Winny smak piwa!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amebus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.04
    • 35

    Winny smak piwa!

    Witam serdecznie wszystkich. 12 kwietnia 2013r. zacząłem warzyć piwo. Użyłem koncentratu brzeczki Coopers'a. Warzyłem w wodzie źródlanej ze sklepu, z użyciem zwyczajnego cukru. Piwo zabutelkowałem po tygodniu. Po ok 2 tygodni od rozlewu sprawdziłem wyrób- miał winny smak i zapach. Postanowiłem odczekać jeszcze 3 tygodnie. Po miesiącu od rozlewu piwo nadal smakuje winkiem, tylko nieznacznie się "przegryzło". Z czego to wynika? Czy to zwykły brak cierpliwości i zbyt wczesna degustacja, czy przyczyny mogą być inne?
  • amebus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.04
    • 35

    #2
    A i do tego piwo jest NIEPRAWDOPODOBNIE nagazowane, wręcz musujące- małe bąbelki niczym w szampanie...

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Cukier daje taki efekt. O dałeś za dużo do refermentacji albo piwo nie dofermentowało przed rozlewem.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • howser
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.03
        • 103

        #4
        Moja pierwsza warka miała podobnie - dodałem glukozy jako dodatku fermentacyjnego, po 2 dniach drożdże przeżarły prawie cały cukier, tak że zostało 0.5BLG. Po tygodniu piwo było zabutelkowane. Po 2 miesiącach nadal trąci winiakiem
        Przy 2giej warce zmieniłem glukozę na ekstrakt słodowy i po burzliwej zlałem piwo na 10 dni na cichą. W efekcie piwo ma zero winnych posmaków.

        Comment


        • #5
          Jak czytam „Z puszki 1,7 kg otrzymamy 23 litry wspaniałego, gatunkowego piwa. Wymaga to dodania 1 kg cukru bądź Piwowarskiego zamiennika cukru do brewkitów Centrum Piwowarstwa - 1,2 kg lub też ekstraktu słodowego jasnego WES 1,7 kg”, to szlak mnie trafia, że coś takiego wciska się ludziom zaczynającym przygodę z warzeniem piwa

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23976

            #6
            Że niby co się wciska? Z puszek robiliśmy z powodzeniem różne piwa które mamy w ofercie.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Że niby co się wciska? Z puszek robiliśmy z powodzeniem różne piwa które mamy w ofercie.
              A no to, że nie będzie wyśmienitego piwa, z cukrem ... chyba wiemy to obaj.
              Na stronach konkrencji (nie istotne jakiej) jest np.:
              A) "Aby przygotować 23 litry piwa, potrzebujesz jeszcze (1 z 4 opcji do wyboru) :
              - 1 kg cukru (płytki smak, nuty bimbrowe - nie polecamy),
              - 1 kg brew-kit (najlepszy stosunek jakości do ceny !),
              - 1 kg ekstrakt słodowy - w proszku (pełny smak bez cukru czy glukozy),
              - 1, 7 kg ekstrakt słodowy w syropie (najwyższa jakość piwa)."

              B) W celu uwarzenia 20 litrów piwa potrzeba jeszcze dodatkowego surowca. Najlepiej użyć 1,5kg albo 1,7kg puszki z jasnym ekstraktem słodowym. Nie polecamy żadnego cukru, gdyż tylko psuje to piwo.

              I to się nazywa pełna i rzetelna informacja ... proponuję zmienić opis i będzie OK (i się nie obrażać, obruszać, bulwersować i … sypać bananami)
              Twoje
              Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2013-05-23, 10:21. Powód: -

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23976

                #8
                Niezależnie od tego co piszemy w instrukcjach załączanych do zamówień, opisach, Klienci zazwyczaj kierują się informacją na etykiecie na produkcie, a tam producent (chodzi przede wszystkim o Coopersy) informuje tylko o cukrze. Dziękuję za uwagi.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23976

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                  I to się nazywa pełna i rzetelna informacja ... proponuję zmienić opis i będzie OK (i się nie obrażać, obruszać, bulwersować i … sypać bananami)
                  Twoje
                  Ja się obruszam? Jeśli walisz z premedytacją teksty m.in. o polityce, mimo że tematy polityczne są zbanowane z tego forum, to licz się z banowaniem Twojej osoby, skoro prośby nie docierają. Nie mam z tym problemu. I tak byłem wobec Twoich zachowań zbyt wyrozumiały.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-05-23, 10:30.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    Niezależnie od tego co piszemy w instrukcjach załączanych do zamówień, opisach, Klienci zazwyczaj kierują się informacją na etykiecie na produkcie, a tam producent (chodzi przede wszystkim o Coopersy) informuje tylko o cukrze. Dziękuję za uwagi.

                    Tylko, że etykiety nie widać z sklepie internetowym, więc kupujący bazuje na opisie jaki jest zrobiony przez sprzedającego, dlatego moja uwaga i dlatego warto może zminić opis.

                    Comment


                    • #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja się obruszam? Jeśli walisz z premedytacją teksty m.in. o polityce, mimo że tematy polityczne są zbanowane z tego forum, to licz się z banowaniem Twojej osoby, skoro prośby nie docierają. Nie mam z tym problemu. I tak byłem wobec Twoich zachowań zbyt wyrozumiały.
                      Tematy polityczne, są nie do uniknięcia, bo powiązane z gospodarką i przepisami prawa, a one z kolei dotyczą warzenia piwa (domowego, rzemieślniczego, koncernowego).
                      Oczywiście są granice i jeśli ktoś będzie tu agitował na konkretną partię, banan będzie słuszny.

                      Tak na szybko, czy temat: „Jaki przepisy prawa zmienić, aby piwo było lepsze i tańsze” jest możliwy i nie stanowiłby naruszenia tematów „politycznych”.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19275

                        #12
                        Niezależnie jaki udział był cukru w w/w przypadku na tym forum demonzuje się się sacharozę. Belgowie 'walą' cukier do swoich ale i jakoś da radę nie walić winem.

                        Swoją drogą informacja producenta to zwyczajne naciąganie klienta, że niby z 1 litra wódki da się zrobić 2 litry wódki dodając wody.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2013-05-23, 10:46.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23976

                          #13
                          Dyskusja na ten temat jest nie na miejscu. Wiesz dobrze że chodzi o tematy polityczne nie związane z piwem.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23976

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amebus Wyświetlenie odpowiedzi
                            Z czego to wynika? Czy to zwykły brak cierpliwości i zbyt wczesna degustacja, czy przyczyny mogą być inne?
                            Najczęściej wpływ na takie smaczki ma zbyt wysoka temperatura fermentacji oraz ogólnie drożdże brewkitowe.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment


                            • #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                              Najczęściej wpływ na takie smaczki ma zbyt wysoka temperatura fermentacji oraz ogólnie drożdże brewkitowe.
                              Ja stawiam na cukier, z doświadczenia ... pierwszych kilka warek było z puszki i tam gdzie był cukier, były winno-bimbrowe posmaki, gdzie ekstrakt nie było.

                              Jak do puszki pilsnera dasz Wyeast 2001 Urquell Lager + kilo cukru i temp. fermentacji 10 stopni to wyjdzie Ci wspaniały pilsner bez posmaku bimbru, bardzo w to wątpię.

                              Ciekaw jestem co na to by powiedział Krzysiu, On zawsze coś wynajdzie ciekawego (w sensie, gdzie tkwi błąd).

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X