nie wystartowały

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polisholsby
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 57

    nie wystartowały

    Wczoraj nastawiłem warkę portera i drożdże po 8h nie wystartowały, czekać czy coś robić?
    temperatura zadania: 25C
    6g/10L
    S-04
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Czekać.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • polisholsby
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 57

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      Czekać.
      ile?

      Comment

      • walec
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 193

        #4
        U mnie się nieraz i półtorej doby nic nie działo a potem było ok.
        Bez nerwów!

        Comment

        • polisholsby
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.03
          • 57

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec Wyświetlenie odpowiedzi
          U mnie się nieraz i półtorej doby nic nie działo a potem było ok.
          Bez nerwów!
          "relax don't worry have a homebrew"

          Comment

          • polisholsby
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.03
            • 57

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby Wyświetlenie odpowiedzi
            "relax don't worry have a homebrew"
            POSZŁO!!!!!

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              A teraz parę pozytywnych życzeń o "niemanieaptekiwpiwie" i będzie dobrze
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • howser
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.03
                • 103

                #8
                Podepnę się pod temat - w sobotę zrobiłem pierwszą warkę przez zacieranie. Zostawiłem fermentator z brzeczką na noc w wannie z wodą żeby ostudzić przed zadaniem drożdży. Drożdże nawodniłem i zadałem je wczoraj ok. 12. Fermentator owinąłem mokrym ręcznikiem - mam bardzo ciepłe mieszkanie i chciałem w ten sposób zbić trochę temperaturę brzeczki, z resztą skutecznie, bo termometr na fermentorze pokazuje 18 stopni. Do dziś nie ma oznak fermentacji. Rurka nie bulka, jest kilka małych pęcherzyków piany. Brzeczka zmieniła zapach ze słodkiego na bardziej "piwny", słodko-drożdżowy. Jest się czym przejmować? Rezerwować sobie czas na pojechanie po nową paczuszkę drożdży, żeby zaszczepić brzeczkę jeszcze raz?
                Czy to, że drożdże nie wystartowały może być spowodowane jakimś zakażeniem, które wdało się przez noc kiedy brzeczka stygła?

                Comment

                • howser
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.03
                  • 103

                  #9
                  Zapomniałem dodać - drożdże to US-05. Nawodnione w wodzie o temp. 20 stopni, zadane do brzeczki o temp. 21-22 stopni. Brzeczkę następnie schłodziłem rzeczoną mokrą ścierą i kilkoma wkładami do lodówki turystycznej do 17 stopni, po paru godzinach pozbyłem się wkładów i zostawiłem samą ścierę Temperatura wzrosła do 18 stopni i na tym poziomie się utrzymuje.
                  Do tej pory w każdej warce drożdże startowały mi dość szybko, ale też nigdy wcześniej nie ochładzałem fermentora.
                  Last edited by howser; 2013-05-27, 07:01.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23930

                    #10
                    Na mój gust schłodzenie trzeba było przeprowadzić tuż po widocznych oznakach fermentacji. W 17-18*C to te górniaki leniwie startują.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • howser
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.03
                      • 103

                      #11
                      Dzięki. Tak jak pisałem - pierwszy raz schładzam fermentator i pierwszy raz używam tych drożdży, nie wiem czy takie zachowanie jest normalne czy nie.
                      Po pracy, jeśli okaże się, że nadal leniuchują, podwyższę im trochę temperaturę a schłodzę po rozpoczęciu burzliwej.

                      Comment


                      • #12
                        Ale tych wkładów z lodówki to chyba nie pchałeś do brzeczki?
                        Jak chłodzisz fermentator ręcznikami czy czyś innym z zewnątrz, to przed zmierzeniem temperatury zamieszaj brzeczkę, wtedy pomiar będzie wiarygodny.

                        Comment

                        • howser
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.03
                          • 103

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ale tych wkładów z lodówki to chyba nie pchałeś do brzeczki?
                          Nie, nie dałem się aż tak ponieść fantazji Wkłady przylepiłem taśmą do fermentora. Temperaturę odczytuję z termometru naklejonego na fermentator, żeby nie grzebać niczym w brzeczce.

                          Comment


                          • #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie, nie dałem się aż tak ponieść fantazji Wkłady przylepiłem taśmą do fermentora. Temperaturę odczytuję z termometru naklejonego na fermentator, żeby nie grzebać niczym w brzeczce.

                            To nie schłodziłeś brzeczki do 17 stopnii, w środku jest cieplejsza.

                            Comment

                            • howser
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.03
                              • 103

                              #15
                              Liczę się z tym, że mierzę temperaturę powierzchni fermentora, a nie brzeczki.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X