witbier próba jodowa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wrwawa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.08
    • 9

    #1

    witbier próba jodowa

    Witam,
    robiłem witbier z CP po zacieraniu próba jodowa była negatywna i zacząłem wysładzać. W tym momencie zobaczyłem, że ja głupi nie wrzuciłem płatków pszennych do zacierania. Zadzwoniłem do CP i tam doradzili wrzucić i ponownie zacierać w 63 stopniach. Tak zrobiłem. Niestety przez 2 h próba jodowa była pozytywna. Wystudziłem i zadałem drożdże. Po ponad 10 dniach na wierzchu ciągle jest biały osad (patrz zdjęcie).
    Teraz pytania:
    czy jest wszystko do wylania?
    czy rozlewać, ponieważ jednak większość została zatarta z negatywną próbą jodową (przed dodaniem małej paczki płatków)?
    ewentualnie jakieś sugestie?

    dzięki za pomoc.
    Attached Files
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Ten osad to drożdże.
    Mżesz dokładnie opisać co zrobiłeś z tymi płatkami?
    Jeśli próba jodowa była pozytywna, to proponuję po burzliwej zabutelkować i w miarę szybko wypić.

    Comment

    • wrwawa
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.08
      • 9

      #3
      dzięki za zainteresowanie. Trzymałem w temperaturze 63 stopnie przez ok 120 min. później mimo próby pozytywnej standardowo wysłodziłem i po słodzeniu do 24 stopni dodałem drożdże i wstawiłem do piwnicy ok 20 stopnie na 10 dni.
      Zdjęcia z dzisiaj.

      Comment

      • wrwawa
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.08
        • 9

        #4
        Jakieś sugestie? Pomóżcie doświadczeni piwowarzy. Nie wiem czy jest sens rozlewać do butelek czy oszczędzić sobie dezynfekcji i od razu wylać.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          Rób jak Marcin_wc radzi. Zakończ burzliwą i zabutelkuj, jak się nagazuje (tydzień maksimum dwa) wypij.
          Jakie to drożdże, bo czapa jeszcze konkretna?

          Comment

          • Cyneq
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.12
            • 181

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrwawa
            Trzymałem w temperaturze 63 stopnie przez ok 120 min.
            Rozumiem że masz na myśli drugie podejście?
            A przez jakie temperatury przeszedłeś za pierwszym?

            Pamiętaj że:
            - jeśli już przeszedłeś przez 75 stopni to raczej wszystkie enzymy uległy denaturacji.
            - niezależnie od tego (ostatnio się dowiedziałem), beta amylaza ulega denaturacji już po około 40 minutach, więc w zasadzie utrzymywanie 63 powyżej tego czasu nie ma większego sensu.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrwawa
              dzięki za zainteresowanie. Trzymałem w temperaturze 63 stopnie przez ok 120 min. później mimo próby pozytywnej standardowo wysłodziłem i po słodzeniu do 24 stopni dodałem drożdże i wstawiłem do piwnicy ok 20 stopnie na 10 dni.
              Zdjęcia z dzisiaj.
              Gdzie trzymałeś? Razem z młótem z wysładzania, czy same płatki? Jak zacierałeś i jak wysładzałeś?

              Zamiast wylewać możesz mi wysłać, chętnie wypiję.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • e-prezes
                Osjann, Witbier
                e-prezes
                Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
                Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
                2025-03-22, 17:47
              • kurek93
                Pszenica z błędami.
                kurek93
                Witam.
                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                • słód Weyermann®
                ...
                2023-01-13, 11:28
              • Javox
                Brew By Numbers, 07 Witbier (Orange & Vanilla)
                Javox
                Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%

                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                Lacing - sporo.
                Gaz - średni.
                Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
                Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
                Smak - podobnie jak...
                2021-03-13, 20:16
              • telek
                Pinta, Pinta Classics Witbier
                telek
                Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
                12,0`Blg
                5,0% alkoholu...
                2022-07-09, 22:51
              • tomaszjanczyk
                Pierwsza próba - pytanie na CITO
                tomaszjanczyk
                Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                Zaczynałem około 16:00.

                Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                2020-04-22, 10:46
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...