Fermentacja burzliwa stanęła? Co robić

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tbiegun
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 14

    #1

    Fermentacja burzliwa stanęła? Co robić

    Mam pewien problem. Po tygodniu fermentacji balling spadł z 12 do 5,5 przy czym to 5,5 utrzymuje sie już od 3 dni. Powinno spaść do 3 i nie wiem co teraz z tym zrobic.

    balingomierz skalibrowany, drożdże Safbrew S-33, temperatura fermentacji obecnie 19,7 ale oscyluje wokoł 20 cały czas. Faza fermentacji z pianą przebiegła bardzo szybko. Po 2 dniach piany juz nie było.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19304

    #2
    Gdzieś u Codera na piwo.org czytałem, że można lekko zamieszać i powinny dofermetować. Ja bym się jednak bał takiego manewru. Zlałbym teraz, tylko z mniejszą ilością refermentacyjnych cukrów.

    Natomiast nie napisałeś czy to z ekstraktów czy zacierane, bo może tak skopałeś zacieranie, że niżej nie zejdzie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2013-05-04, 16:55.

    Comment

    • tbiegun
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.04
      • 14

      #3
      Zacierane, to moja pierwsza warka wiec mozliwe ze popelniłem gdzies bład. Czyli zlać teraz na cichą spokojnie? Na czym stracę jesli przefermentowało mi tylko te 6-7 Blg od 12 poczatkowych.

      Ta warke traktuje jako nauke a przy okazji dobrze jakby dało się wypić. Sam proces wygladał tak: http://www.browar.biz/forum/showpost...46&postcount=1

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19304

        #4
        Zlać na cichą jeśli nie jest jeszcze klarowne. Jak już jest, to lej w butelki, tylko daj mniej cukru (lub glukozy).

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          Zlać na cichą jeśli nie jest jeszcze klarowne. Jak już jest, to lej w butelki, tylko daj mniej cukru (lub glukozy).
          Taaa, na S-33 po 10 dniach klarowne, no to byłby wyczyn,
          lepiej zostaw to na burzliwej jeszcze z tydzień i potem tydzień cichej obowiązkowo, albo zlej teraz na cichą i zostaw na 2 tygodnie.

          Comment

          • jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

            #6
            Zlej na cichą zaciągając trochę drożdży i delikatnie napowietrz (wystarczy gdy wąż w trakcie lania na chwilę wyciągniesz nad powierzchnię). Powinno to spowodować wznowienie fermentacji.
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke
              Taaa, na S-33 po 10 dniach klarowne, no to byłby wyczyn,
              lepiej zostaw to na burzliwej jeszcze z tydzień i potem tydzień cichej obowiązkowo, albo zlej teraz na cichą i zostaw na 2 tygodnie.
              O właśnie, kolega napisał wszystko...
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 10:28
              • Daray
                Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                Daray
                Dzień dobry,

                W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                2023-03-13, 21:01
              • VidiBob
                Piana a brak wyraźnej fermentacji
                VidiBob
                Dzień dobry,
                zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                2022-05-19, 15:36
              • RomaNzRumunii
                Kolsch temperatura fermentacji
                RomaNzRumunii
                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                2023-11-25, 22:07
              • pegazus300
                3 dzień fermentacji
                pegazus300
                Hej. Właśnie fermentuje moje pierwsze piwo. Po 24 godzinach od zadania drożdży nastąpił kilminacyjny moment, w którym rurka bulgotała z częstotliwością raz na pół sekundy. Dzisiaj (60 h fermentacji) bulgocze raz na 4-5 sekund. Czy tak szybki spadek szybkości fermentacji jest normalny?...
                2018-04-09, 13:41
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...