Pierwsze warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piechu36
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 6

    Pierwsze warzenie

    Witam wszystkich browarników.
    Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość
    Mam zamiar uwarzyć swoje pierwsze piwo. Mam precyzyjny przepis na Belgian Pale Ale Pani Doroty Chrapek. Surowce już dotarły lecz wciąż mam kilka wątpliwości. Niestety nie zainwestowałem jeszcze w pełni w sprzęt i stąd mam kilka pytań. Konkretnie:
    1. Nie posiadam dużego garnka. Przepis jest na 25l brzeczki, planuję podzielić recepturę na pół i zrobić ok. 12l. Wciąż jednak nie mam wystarczająco dużego garnka aby przeprowadzić zacieranie i późniejsze gotowanie w całości. Czy mogę zacierać i chmielić w ok. 5l wody po czym rozcieńczyć do odpowiedniej gęstości? ( zastanawiam się czy mała zawartość wody pozwoli wyekstrahować wszystkie cukry)
    2. Wg. przepisu butelki powinny leżakować w 5*C, czy wyższa temperatura (piwnica 15*C) jest niedopuszczalna? Ciężko będzie zagospodarować tyle miejsca w lodówce.
    3. Czy mogę filtrować za pomocą jałowej gazy? Jeśli nie to postaram się zrobić filtrator z instrukcji z forum

    Na razie to tyle wątpliwości, pewnie pojawią się kolejne w trakcie warzenia
    Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    Ostatnia zmiana dokonana przez piechu36; 2013-05-16, 22:25.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    1. Teoretycznie możesz, ale w praktyce odradzam. Przede wszystkim proporcje słodu i wody w zacieraniu muszą być zachowane (1:3 do 1:4), a po drugie wydajność to nie jest zwyczajna arytmetyka. A zacieranie mikroskopijnych ilości mija się z celem, ponieważ nie trwa krócej, tylko tyle samo (pomijając filtrację).
    2. Możesz, i tak wyjdzie ci coś innego niż się spodziewasz.
    3. Teoretycznie możesz filtrować za pomocą jałowej gazy, ale nie wróżę powodzenia. Sądzę raczej, że powinieneś najpierw bardziej przyłożyć się do teorii, zanim zaczniesz robić piwo, bo najwyraźniej nie rozumiesz, na czym polega filtracja zacieru.

    Comment


    • #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      1. Teoretycznie możesz, ale w praktyce odradzam. Przede wszystkim proporcje słodu i wody w zacieraniu muszą być zachowane (1:3 do 1:4), a po drugie wydajność to nie jest zwyczajna arytmetyka. A zacieranie mikroskopijnych ilości mija się z celem, ponieważ nie trwa krócej, tylko tyle samo (pomijając filtrację).
      2. Możesz, i tak wyjdzie ci coś innego niż się spodziewasz.
      3. Teoretycznie możesz filtrować za pomocą jałowej gazy, ale nie wróżę powodzenia. Sądzę raczej, że powinieneś najpierw bardziej przyłożyć się do teorii, zanim zaczniesz robić piwo, bo najwyraźniej nie rozumiesz, na czym polega filtracja zacieru.
      Posłuchaj Krzysia, dobrze radzi

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        bez garnka nie pojedziesz ... jak nie masz i nie chcesz kupować to odwiedź swoich sąsiadów sądzę, że któryś będzie miał to pożyczysz se go na dzień w "normalnym" gospodarstwie domowym raczej nie używa się go za często a starsi sąsiedzi mogą mieć zbunkrowane takie cacko w piwnicy

        odnośnie filtrowania ... gaza to niekoniecznie dobra sprawa ... poczytaj na temat metody BIAB (na YT jest sporo filmików) może cie zainteresuje. Ja osobiście kilka razy się tak "pobawiłem" ale mnie osobiście nie powala ta metoda. W trakcie zauważyłem kilka fajnych "+" ale "-" też się znalazły.

        Comment

        • piechu36
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.05
          • 6

          #5
          Dziękuję za odpowiedzi. Kupiłem garnek 18l (nie znalazłem większego w mojej małej miejscowości) oraz zrobiłem filtrator z oplotu. Jeszcze dzisiaj zabieram się do pracy

          Comment

          • MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

            #6
            powodzenia ... dobrej zabawy życzę

            Comment

            • piechu36
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.05
              • 6

              #7
              Witam ponownie.
              Pozwolę sobie na odświeżenie tematu i zdanie krótkiego raportu z przygotowania mojej pierwszej warki. Przy okazji zadam kolejne pytania i liczę na wytknięcie błędów
              Zacieranie - 65*C i pozostawiłem na 20min. bez grzania, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, 45 min. 72*C, dogrzewałem kilka razy, podniesienie do 78*C.
              Filtracja - wykonany przeze mnie filtrator spisał się świetnie, filtrat klarowny, filtracja szybka, wysładzałem do 7*Blg.
              Chmielenie - w 5 min. 20g goryczkowego w 45 min. 20g aromatycznego i 2,5 g mchu i jeszcze 15min. I tutaj filtrat był już mętny (tak ma być?). Po schłodzeniu do 20*C zadałem uwodnione. drożdże Safale S-04 (5-6g). Aha, uzyskałem ok. 12l brzeczki (tak jak planowałem) o zawartości ekstraktu 14*Blg.
              Fermentacja ruszyła pełną parą po 12 godzinach i już przycichła po 48h, piany pozostało bardzo niewiele, pyrka co 80 sekund. Widzę, że nie jestem pierwszą osobą na forum, której fermentacja tak szybko przebiega. Zastanawiam się czy wszystko ok, potrzymać do tygodnia czy może zmierzyć wcześniej gęstość?
              Zrobiłem identycznie jeszcze drugą partię tylko zapomniałem dodać mech tutaj również fermentacja szybciutko ruszyła.


              Pozdrawiam.
              Ostatnia zmiana dokonana przez piechu36; 2013-05-19, 23:06.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X