Brewkit i kilka pytań

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Inco
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.05
    • 33

Brewkit i kilka pytań

Witam,

Zacznę od tego,że sprawdziłem forum pod kątem odpowiedzi na moje pytanie, zdania są podzielone, więc zapytam jeszcze raz!.

Swoją pierwszą warkę chce zrobić z brewkitu, stąd kilka pytań:

1) Jakiej firmy brewkit wybrać? To prawda że Coopers robi co najwyżej średniej jakości produkty? A może Brewmaker albo Muntons?

2) Wiekszość należy przygotować na 20l wody, ale podobno piwo wychodzi wodniste, próbować z mniejszą ilością wody, 17l? 18l?

3) Mam zamiar używać wodę z kranu, przegotowaną i odstawioną na kilkanaście godzin do ostania się osadów, dobry to pomysł?

4)Zamiast cukru kryształu chce użyć glukozy. Gdzieś przeczytałem o tym , żeby ok. 4g cukru/glukozy dodać łyżeczka/strzykawką bezpośrednio do butelki. Podnosząca się piana powoduje wyparcie powietrze i wtedy kapsluje, czy to właściwy sposób butelkowania?

5) Zaworek grawitacyjny. Chce do zaworka grawitacyjnego podłączyć węża z pompką która będzie wkładana od góry, a nie do kranika (nie chce wzburzyć osadów). Wystarczy raz użyć pompki i później piwko będzie leciało po każdorazowym dotknięciu dna zaworkiem czy po każdym oderwaniu zaworka od dna trzeba pompować? Wydaje mi się,że za każdym razem,ale wole zapytać : )

6) Termometr ciekłokrystaliczny. Czy jest coś warty? (mowa tutaj o takim do kilku złotych). Jaka jest jego dokładność, żywotność?

7) Rurki fermentacyjne. Szklana i każdorazowa dezynfekcja (raczej ku temu się skłaniam) czy jednorazówka plastikowa za 2zł i do kosza (plastiku raczej nie wyparze/zdezynfekuje tak dobrze)

8)Kapslowanie. Czy po zakapslowaniu można owinąć szyjkę butelki dodatkowo folią spożywczą (nie alumioniową, tylko foliową) tak w celu dodatkowego zabezpieczenia, czy dobrze zakapslowana butelka wystarczy a źle zakapslowanej to nie pomoże?

9)Piwko już rozlane do butelek można czymś przekryć,żeby nie miało dostępu światła?

Dzięki i pozdrawiam,
    Inco
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Inco Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam,

Zacznę od tego,że sprawdziłem forum pod kątem odpowiedzi na moje pytanie, zdania są podzielone, więc zapytam jeszcze raz!.

Swoją pierwszą warkę chce zrobić z brewkitu, stąd kilka pytań:

1) Jakiej firmy brewkit wybrać? To prawda że Coopers robi co najwyżej średniej jakości produkty? A może Brewmaker albo Muntons?
    bez różnicy, może też być WES
    2) Wiekszość należy przygotować na 20l wody, ale podobno piwo wychodzi wodniste, próbować z mniejszą ilością wody, 17l? 18l?
    wyznacznikiem jest blg a nie ilość wody
    3) Mam zamiar używać wodę z kranu, przegotowaną i odstawioną na kilkanaście godzin do ostania się osadów, dobry to pomysł?
    Z woda na herbatę tez tak robisz?
    4)Zamiast cukru kryształu chce użyć glukozy. Gdzieś przeczytałem o tym , żeby ok. 4g cukru/glukozy dodać łyżeczka/strzykawką bezpośrednio do butelki. Podnosząca się piana powoduje wyparcie powietrze i wtedy kapsluje, czy to właściwy sposób butelkowania?
    dodanie cukru nie ma za zadanie podnoszenia piany Najwygodniej posiadać fermentor z kranikiem do którego dekantujemy młode piwo

5) Zaworek grawitacyjny. Chce do zaworka grawitacyjnego podłączyć węża z pompką która będzie wkładana od góry, a nie do kranika (nie chce wzburzyć osadów). Wystarczy raz użyć pompki i później piwko będzie leciało po każdorazowym dotknięciu dna zaworkiem czy po każdym oderwaniu zaworka od dna trzeba pompować? Wydaje mi się,że za każdym razem,ale wole zapytać : )
    do rozlewu z kranikiem, o wiele wygodniej
    6) Termometr ciekłokrystaliczny. Czy jest coś warty? (mowa tutaj o takim do kilku złotych). Jaka jest jego dokładność, żywotność?
    to taki gadżecik

7) Rurki fermentacyjne. Szklana i każdorazowa dezynfekcja (raczej ku temu się skłaniam) czy jednorazówka plastikowa za 2zł i do kosza (plastiku raczej nie wyparze/zdezynfekuje tak dobrze)
    wyparzanie to nie jest dobry sposób na dezynfekcję.Umyj, jakieś CLO2 lub piro
    8)Kapslowanie. Czy po zakapslowaniu można owinąć szyjkę butelki dodatkowo folią spożywczą (nie alumioniową, tylko foliową) tak w celu dodatkowego zabezpieczenia, czy dobrze zakapslowana butelka wystarczy a źle zakapslowanej to nie pomoże?
    zbędne
    9)Piwko już rozlane do butelek można czymś przekryć,żeby nie miało dostępu światła?

Dzięki i pozdrawiam,
    Inco
    Można
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

ja bym się tylko do tej wody przyczepił ... to zależy jaką wodę masz w kranie ... ja osobiście kupuje wodę źródlaną 5l za 1,55zł moja kranówka jest wg wodociągów SUPER ale rzeczywistość jest zupełnie inna

Comment

• anteks
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

Do zupy i na herbatę też kupujesz?

