Fermentacja milk stouta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dev638
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 8

    Fermentacja milk stouta

    Witam, mam problem ze słabym odfermentowaniem piwka po 2 tyg. fermentacji blg wynosi 9 na początku było 14, zlałem na cichą i czekam.
    Piwko Sweet Stout, wyczytałem że laktoza również podnosi poziom cukru 0,28 na 100 gr było dodane 650 gr. Drożdże : Mauribrew Ale, temp fermentacji ok 18. Dzięki za pomoc pozdrawiam.
  • marcinoser
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.06
    • 35

    #2
    Po zlaniu na cichą ciężko będzie o dofermentowanie, w końcu pozbawiłeś to piwo więkoszości drożdży.

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #3
      Sweet Stout - brzmi słodko ... może tak ma być? po 2 tygodniach fermentacji nie ma szans aby cukier nie został przetrawiony .. chyba że drożdże nieskore były do wyżerki (wątpliwa sprawa)

      Comment

      • jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

        #4
        Natleniłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży? Jak zacierałeś?
        Last edited by jacekan; 2013-05-13, 15:55.
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

        Comment

        • dev638
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.04
          • 8

          #5
          tak przez 10 min brzęczka była natleniona

          Comment

          • dev638
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.04
            • 8

            #6
            67 przez 70 min+10 min slody ciemne i 78 stopni przez 5 min.

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #7
              wyciąg z charakterystyki tego Sweet Stout:

              Gęstość początkowa: 11 - 14,7°Blg
              Gęstość końcowa: 3,1 – 6,1°Blg

              dodałeś laktoze a tego ci drożdże nie przejedzą bo to cukier niefermentowalny.
              to 14blg początkowe to jaką temperaturę miał płyn?

              Comment

              • dev638
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.04
                • 8

                #8
                20 stopni

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dev638 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Witam, mam problem ze słabym odfermentowaniem piwka po 2 tyg. fermentacji blg wynosi 9 na początku było 14, zlałem na cichą i czekam.
                  Piwko Sweet Stout, wyczytałem że laktoza również podnosi poziom cukru 0,28 na 100 gr było dodane 650 gr. Drożdże : Mauribrew Ale, temp fermentacji ok 18. Dzięki za pomoc pozdrawiam.
                  Zmierzone BLG=14* - to już z laktozą czy bez?
                  Last edited by ART; 2013-05-13, 18:41.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • dev638
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.04
                    • 8

                    #10
                    z laktozą

                    Comment

                    • dev638
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.04
                      • 8

                      #11
                      generalnie to nic więcej z tym piwkiem nie zrobię tym bardziej że zlałem już na cichą, pytanie zasadnicze jest co teraz zrobić z glukozą i butelkowaniem ? Normalna ilość czy zmniejszyć o polowę ?

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

                        #12
                        Zostaw dłużej na cichej, może jeszcze dofermentuje. Może zatarło Ci się na bardzo słodko.
                        Last edited by ART; 2013-05-13, 19:00.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Cyneq
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2011.12
                          • 181

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dev638 Wyświetlenie odpowiedzi
                          wyczytałem że laktoza również podnosi poziom cukru 0,28 na 100 gr było dodane 650 gr.
                          To nie ma co wyczytywać, wystarczy dzielić i mnożyć.
                          Jeśli dodałeś 650 g laktozy a potem wyszło Ci 14 BLG i np 21 kg brzeczki (zakładam że miałeś tego 20 litrów, bo nie piszesz ile), to znaczy że laktoza dodała ci 650/2100 ~= 3.1 BLG.
                          Więc Twoje piwo miało "normalnego" ekstraktu 14-3.1 = 10,9, a odfermentowało do 9-3,1=5,9 BLG.
                          Dopiero teraz prawdziwą skalę zjawiska: dostałeś odfermentowanie 1- 5,9/10,9, czyli 66 %. Albo coś źle policzyłeś z laktozą, albo brzeczki masz znacznie mniej, albo naprawdę jeszcze trzeba trochę poczekać.
                          Laktoza wiele nie zmienia, utrudnia tylko obliczenia, bo trzeba wykonać dwa odejmowania więcej.

                          Comment


                          • #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dev638 Wyświetlenie odpowiedzi
                            generalnie to nic więcej z tym piwkiem nie zrobię tym bardziej że zlałem już na cichą, pytanie zasadnicze jest co teraz zrobić z glukozą i butelkowaniem ? Normalna ilość czy zmniejszyć o polowę ?
                            Może zabutelkuj 1 szt. bez dodawanie czegoś do refermentacji, postaw w ciepłym miejscu i zobacza za tydzień, czy jest gaz w butelce.

                            Comment

                            • dev638
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.04
                              • 8

                              #15
                              ok tak zrobie thx

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X