Nawadnianie drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lewelyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 11

    Nawadnianie drożdży

    Witam forumowiczów mam pytanie dotyczące nawadniania drożdży

    Ile czasu powinno trwać uwadnianie drożdży, w instrukcji jest Pozostawić na 15 do 30 minut. Delikatnie mieszać w ciągu 30 minut, i tak otrzymany krem zadawać do zbiornika fermentacyjnego czyli powinno to trwać godzinę? bo 30 min tworzenie się kremu 30 minut mieszanie czy coś źle rozumuje ?

    dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam

  • #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lewelyn Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam forumowiczów mam pytanie dotyczące nawadniania drożdży

    Ile czasu powinno trwać uwadnianie drożdży, w instrukcji jest Pozostawić na 15 do 30 minut. Delikatnie mieszać w ciągu 30 minut, i tak otrzymany krem zadawać do zbiornika fermentacyjnego czyli powinno to trwać godzinę? bo 30 min tworzenie się kremu 30 minut mieszanie czy coś źle rozumuje ?

    dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam
    Rozsyp na powierzchni wody, jak będzie piana to pomieszaj, odczekaj 30 minut i wlej do brzeczki - za dużo nie mieszaj i nie zaglądaj, aby drożdże syfu nie złapały

    Comment

    • DonZ
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.03
      • 303

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
      Rozsyp na powierzchni wody, jak będzie piana to pomieszaj, odczekaj 30 minut i wlej do brzeczki - za dużo nie mieszaj i nie zaglądaj, aby drożdże syfu nie złapały
      A już uwodnione drożdże ile czasu powinny wytrzymać, mam tutaj na myśli mały eksperyment w postaci niechmielonego ekstraktu. Obecnie Browamator nie ma za wiele drożdży w ofercie chciałem wykorzystać 6g suchych drożdży z kita na dwa piwa.
      Ostatnia zmiana dokonana przez DonZ; 2013-05-14, 15:49.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3490

        #4
        Rozwiń myśl bo nie rozumiem co chcesz zrobić?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          Podziel saszetkę na 2 części i uwodnij tylko tyle ile potrzebujesz
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • gwzd
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2012.01
            • 622

            #6
            6g na dwie warki o jakiej objętości? Przy 10-litrowych będzie OK, ale na dwie 20-litrowe wg mnie masz za mało drożdży.

            Comment

            • DonZ
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.03
              • 303

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
              6g na dwie warki o jakiej objętości? Przy 10-litrowych będzie OK, ale na dwie 20-litrowe wg mnie masz za mało drożdży.
              1 saszetka, 6g drożdży chciałbym podzielić na dwa piwa o objętości ok 20L, to może być mało? Zdaje mi się że drożdże powinny się dość namnożyć aby to przejeść.

              Comment

              • gwzd
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2012.01
                • 622

                #8
                Kiedyś w Piwowarze przeczytalem, ze saszetka 11,5g powinna wystarczyć na dwie warki 20-litrowe (producenci zalecają na jedną). Z tego co widzę to Ty chcesz dzielic saszetkę brewkitową, a to są drożdże marnej jakości. Swoja droga, jakie piwa chcesz uwarzyc? Jeśli zależy Ci na jak największej oszczędności to możesz przecież użyć gęstwy z pierwszej warki do drugiej. Co do namnazania sie drozdzy - pamietaj, ze co innego propagować je przed zadaniem do brzeczki, a co innego użycie zbyt malej ilości do przeprowadzenia fermentacji.

                Comment

                • DonZ
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.03
                  • 303

                  #9
                  akurat wybrałem browamatora bo mają akurat w sam raz promocje ale nie mają niestety za dużo suchych drożdży a budżet jednak ograniczony, namnożenie takich drożdży w wodzie z glukozą nie pomoże?

                  Piwa będą Muntons IPA Bitter i Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie CIEMNY czyli to co mają w promocji.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez DonZ; 2013-05-15, 10:40.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

                    #10
                    6g saszetka podzielona na połowę to może być malo. Przydał by sie starter, ale z glukozy to zły pomysł

                    ps dlaczego brewkitowe są marnej jakości?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • gwzd
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2012.01
                      • 622

                      #11
                      Moze nie tyle marnej, ale nie wiadomo de facto co wrzucasz do fermentora. Przynajmniej ja na żadnej saszetce dolaczonej do używanych przeze mnie brewkitów nie znalazlem ani slowa nt. specyfikacji drożdży.

                      Comment

                      • DonZ
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.03
                        • 303

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        6g saszetka podzielona na połowę to może być malo. Przydał by sie starter, ale z glukozy to zły pomysł

                        ps dlaczego brewkitowe są marnej jakości?

                        tTeraz już wiem dlaczego glukoza to zły pomysł, natomiast spróbuję się zabawić z odzyskiem drożdży z pierwszego piwa. Chodzi mi jeszcze po głowie w dobrej cenie z wysyłką zakup safale US-04 albo US-05 tyle że nie wiem czym się tak właściwie różnią i na ile są w stanie wpłynąć na profil smakowy piwa, dałbym je właśnie to tej IPA, do której wrzucę jeszcze jakieś 5g Cascade na zimno.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez DonZ; 2013-05-15, 11:13.

                        Comment

                        • gwzd
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2012.01
                          • 622

                          #13
                          Na 5g to szkoda roboty, daj ze 20 chociaz. Przy tak malej ilości nie poczujesz roznicy.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez gwzd; 2013-05-15, 11:15.

                          Comment

                          • lewelyn
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.04
                            • 11

                            #14
                            A czego używacie do dezynfekcji termometru

                            Comment

                            • gwzd
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2012.01
                              • 622

                              #15
                              Ja dezynfekuję wrzątkiem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X