Witam,
Zacznę od tego,że sprawdziłem forum pod kątem odpowiedzi na moje pytanie, zdania są podzielone, więc zapytam jeszcze raz!.
Swoją pierwszą warkę chce zrobić z brewkitu, stąd kilka pytań:
1) Jakiej firmy brewkit wybrać? To prawda że Coopers robi co najwyżej średniej jakości produkty? A może Brewmaker albo Muntons?
2) Wiekszość należy przygotować na 20l wody, ale podobno piwo wychodzi wodniste, próbować z mniejszą ilością wody, 17l? 18l?
3) Mam zamiar używać wodę z kranu, przegotowaną i odstawioną na kilkanaście godzin do ostania się osadów, dobry to pomysł?
4)Zamiast cukru kryształu chce użyć glukozy. Gdzieś przeczytałem o tym , żeby ok. 4g cukru/glukozy dodać łyżeczka/strzykawką bezpośrednio do butelki. Podnosząca się piana powoduje wyparcie powietrze i wtedy kapsluje, czy to właściwy sposób butelkowania?
5) Zaworek grawitacyjny. Chce do zaworka grawitacyjnego podłączyć węża z pompką która będzie wkładana od góry, a nie do kranika (nie chce wzburzyć osadów). Wystarczy raz użyć pompki i później piwko będzie leciało po każdorazowym dotknięciu dna zaworkiem czy po każdym oderwaniu zaworka od dna trzeba pompować? Wydaje mi się,że za każdym razem,ale wole zapytać : )
6) Termometr ciekłokrystaliczny. Czy jest coś warty? (mowa tutaj o takim do kilku złotych). Jaka jest jego dokładność, żywotność?
7) Rurki fermentacyjne. Szklana i każdorazowa dezynfekcja (raczej ku temu się skłaniam) czy jednorazówka plastikowa za 2zł i do kosza (plastiku raczej nie wyparze/zdezynfekuje tak dobrze)
8)Kapslowanie. Czy po zakapslowaniu można owinąć szyjkę butelki dodatkowo folią spożywczą (nie alumioniową, tylko foliową) tak w celu dodatkowego zabezpieczenia, czy dobrze zakapslowana butelka wystarczy a źle zakapslowanej to nie pomoże?
9)Piwko już rozlane do butelek można czymś przekryć,żeby nie miało dostępu światła?
Dzięki i pozdrawiam,
Inco
Zacznę od tego,że sprawdziłem forum pod kątem odpowiedzi na moje pytanie, zdania są podzielone, więc zapytam jeszcze raz!.
Swoją pierwszą warkę chce zrobić z brewkitu, stąd kilka pytań:
1) Jakiej firmy brewkit wybrać? To prawda że Coopers robi co najwyżej średniej jakości produkty? A może Brewmaker albo Muntons?
2) Wiekszość należy przygotować na 20l wody, ale podobno piwo wychodzi wodniste, próbować z mniejszą ilością wody, 17l? 18l?
3) Mam zamiar używać wodę z kranu, przegotowaną i odstawioną na kilkanaście godzin do ostania się osadów, dobry to pomysł?
4)Zamiast cukru kryształu chce użyć glukozy. Gdzieś przeczytałem o tym , żeby ok. 4g cukru/glukozy dodać łyżeczka/strzykawką bezpośrednio do butelki. Podnosząca się piana powoduje wyparcie powietrze i wtedy kapsluje, czy to właściwy sposób butelkowania?
5) Zaworek grawitacyjny. Chce do zaworka grawitacyjnego podłączyć węża z pompką która będzie wkładana od góry, a nie do kranika (nie chce wzburzyć osadów). Wystarczy raz użyć pompki i później piwko będzie leciało po każdorazowym dotknięciu dna zaworkiem czy po każdym oderwaniu zaworka od dna trzeba pompować? Wydaje mi się,że za każdym razem,ale wole zapytać : )
6) Termometr ciekłokrystaliczny. Czy jest coś warty? (mowa tutaj o takim do kilku złotych). Jaka jest jego dokładność, żywotność?
7) Rurki fermentacyjne. Szklana i każdorazowa dezynfekcja (raczej ku temu się skłaniam) czy jednorazówka plastikowa za 2zł i do kosza (plastiku raczej nie wyparze/zdezynfekuje tak dobrze)
8)Kapslowanie. Czy po zakapslowaniu można owinąć szyjkę butelki dodatkowo folią spożywczą (nie alumioniową, tylko foliową) tak w celu dodatkowego zabezpieczenia, czy dobrze zakapslowana butelka wystarczy a źle zakapslowanej to nie pomoże?
9)Piwko już rozlane do butelek można czymś przekryć,żeby nie miało dostępu światła?
Dzięki i pozdrawiam,
Inco
Comment