Witam wszystkich browarników.
Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość
Mam zamiar uwarzyć swoje pierwsze piwo. Mam precyzyjny przepis na Belgian Pale Ale Pani Doroty Chrapek. Surowce już dotarły lecz wciąż mam kilka wątpliwości. Niestety nie zainwestowałem jeszcze w pełni w sprzęt i stąd mam kilka pytań. Konkretnie:
1. Nie posiadam dużego garnka. Przepis jest na 25l brzeczki, planuję podzielić recepturę na pół i zrobić ok. 12l. Wciąż jednak nie mam wystarczająco dużego garnka aby przeprowadzić zacieranie i późniejsze gotowanie w całości. Czy mogę zacierać i chmielić w ok. 5l wody po czym rozcieńczyć do odpowiedniej gęstości? ( zastanawiam się czy mała zawartość wody pozwoli wyekstrahować wszystkie cukry)
2. Wg. przepisu butelki powinny leżakować w 5*C, czy wyższa temperatura (piwnica 15*C) jest niedopuszczalna? Ciężko będzie zagospodarować tyle miejsca w lodówce.
3. Czy mogę filtrować za pomocą jałowej gazy? Jeśli nie to postaram się zrobić filtrator z instrukcji z forum
Na razie to tyle wątpliwości, pewnie pojawią się kolejne w trakcie warzenia
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość
Mam zamiar uwarzyć swoje pierwsze piwo. Mam precyzyjny przepis na Belgian Pale Ale Pani Doroty Chrapek. Surowce już dotarły lecz wciąż mam kilka wątpliwości. Niestety nie zainwestowałem jeszcze w pełni w sprzęt i stąd mam kilka pytań. Konkretnie:
1. Nie posiadam dużego garnka. Przepis jest na 25l brzeczki, planuję podzielić recepturę na pół i zrobić ok. 12l. Wciąż jednak nie mam wystarczająco dużego garnka aby przeprowadzić zacieranie i późniejsze gotowanie w całości. Czy mogę zacierać i chmielić w ok. 5l wody po czym rozcieńczyć do odpowiedniej gęstości? ( zastanawiam się czy mała zawartość wody pozwoli wyekstrahować wszystkie cukry)
2. Wg. przepisu butelki powinny leżakować w 5*C, czy wyższa temperatura (piwnica 15*C) jest niedopuszczalna? Ciężko będzie zagospodarować tyle miejsca w lodówce.
3. Czy mogę filtrować za pomocą jałowej gazy? Jeśli nie to postaram się zrobić filtrator z instrukcji z forum
Na razie to tyle wątpliwości, pewnie pojawią się kolejne w trakcie warzenia
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Comment