Pytanie o fermentację cichą

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krzysztofkozerski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 4

    #1

    Pytanie o fermentację cichą

    Witam, mam takie pytanie.
    Wróciłem po kilku latach do piwowarstwa domowego. Wcześniej uwarzyłem 4 warki, obecnie jest to moja piąta. Pytanie dotyczy fermentacji cichej. Otóż w książce Ziemowita Fałata z którek jorzystam jako z podręcznika wyczytałem że po tygodniowej fermentacji burzliwej warto przelać piwo do drugiego fermentora na fermentację cichą (z rurką fermentacyjną). Zawsze tak robię - cicha fermentacja około 2 tygodni. ZF napisał że ma ona trwać do czasu jak przez rurkę "bąbluje" CO2. I problem polega na tym że u mnie nie "bąbluje" albo bąbluje tak powoli że tego nie zauważam. Jak żona nastawia wino to w rurce jest nieustanne "bulbulbul". Jak wczoraj przelałem do fermentacji cichej to widziałem jak bardzo powoli CO2 z fermentora przepycha wodę w rurce.

    Dodam że składniki piwa to:
    - brew kit Coopers Lager 1,7 kg
    - ekstrakt słodowy jasny WES 1,7 kg
    - drożdży tyle ile było w saszetce brew kita.

    I pytanie co Wy na to, jesteście w stanie rozwiać moje wątpliwości? Czy to piwo już nie fermentuje, czy muszę dodać przed cichą drożdży, cukru? Ogólnie jak podejść do tematu.
    Z góry dzięki za wszelkie porady.

    pozdrawiam
  • Gość

    #2
    Następny z bomblowaniem ...
    Mi nigdy nie bombluje, bo nie używam rurki fermentacyjnej, tylko w pokrywie mam dziurkę zdobioną grubszą igłą, a na tym położony wacik
    Należy zmierzyć blg i będziesz wiedział, czy fermentacja jest zakończona czy też nie.

    Comment

    • krzysztofkozerski
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.05
      • 4

      #3
      Dzięuję Ci za odp.
      Tak napisali w książce więc się zasugerowałem :-)
      A przy tzn jak często mierzysz BLG? Rozumiem że jak już się nie zmienia BLG to znaczy że fermentacja zakończona? Mierzysz cukromierzem bezpośrednio w fermentorze, czy pobierasz bróbki do menzurki?

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        po przelaniu na cichą bąbluje ale bardzo powoli, często piwo w trakcie fermentacji lekko nagazuje się i potem oddaje gaz. może również bąblować przez zmianę temperatur - najlepiej jak stoi w chłodnym miejscu ... po przeniesieniu do ciplejszego zacznie się gaz rozprężać i bąblnie se. generalnie cicha ma za zadanie "ustanie się" się piwa/wina sklarowanie go .. fermentacja na cichej jest bardzo minimalna bądź żadna. po tygodniu burzliwej to już raczej nie będzie za dużo cukru bądź wcale.

        ja osobiście rzadko bądź wcale nie mierze blg ... jeszcze mi się nie zdarzyło aby po tygodniu burzliwej i potem po 3 tygodniach cichej było coś więcej niż 1-2(?)blg a taki wynik może być błędem "pływaka"
        Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2013-05-09, 13:03.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          Sklep internetowy AlePiwo - Oferowane wiadra i pojemniki fermentacyjne doskonale sprawdzają się do przeprowadzenia fermentacji burzliwej jak i cichej.

          Fajne pojemniki do cichej, widać jak piwo sie wyklaruje
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Gość

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzysztofkozerski
            .
            Tak napisali w książce więc się zasugerowałem :-)


            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzysztofkozerski
            .
            A przy tzn jak często mierzysz BLG? Rozumiem że jak już się nie zmienia BLG to znaczy że fermentacja zakończona? Mierzysz cukromierzem bezpośrednio w fermentorze, czy pobierasz bróbki do menzurki?
            Zależy od mocy piwa, po 6 dniach raz i na drugi dzień drugi raz, jak nie spada to na cichą.
            Szkoły są różne, ja mierze w fermentatorze (pamiętaj o dezynfekcji!!! ja robię to 70% alkoholem), ale są tacy co uważają, że powinno się mierzyć w menzurce i są tacy co nie mierzą wcale, i przelewają na cichą bez pomiaru (na początek nie radzę tego).

            Comment

            • Gość

              #7
              Moc piwa, to blg poczatkowe, czy wyższe tym dłuższa fermentacja

              Comment

              • MarcinKan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.02
                • 191

                #8
                przy standardowych piwach do 18blg to w tydzień cukier drożdże przejedzą spokojnie ... przy granicznym dla drożdży 22blg to pewnie po tygodniu już drożdże też padną chyba że winne się doda to popracują z 2 tygodnie

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan
                  przy standardowych piwach do 18blg to w tydzień cukier drożdże przejedzą spokojnie ... przy granicznym dla drożdży 22blg to pewnie po tygodniu już drożdże też padną chyba że winne się doda to popracują z 2 tygodnie
                  Całe życie człowiek się uczy
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • MarcinKan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.02
                    • 191

                    #10
                    @anteks ty wydajesz się być doświadczony ... próbuje znaleźć do ilu % dojadą drożdże piwne nim padną? tak max
                    Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2013-05-09, 19:54.

                    Comment

                    • krzysztofkozerski
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.05
                      • 4

                      #11
                      No dobra, dziękuję za podpowiedzi. To ile czasu trzymać na cichej jak i tak już drożdże nie pracują? :-)

                      Comment

                      • MarcinKan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.02
                        • 191

                        #12
                        aż przestanie bulkać a piwo będzie klarowne ... w chłodnym miejscu przyspieszysz proces ... jak z winem na cichej
                        moja zabawa z puszkami była taka: po tygodniu fermentacji przelewałem na cichą na tydzień - miałem w szklanym balonie wiec widziałem co się z nim dzieje ... po kolejnym tygodniu rozlałem do butelek a po kolejnym zaczynałem pić. raz nie chciało mi się czekać to przelałem po burzliwej do butelek, ale miałem przez to duży osad na dnie ... trza było uważać przy przelewaniu do pokala

                        Comment

                        • krzysztofkozerski
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.05
                          • 4

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan
                          aż przestanie bulkać a piwo będzie klarowne
                          problem w tym o czym pisałem na początku , że nie bulka ;-)
                          a fermentor plasticzany i nieprzezroczysty więc nie widać

                          Comment

                          • MarcinKan
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.02
                            • 191

                            #14
                            to poczekaj do swoich standardowych 2 tygodni i przelej do butelek ... to że nie bulka nie znaczy że piwo nie pracuje a najlepiej nie patrz nie zaglądaj nie interesuj się ja na cichą przenoszę do garażu przykrywam szmatką aby nic nie wpadło do rurki i po 2-3 tygodniach odkrywam i przelewam ...
                            ps. również polecam te pojemniki co anteks podlinkował ... fajna prawa

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzysztofkozerski
                              problem w tym o czym pisałem na początku , że nie bulka ;-)
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • woosaa
                                Przyspieszona cicha
                                woosaa
                                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                2025-01-09, 16:18
                              • RomaNzRumunii
                                Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                                RomaNzRumunii
                                Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                                2021-01-25, 20:25
                              • balon91
                                porada dotycząca temperatury
                                balon91
                                Witam serdecznie.
                                Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                                Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                                Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                                2021-07-10, 13:47
                              • Grbuy
                                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                Grbuy
                                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                2023-11-30, 20:57
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...