Fermentacja burzliwa stanęła? Co robić

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tbiegun
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 14

    Fermentacja burzliwa stanęła? Co robić

    Mam pewien problem. Po tygodniu fermentacji balling spadł z 12 do 5,5 przy czym to 5,5 utrzymuje sie już od 3 dni. Powinno spaść do 3 i nie wiem co teraz z tym zrobic.

    balingomierz skalibrowany, drożdże Safbrew S-33, temperatura fermentacji obecnie 19,7 ale oscyluje wokoł 20 cały czas. Faza fermentacji z pianą przebiegła bardzo szybko. Po 2 dniach piany juz nie było.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Gdzieś u Codera na piwo.org czytałem, że można lekko zamieszać i powinny dofermetować. Ja bym się jednak bał takiego manewru. Zlałbym teraz, tylko z mniejszą ilością refermentacyjnych cukrów.

    Natomiast nie napisałeś czy to z ekstraktów czy zacierane, bo może tak skopałeś zacieranie, że niżej nie zejdzie.
    Last edited by e-prezes; 2013-05-04, 15:55.

    Comment

    • tbiegun
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.04
      • 14

      #3
      Zacierane, to moja pierwsza warka wiec mozliwe ze popelniłem gdzies bład. Czyli zlać teraz na cichą spokojnie? Na czym stracę jesli przefermentowało mi tylko te 6-7 Blg od 12 poczatkowych.

      Ta warke traktuje jako nauke a przy okazji dobrze jakby dało się wypić. Sam proces wygladał tak: http://www.browar.biz/forum/showpost...46&postcount=1

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Zlać na cichą jeśli nie jest jeszcze klarowne. Jak już jest, to lej w butelki, tylko daj mniej cukru (lub glukozy).

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Zlać na cichą jeśli nie jest jeszcze klarowne. Jak już jest, to lej w butelki, tylko daj mniej cukru (lub glukozy).
          Taaa, na S-33 po 10 dniach klarowne, no to byłby wyczyn,
          lepiej zostaw to na burzliwej jeszcze z tydzień i potem tydzień cichej obowiązkowo, albo zlej teraz na cichą i zostaw na 2 tygodnie.

          Comment

          • jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

            #6
            Zlej na cichą zaciągając trochę drożdży i delikatnie napowietrz (wystarczy gdy wąż w trakcie lania na chwilę wyciągniesz nad powierzchnię). Powinno to spowodować wznowienie fermentacji.
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
              Taaa, na S-33 po 10 dniach klarowne, no to byłby wyczyn,
              lepiej zostaw to na burzliwej jeszcze z tydzień i potem tydzień cichej obowiązkowo, albo zlej teraz na cichą i zostaw na 2 tygodnie.
              O właśnie, kolega napisał wszystko...
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              Przetwarzanie...
              X