wczoraj pijąc kolejne i kolejne i ... i kolejne naszła mnie myśl aby zrobić piwo "max%" tak się zastanawiam jakich drożdży użyć?
na chłopski rozum to trza by było uwarzyć normalnie z burzliwej przelać do kolejnego fermentatora i dodać cukry i ... i tu zagwostka ... drożdży winnych? mają tolerancję do 15-16% (nie wiem ile wytrzymają drożdże piwne?).
jako, że jest piwo 40%-towe i kilka pomiędzy 30 a 40%
to mam pytanie: drożdże na pewno nie dojadą do takiego stężenia więc jak? wymrażać?
bawił się kto w takie trunki piwne?
na chłopski rozum to trza by było uwarzyć normalnie z burzliwej przelać do kolejnego fermentatora i dodać cukry i ... i tu zagwostka ... drożdży winnych? mają tolerancję do 15-16% (nie wiem ile wytrzymają drożdże piwne?).
jako, że jest piwo 40%-towe i kilka pomiędzy 30 a 40%
to mam pytanie: drożdże na pewno nie dojadą do takiego stężenia więc jak? wymrażać?
bawił się kto w takie trunki piwne?
Comment