Witam, mam takie pytanie.
Wróciłem po kilku latach do piwowarstwa domowego. Wcześniej uwarzyłem 4 warki, obecnie jest to moja piąta. Pytanie dotyczy fermentacji cichej. Otóż w książce Ziemowita Fałata z którek jorzystam jako z podręcznika wyczytałem że po tygodniowej fermentacji burzliwej warto przelać piwo do drugiego fermentora na fermentację cichą (z rurką fermentacyjną). Zawsze tak robię - cicha fermentacja około 2 tygodni. ZF napisał że ma ona trwać do czasu jak przez rurkę "bąbluje" CO2. I problem polega na tym że u mnie nie "bąbluje" albo bąbluje tak powoli że tego nie zauważam. Jak żona nastawia wino to w rurce jest nieustanne "bulbulbul". Jak wczoraj przelałem do fermentacji cichej to widziałem jak bardzo powoli CO2 z fermentora przepycha wodę w rurce.
Dodam że składniki piwa to:
- brew kit Coopers Lager 1,7 kg
- ekstrakt słodowy jasny WES 1,7 kg
- drożdży tyle ile było w saszetce brew kita.
I pytanie co Wy na to, jesteście w stanie rozwiać moje wątpliwości? Czy to piwo już nie fermentuje, czy muszę dodać przed cichą drożdży, cukru? Ogólnie jak podejść do tematu.
Z góry dzięki za wszelkie porady.
pozdrawiam
Wróciłem po kilku latach do piwowarstwa domowego. Wcześniej uwarzyłem 4 warki, obecnie jest to moja piąta. Pytanie dotyczy fermentacji cichej. Otóż w książce Ziemowita Fałata z którek jorzystam jako z podręcznika wyczytałem że po tygodniowej fermentacji burzliwej warto przelać piwo do drugiego fermentora na fermentację cichą (z rurką fermentacyjną). Zawsze tak robię - cicha fermentacja około 2 tygodni. ZF napisał że ma ona trwać do czasu jak przez rurkę "bąbluje" CO2. I problem polega na tym że u mnie nie "bąbluje" albo bąbluje tak powoli że tego nie zauważam. Jak żona nastawia wino to w rurce jest nieustanne "bulbulbul". Jak wczoraj przelałem do fermentacji cichej to widziałem jak bardzo powoli CO2 z fermentora przepycha wodę w rurce.
Dodam że składniki piwa to:
- brew kit Coopers Lager 1,7 kg
- ekstrakt słodowy jasny WES 1,7 kg
- drożdży tyle ile było w saszetce brew kita.
I pytanie co Wy na to, jesteście w stanie rozwiać moje wątpliwości? Czy to piwo już nie fermentuje, czy muszę dodać przed cichą drożdży, cukru? Ogólnie jak podejść do tematu.
Z góry dzięki za wszelkie porady.
pozdrawiam
Comment