Witam,
robiłem witbier z CP po zacieraniu próba jodowa była negatywna i zacząłem wysładzać. W tym momencie zobaczyłem, że ja głupi nie wrzuciłem płatków pszennych do zacierania. Zadzwoniłem do CP i tam doradzili wrzucić i ponownie zacierać w 63 stopniach. Tak zrobiłem. Niestety przez 2 h próba jodowa była pozytywna. Wystudziłem i zadałem drożdże. Po ponad 10 dniach na wierzchu ciągle jest biały osad (patrz zdjęcie).
Teraz pytania:
czy jest wszystko do wylania?
czy rozlewać, ponieważ jednak większość została zatarta z negatywną próbą jodową (przed dodaniem małej paczki płatków)?
ewentualnie jakieś sugestie?
dzięki za pomoc.
robiłem witbier z CP po zacieraniu próba jodowa była negatywna i zacząłem wysładzać. W tym momencie zobaczyłem, że ja głupi nie wrzuciłem płatków pszennych do zacierania. Zadzwoniłem do CP i tam doradzili wrzucić i ponownie zacierać w 63 stopniach. Tak zrobiłem. Niestety przez 2 h próba jodowa była pozytywna. Wystudziłem i zadałem drożdże. Po ponad 10 dniach na wierzchu ciągle jest biały osad (patrz zdjęcie).
Teraz pytania:
czy jest wszystko do wylania?
czy rozlewać, ponieważ jednak większość została zatarta z negatywną próbą jodową (przed dodaniem małej paczki płatków)?
ewentualnie jakieś sugestie?
dzięki za pomoc.
Comment