Czy istnieje jakiś wzór na obliczenie glukozy potrzebnej do refermentacji w wypadku jeśli fermentacja zakończy się na wyższym Blg niz planowane? Np zamiast docelowych 3 Blg - zejdzie max do 4Blg
Obliczanie potrzebnej glukozy - wzór
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tbiegun Wyświetlenie odpowiedziCzy istnieje jakiś wzór na obliczenie glukozy potrzebnej do refermentacji w wypadku jeśli fermentacja zakończy się na wyższym Blg niz planowane? Np zamiast docelowych 3 Blg - zejdzie max do 4Blg
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek Wyświetlenie odpowiedzi1°Blg to 10g cukrów w 1 kilogramie (w przybliżeniu w 1 litrze) roztworu. Jeśli zabutelkujesz o 1°Blg za wcześnie, to tak jakbyś do każdej butelki dał 5g cukru. Ryzykowna sprawa. Tym bardziej że nigdy nie masz pewności ile tak naprawdę zostało jeszcze do przefermentowania.
Comment
-
-
Jeśli fermentacja zakończy się wyższym Blg niż planowane, to nic sie nie stanie. Problem powstanie dopiero wtedy, gdy zabutelkuje się piwo, którego fermentacja nie zakończyła się. Zapobiega się temu poprzez nastawienie młodego piwa na odpowiednio długą fermentację wtórną. Nikt jeszcze nie wymyślił sposobu, aby samo zabutelkowanie wystarczyłó do przefermentowania cukrów niefermentowalnych.
Sam wzór można sobie w d... wsadzić. Jeśli zmniejszy się ilość cukru do refermentacji, a fermentacja resztkowa w butelce zachodzić nie będzie, to wyjdzie piwo niedogazowane. Proponuję bardziej przyłożyć sie do nauki, a nie wymyślać dziwaczne "ewentualności" i równie dziwaczne sposoby walki z nimi.
Comment
-
-
Poczytaj o drożdżach na których to robiłeś, bo to b.ważne, każde mają inny sposób działania, pewnie to są leniwe S-33 więc z tego co piszą (zrobiłem jedno piwo na nich więc się nie znam) zejdą słabo, ale 5 z 12 blg to jeszcze nie koniec, przy zlewaniu na cichą napowietrz trochę, może się pobudzą do działania.
I celuj w średnie nagazowanie, zawsze będziesz miał trochę rezerwy antygranatowej, choć pewnie i tak wypijesz zanim cokolwiek się złego porobi .
Comment
-
-
W tej sprawie kluczem chyba są drożdże, jak pisze Sztetke, poczytaj o nich.
Ostatnio robię kolsche i alty 12 blg na Wyeast 2575 II, trochę dziwne drożdże, z 12 blg na burzliwej fermentują do 4-5 blg i nic dalej, odstawiam na wtórną na 3 tygodnie i schodzi do ok. 3 blg – 4 warki w ten sposób.
Dlaczego zakładasz jakieś blg końcowe? Wg mnie da są przewidzieć, czy zejdzie do 3,5 blg czy może do 3 blg …
Comment
-
-
ja w niedziele zabutelkowałem Belgian Pale Ale ... tydzień fermentacji, 3 tygodnie cichej i takie słodkawe wyszło ... chyba takie będzie ... wczoraj otworzyłem 2 butelki (1 i ostanie nalane) i słodkawe jest ... a ilość cukru - ja daje zawsze na całość ok 160g glukozy w syropie ... jeszcze nie miałem granatów ... ale faktem jest, że u mnie szybko znika piwo.
Comment
-
Comment