wysokoprocentowe piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    wysokoprocentowe piwo

    wczoraj pijąc kolejne i kolejne i ... i kolejne naszła mnie myśl aby zrobić piwo "max%" tak się zastanawiam jakich drożdży użyć?
    na chłopski rozum to trza by było uwarzyć normalnie z burzliwej przelać do kolejnego fermentatora i dodać cukry i ... i tu zagwostka ... drożdży winnych? mają tolerancję do 15-16% (nie wiem ile wytrzymają drożdże piwne?).
    jako, że jest piwo 40%-towe i kilka pomiędzy 30 a 40%
    to mam pytanie: drożdże na pewno nie dojadą do takiego stężenia więc jak? wymrażać?

    bawił się kto w takie trunki piwne?
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    #2
    Te 30-40% to tylko przez wymrażanie. W warunkach domowych bez szans.
    A generalnie są drożdże piwneWLP099 Super High Gravity które podobno potrafią dobić do 25% alkoholu. Na pewno do 14% doszły.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19275

      #3
      Zawsze można spróbować na bayanusach, ale brzeczka odfermentowuje bardzo wysoko i piwo dość dziwnie smakuje. Osobiście nie polecam, ale jak ktoś lubi pić mocne trunki...

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Zawsze można spróbować na bayanusach, ale brzeczka odfermentowuje bardzo wysoko i piwo dość dziwnie smakuje. Osobiście nie polecam, ale jak ktoś lubi pić mocne trunki...
        przy najbliższej warce odleje ok 5l do damy podrasowany glukozą i zadam drożdże winne ... zobaczę jaki z tego wyjdzie mózgotrzp

        a tak na marginesie ... pił ktoś jakieś piwa 30-40%? smakuje to piwem?

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)

          a tak na marginesie ... pił ktoś jakieś piwa 30-40%? smakuje to piwem?

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
            a tak na marginesie ... pił ktoś jakieś piwa 30-40%? smakuje to piwem?
            Zobacz np tu:

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #7
              dzięki za podlinkowanie ... Armageddon 65% toż to masakra

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
                wczoraj pijąc kolejne i kolejne i ... i kolejne naszła mnie myśl aby zrobić piwo "max%" tak się zastanawiam jakich drożdży użyć?
                Po co warzyć takie mocne piwo, dolej wódki, też będziesz na ebay’u

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19275

                  #9
                  Drożdże do sake też wysoko odfermentowują, ale są drogie. Jak już weźmiesz winne to jakieś szlachetne. Ja robiłem ostatnio na "bioferm aromatic", ale miałem kiedyś od kolegi moonjava szlachetne do sauternes i to była poezja. Tyle, że mnie nie zależało na max. odfermentowaniu dla uzyskania wysokiego alkoholu.

                  Comment

                  • MarcinKan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.02
                    • 191

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Po co warzyć takie mocne piwo, dolej wódki, też będziesz na ebay’u
                    jak sam zrobię to będę zadowolony

                    na początek pokombinuje w uzyskaniu chociaż 16-17% .. bo wymrozić domowym sposobem to trudna sprawa

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Myk polega na rozpoczęciu fermentacji i stopniowym dolewaniu brzeczki. W Brew Your Own jest artykuł o robieniu piwa ~20%.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X