Termostat + grzałka, czy to nie wybuchnie? :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • qlko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.03
    • 9

    #16
    Pytanie czy te farfocle chmielowe nie odegrają zbyt intensywnej roli w nadawaniu gorzkiego posmaku piwa?

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qlko Wyświetlenie odpowiedzi
      Pytanie czy te farfocle chmielowe nie odegrają zbyt intensywnej roli w nadawaniu gorzkiego posmaku piwa?
      Generalnie to one przez godzinę się gotowały .. pietruszka po godzinnym gotowaniu to już raczej nic nie doda. Ja bym się nie przejmował takim czymś .. biorąc pod uwagę że też tak jakiś czas temu zrobiłem tzn przelałem z gara do fermentatora (i jeszcze zamieszałem na koniec) z całym faflustwem. Za dużo wypiłem w trakcie całego procesu i na koniec to już mi było wszystko jedno Po cichej przy rozlewaniu i potem piciu nie zauważyłem nic negatywnego .. jedynie tylko to, że o tydzień wydłużyłem cichą (ale nie jestem pewien czy było to konieczne).

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
        dlaczego ma mu się przypalać na grzałce? będzie mieszać to nie będzie się przypalać ... przy zacieraniu nie trzeba za dużo podgrzewać wiec nie powinno być problemu ... a przy chmieleniu to tym bardziej nie będzie problemu
        Jeśli w worku to nie będzie sie przypalać
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Przetwarzanie...
        X