomocy ?:)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pawel1410
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 2

    Chyba jestem na etapie fermentacji burzliwej..pomocy ?:)

    Witam , zajęło mi około 2 dni przeczesywanie internetu i szukanie odpowiedzi na kilka pytań- jestem ledwo żywy. Mieszkam za granicą i postanowiłem spróbować piwa z tzw. brewery kit. Kupiłem:
    - coopers lager, dokładnie taki:


    -rurka fermętacyjna
    - wiadro plastikowe (specjalne z pokrywką)
    - 1kg cukru
    - woda islandzka z lodowca (zero chloru itd)
    -temp przez 7 dni około 18-22 stopnie

    Plan i jego realizacja był taki jak w instrukcji. Zamknąłem moje plastikowe wiadro z rurką fermentacyjną z wcześniej przygotowaną miksturą. Dziś mija 7 dzień i powinienem już przelewać miksturę do butelek z cukrem(przygotowałem 2 litrowe po pepsi). Jednak moje wiadro nadal pracuje burzliwie. Nie mogłem się powstrzymać i wypiłem połowę szklaneczki , muszę przyznać , że smak normalnego słabego piwa. Żadnego bimbru nie czułem. Oceniam piwo na dobre. Niestety nie chcę zepsuć dobrze zapowiadającego się nastawu.

    Oto moje pytania
    - czy dalej czekać, zanim rozleje w butelki ? (nie robiłem żandych prób mienrikami - bo nie miałem takowych i się na tym kompletnie nie znam, pożyczyłem dziś jeden od kolegi ale są tu jakieś dziwne skale :TRIPLE SCALE BEER hydrometer ; POTENCIAL ALCOHOL BY VOLUME-tu mi wyszło 3% ; PERCENT SUGAR -BALLING

    -czy bomblująca rurka fermentacyjna świadczy o dalszej burzliwej fermentacji (po zajrzeniu bąbluje co 8 sek, wcześniej też często , choć nie tak często ?

    -proszę o rady

    p.s. dziś pierwszy raz otworzyłem wiaderko, była na nim lekka piana grubość 1-2 mm, i pierścień w około wiaderka świadczący o wyższym stanie piany bądź cieczy w poprzednich dniach, jeśli potrzeba zdjęć dołaczę

    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #2
    Zostawić jeszcze tydzień, po tym czasie w miarę możliwości sprawdzić blg i rozlać do butelek z dodatkiem 2,5-3g/butelkę cukru/glukozy
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • sztetke
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 355

      #3
      No, tylko musi uwzględnić te 2 litrowe butelki, czyli jakieś 10g cukru na butle.

      Comment

      • Pawel1410
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.05
        • 2

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
        Zostawić jeszcze tydzień, po tym czasie w miarę możliwości sprawdzić blg i rozlać do butelek z dodatkiem 2,5-3g/butelkę cukru/glukozy
        Poradzę sobie z cukrem. Oczywiście adekwatnie do pojemności. Czyli jeśli na 0.5 l butelkę wchodzi 2,5 g - 3 g to na 2 l będzie adekwatnie 10 g -12 g.

        Natomiast temat blg jest dla mnie nieznany. Nie wiem za bardzo jak do tego podejść. Jakie wartości informują o skończonej fermentacji itd. Aby nie pozostać ignorantem , w temacie wiem tyle :

        Skala Ballinga – skala obrazująca zawartość cukru w roztworze.
        1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu. Skalę tę opracował niemiecki chemik Karl Balling w 1843[1] "wikipedia"


        % alk. [obj.] =
        BLG początkowe - BLG końcowe /(dzielone na) 1,938

        'piw org'

        Jak natomiast wpływa to na fermentacje (tym bardziej , że nie posiadam Blg początkowego)?
        Ostatnia zmiana dokonana przez Pawel1410; 2013-05-04, 14:26.

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #5
          Podstawowym pomiarem przed fermentacją jest określenie początkowego blg, jeśli tego parametru nie zmierzyłeś to można w przybliżeniu określić na podstawie informacji producenta/sklepu w którym ten ekstrakt kupiłeś, przeważnie ok. 12blg. Za tydzień musisz zmierzyć końcowe blg, fermentacja powinna się zatrzymać na ok 2-3blg i wg wzoru który podałeś wcześniej, określisz przybliżoną ilość alko. Mam nadzieję, że posiadasz ballingometr, jeśli nie, to możesz go zakupić w każdym Brico M na stoisku winnym. A najlepiej przeczytać
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          Przetwarzanie...
          X