Nawadnianie drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja dezynfekuję wrzątkiem.
    Świetny pomysł, szczególnie jak ma klasyczny termometr.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      A po co dezynfekować termometr?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • DonZ
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.03
        • 303

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        A po co dezynfekować termometr?
        chyba dla pewności że nic na nim nie ma, szkoda wylewać 100zł w kanał, czyż nie?

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          Dobra, prostrze pytanie. Gdzie chcesz ten termometr wkładać?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23977

            #20
            Zapewne do... d... znaczy się ... eee... wody, przed uwodnieniem drożdży
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Zapewne do... d... znaczy się ... eee... wody, przed uwodnieniem drożdży
              to chyba małym dzieciom
              Pojemnik z wodą bierzesz w łapy, jak jest letni sypiesz drożdża
              Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-05-20, 10:04.
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                Przecież to można ręką sprawdzić?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23977

                  #23
                  Znam osobę, która nie ma czucia zimna/ciepła, więc metoda na czuja nie sprawdzi się u wszystkich ...
                  Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-05-20, 12:00.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #24
                    Po godzinie woda osiągnie temp. otoczenia. Wystarczy przygotować wodę w momencie zaczęcia gotowania. Gdy kończymy gotować wsypujemy drożdże, po chłodzeniu będą już uwodnione.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • lewelyn
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.04
                      • 11

                      #25
                      Albo np. do mierzenia temperatury brzeczki przed zadaniem drożdży

                      Comment

                      • gwzd
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2012.01
                        • 622

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        to chyba małym dzieciom
                        Pojemnik z wodą bierzesz w łapy, jak jest letni sypiesz drożdża
                        Dla mnie "letni" to jakieś 40-50 stopni, więc nie polecaj każdemu tej metody

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #27
                          Do dezynfekcji małych przedmiotów (cukromierz, termometr, bagietka) polecam preparaty alkoholowe, np. Mexipol czy Desprej.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment


                          • #28
                            Polecem "rozrobiony" spirytus do 70%, sprawdza sie także w przypadku fermentatorów i wbrew pozorom jest tani w użyciu.

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #29
                              Desprej jest tańszy i lepszy. Żaden nie nadaje się do fermentorów.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X