Witam serdecznie wszystkich. 12 kwietnia 2013r. zacząłem warzyć piwo. Użyłem koncentratu brzeczki Coopers'a. Warzyłem w wodzie źródlanej ze sklepu, z użyciem zwyczajnego cukru. Piwo zabutelkowałem po tygodniu. Po ok 2 tygodni od rozlewu sprawdziłem wyrób- miał winny smak i zapach. Postanowiłem odczekać jeszcze 3 tygodnie. Po miesiącu od rozlewu piwo nadal smakuje winkiem, tylko nieznacznie się "przegryzło". Z czego to wynika? Czy to zwykły brak cierpliwości i zbyt wczesna degustacja, czy przyczyny mogą być inne?
Winny smak piwa!
Collapse
X
-
Cukier daje taki efekt. O dałeś za dużo do refermentacji albo piwo nie dofermentowało przed rozlewem.Comment
-
Moja pierwsza warka miała podobnie - dodałem glukozy jako dodatku fermentacyjnego, po 2 dniach drożdże przeżarły prawie cały cukier, tak że zostało 0.5BLG. Po tygodniu piwo było zabutelkowane. Po 2 miesiącach nadal trąci winiakiem
Przy 2giej warce zmieniłem glukozę na ekstrakt słodowy i po burzliwej zlałem piwo na 10 dni na cichą. W efekcie piwo ma zero winnych posmaków.Comment
-
Jak czytam „Z puszki 1,7 kg otrzymamy 23 litry wspaniałego, gatunkowego piwa. Wymaga to dodania 1 kg cukru bądź Piwowarskiego zamiennika cukru do brewkitów Centrum Piwowarstwa - 1,2 kg lub też ekstraktu słodowego jasnego WES 1,7 kg”, to szlak mnie trafia, że coś takiego wciska się ludziom zaczynającym przygodę z warzeniem piwaComment
-
Że niby co się wciska? Z puszek robiliśmy z powodzeniem różne piwa które mamy w ofercie.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Na stronach konkrencji (nie istotne jakiej) jest np.:
A) "Aby przygotować 23 litry piwa, potrzebujesz jeszcze (1 z 4 opcji do wyboru) :
- 1 kg cukru (płytki smak, nuty bimbrowe - nie polecamy),
- 1 kg brew-kit (najlepszy stosunek jakości do ceny !),
- 1 kg ekstrakt słodowy - w proszku (pełny smak bez cukru czy glukozy),
- 1, 7 kg ekstrakt słodowy w syropie (najwyższa jakość piwa)."
B) W celu uwarzenia 20 litrów piwa potrzeba jeszcze dodatkowego surowca. Najlepiej użyć 1,5kg albo 1,7kg puszki z jasnym ekstraktem słodowym. Nie polecamy żadnego cukru, gdyż tylko psuje to piwo.
I to się nazywa pełna i rzetelna informacja ... proponuję zmienić opis i będzie OK (i się nie obrażać, obruszać, bulwersować i … sypać bananami)
TwojeComment
-
Niezależnie od tego co piszemy w instrukcjach załączanych do zamówień, opisach, Klienci zazwyczaj kierują się informacją na etykiecie na produkcie, a tam producent (chodzi przede wszystkim o Coopersy) informuje tylko o cukrze. Dziękuję za uwagi.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Ja się obruszam? Jeśli walisz z premedytacją teksty m.in. o polityce, mimo że tematy polityczne są zbanowane z tego forum, to licz się z banowaniem Twojej osoby, skoro prośby nie docierają. Nie mam z tym problemu. I tak byłem wobec Twoich zachowań zbyt wyrozumiały.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-05-23, 10:30.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Tylko, że etykiety nie widać z sklepie internetowym, więc kupujący bazuje na opisie jaki jest zrobiony przez sprzedającego, dlatego moja uwaga i dlatego warto może zminić opis.Comment
-
Ja się obruszam? Jeśli walisz z premedytacją teksty m.in. o polityce, mimo że tematy polityczne są zbanowane z tego forum, to licz się z banowaniem Twojej osoby, skoro prośby nie docierają. Nie mam z tym problemu. I tak byłem wobec Twoich zachowań zbyt wyrozumiały.
Oczywiście są granice i jeśli ktoś będzie tu agitował na konkretną partię, banan będzie słuszny.
Tak na szybko, czy temat: „Jaki przepisy prawa zmienić, aby piwo było lepsze i tańsze” jest możliwy i nie stanowiłby naruszenia tematów „politycznych”.Comment
-
Niezależnie jaki udział był cukru w w/w przypadku na tym forum demonzuje się się sacharozę. Belgowie 'walą' cukier do swoich ale i jakoś da radę nie walić winem.
Swoją drogą informacja producenta to zwyczajne naciąganie klienta, że niby z 1 litra wódki da się zrobić 2 litry wódki dodając wody.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2013-05-23, 10:46.Comment
-
Dyskusja na ten temat jest nie na miejscu. Wiesz dobrze że chodzi o tematy polityczne nie związane z piwem.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Jak do puszki pilsnera dasz Wyeast 2001 Urquell Lager + kilo cukru i temp. fermentacji 10 stopni to wyjdzie Ci wspaniały pilsner bez posmaku bimbru, bardzo w to wątpię.
Ciekaw jestem co na to by powiedział Krzysiu, On zawsze coś wynajdzie ciekawego (w sensie, gdzie tkwi błąd).Comment
Related Topics
Collapse
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwo z kalendarza adwentowego
Blg 18 Alk 7,4%
Kolor brązowo miedziany
Piana drobnopęcherzykowa trwała
Zapach słodowo winny z nitkami paloności i gryki
Nasycenie spore
Smak pełny słodowy, gładki na finiszu nuty chmielowo palone. Doskonale ułożone piwo...1 Photo-
Channel: Niemcy
2024-12-24, 17:26 -
-
Harpagan, od wielu lat dobrze znany wszystkim piwoszom z nietuzinkowych piw o odjechanych nazwach, jako kolejny kontrakt może się już pochwalić własnym browarem. Tak uczynił Łukasz Grudzień zapraszając do Kostrzyna Wkp. naszą 6-osobową ekipę nazajutrz po Poznańskich Targach Piwa, czyli...
-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment