Jaka jest różnica między słodem palonym a jęczmieniem palonym?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xborsuk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.01
    • 133

Jaka jest różnica między słodem palonym a jęczmieniem palonym?

Witam!
    Mam w planach uwarzyć jutro FES. Zastanawiam się nad proporcjami w zasypie między Carafą a palonym jęczmieniem. Mógłbym oczywiście na ślepo przyjąć wartości z jakiejś dostępnej w sieci receptury ale wolałbym to zrobić świadomie. Dlatego mojej tytułowe pytanie do doświadczonych piwowarów, szczególnie "stoutowców". Jaka jest różnica w smaku gotowego stouta?
    Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie.
    w butelkach: RIS
    fermentuje: APA, wędzone
    w planach: bawarska pszenica

Related Topics

Collapse

• darekd
    Agent, Chicago
    darekd
    Browar w miejscowości Olešnice v Orlických horách, bardzo blisko polskiej granicy. Jadąc na Kudowę wystarczy skręcić w Lewinie Kłodzkim i po ok. 7 km. jest się na miejscu.
    Obiekt jest tuż przy granicy i mógłby konkurować z Neratovem w kategorii bliskości do Polski. Mimo to jest...
    2024-06-01, 00:09
  • Shedao
    Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
    Shedao
    Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
    2025-01-07, 14:16
  • bastion
    Macedonia Północna., Skopje, Maksim Gorki 25/4, Pivoteka Sakam Pivo.
    bastion
    Macedonia delikatnie mówiąc nie jest piwnym rajem. Dwa duże browary warzą coś co dla mnie zaledwie przypomina piwa, chociaż w sumie mógłbym to powiedzieć o wielu innych miejscach na Bałkanach. Wybór piw w marketach bardzo ubogi. Dlatego działalność piwoteki jaka by nie była, jest warta...
    2024-06-11, 20:06
  • darekd
    Gänstaller, Helles Lager
    darekd
    Jest mały problem z tym Gänstallererm. Nie do końca to tradycyjny browar i nie do końca kontrakt. Region to Górna Frankonia w Bawarii.
    Andreas Gänstaller pracował na kierowniczych stanowiskach w browarze Mahrs w Bambergu. Potem wynajmował dawne browary, gdzie wznawiał własną
    ...
    2020-11-18, 23:46
  • abelincoln
    Dania, Kopenhaga, Lotnisko, Airside między pirsem A i B, Mikkeller
    abelincoln
    Bodajże w zeszłym roku Mikkeller otworzył nowy bar, pomiędzy pirsem A i B. Może mniej to zainteresuje osoby latające tanimi liniami, których terminal jest dość mocno oddalony, ale osoby korzystające z usług SASa, LOTu czy Norwegiana mogą po drodze skorzystać, szczególnie że jest z czego....
    2020-09-23, 17:12
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...