Comment

• MarcinKan
          • 2013.02
          • 191

do rosołu tylko i grochówki ... do herbaty i kawy nie

Comment

• Inco
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.05
            • 33

anteks:

2) wiem że wyznacznikiem jest poziom cukru,ale na forum znalazłem opinie, że te 20l to za dużo i żeby dawać mniej, chciałem to skonfrontować

3) Nie za bardzo rozumiem. To co, zagotować, ostudzić i wlewać? Mieszkam na wsi,woda w wodociągu ze źródła podziemnego więc kupował jakiejś w hipermarketach nie będę (no chyba,że po pierwszej warce okaże się,że woda jest jednak słaba)

4) Wiem,że dodanie cukru nie ma na celu podniesienia piany. Na jednym z kanałów youtube widzałem, jak gość dodawał glukoze do butelki z łyżeczki, czekał aż piana ruszy do góry i wtedy szybko kapslował. Podobno podnosząca się piana powoduje wyparcie części powietrza i wtedy piwko lepiej pracuje w butelce. Link : http://www.youtube.com/watch?v=7ENP_ctUJXI

Comment

3) Nie za bardzo rozumiem. To co, zagotować, ostudzić i wlewać? Mieszkam na wsi,woda w wodociągu ze źródła podziemnego więc kupował jakiejś w hipermarketach nie będę (no chyba,że po pierwszej warce okaże się,że woda jest jednak słaba)
              a jak piwo będzie niedobre, to skąd będziesz wiedział, że to przez wodę? lej ze studni i się nie przejmuj, to jest piwo z puszki i Ty jesteś na początku drogi, przyjdzie czas na ph wody itd.

4) Wiem,że dodanie cukru nie ma na celu podniesienia piany. Na jednym z kanałów youtube widzałem, jak gość dodawał glukoze do butelki z łyżeczki, czekał aż piana ruszy do góry i wtedy szybko kapslował. Podobno podnosząca się piana powoduje wyparcie części powietrza i wtedy piwko lepiej pracuje w butelce. Link : http://www.youtube.com/watch?v=7ENP_ctUJXI
              nie zawracaj siobie tym głowy

Comment

• anteks
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

anteks:

2) wiem że wyznacznikiem jest poziom cukru,ale na forum znalazłem opinie, że te 20l to za dużo i żeby dawać mniej, chciałem to skonfrontować
                wrzucisz spławik,zobaczysz ile jest blg i ewentualnie skorygujesz
                co to znaczy słaba?
                są różne szkoły ta druga mówi żeby zostawić 5cm wolnego powietrza by drożdże mogły pracować i nagazować piwo
                Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-05-09, 14:52.

Comment

• Inco
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.05
                  • 33

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  co to znaczy słaba?
                  Słaba - nie dobra, chociaż wiem że wodę charakteryzują różne parametry, w to się zagłębiał na razie nie będę. Zostaje przy kranówie , w temacie wody póki co wiem wszystko.

Zadałem jeszcze pytanie tutaj , odnośnie kapslownicy : http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1120225

Pozdrawiam,
                  Inco
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Inco; 2013-05-09, 15:00.

Comment

• anteks
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

Uwarzysz kilka warek to wtedy zobaczysz jak wychodzą na Twojej wodzie.
                    Posiadam takową kapslownicę i jestem zadowolony

Comment

• Inco
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.05
                      • 33

Wracając jeszcze raz to tematu ilości wody na brewkit.

Postanowiłem uważyć na 17l i odpowiednio zmniejszyć ilość cukru zamiast 1kg ->0.85kg cukru.

Comment

• DonZ
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.03
                        • 303

Wracając jeszcze raz to tematu ilości wody na brewkit.

Postanowiłem uważyć na 17l i odpowiednio zmniejszyć ilość cukru zamiast 1kg ->0.85kg cukru.
                        wydaje mi się że możesz zostawić ilość cukru/glukozy taką samą jak do 20L a ilość wody zmniejszyć odrobinę, podciągniesz BLG a i może jak drożdże pozwolą to w piwie troche więcej ciała zostanie.

Ja za to mam pytanie z innej beczki (bo nie chce tworzyć kolejnego temetu).

Miałem chwilową przerwę w warzeniu a właściwie zrobiłem jedną puchę teraz przymierzam się do kolejnej, naczyń brak więc o zacieraniu mogę pomarzyć jak na razie, chcę kupić ekstrakt niechmielony i osobno chmiele, ekstrakt zagotować w 10L wody i nachmielić, potem do fermentatora dolać kolejne 8L i zadać drożdżami, uda się to, czy będzie w tym coś słabego? Aha no i cukru (lub lepszego odpowiednika) dla podniesienia BLG też dodam.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez DonZ; 2013-05-12, 11:50.

Comment

• kibi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 1875

Zamiast dodawać cukru kup ze 3 kg ekstraktu.

Comment

• DonZ
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.03
                            • 303

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zamiast dodawać cukru kup ze 3 kg ekstraktu.
                            to akurat wiem że cukru nie dawać mnie chodziło tylko o to czy nachmielenie 10L ekstraktu z wodą bo taki gar mam a potem dolania do 18L wody z rozpuszczonym suchym ekstraktem słodowym ma sens

Comment

• MarcinKan
                              • 2013.02
                              • 191

jak nie możesz inaczej .. to czemu nie .. jak będziesz miał poczucie niespełnienia po chmieleniu to zawsze jeszcze zostanie ci chmielenie na zimno

Comment

Przetwarzanie...
                              X