Winny smak piwa!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amebus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.04
    • 35

Winny smak piwa!

Witam serdecznie wszystkich. 12 kwietnia 2013r. zacząłem warzyć piwo. Użyłem koncentratu brzeczki Coopers'a. Warzyłem w wodzie źródlanej ze sklepu, z użyciem zwyczajnego cukru. Piwo zabutelkowałem po tygodniu. Po ok 2 tygodni od rozlewu sprawdziłem wyrób- miał winny smak i zapach. Postanowiłem odczekać jeszcze 3 tygodnie. Po miesiącu od rozlewu piwo nadal smakuje winkiem, tylko nieznacznie się "przegryzło". Z czego to wynika? Czy to zwykły brak cierpliwości i zbyt wczesna degustacja, czy przyczyny mogą być inne?
  • amebus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.04
    • 35

A i do tego piwo jest NIEPRAWDOPODOBNIE nagazowane, wręcz musujące- małe bąbelki niczym w szampanie...

Comment

• zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

Cukier daje taki efekt. O dałeś za dużo do refermentacji albo piwo nie dofermentowało przed rozlewem.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• howser
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.03
        • 103

Moja pierwsza warka miała podobnie - dodałem glukozy jako dodatku fermentacyjnego, po 2 dniach drożdże przeżarły prawie cały cukier, tak że zostało 0.5BLG. Po tygodniu piwo było zabutelkowane. Po 2 miesiącach nadal trąci winiakiem
        Przy 2giej warce zmieniłem glukozę na ekstrakt słodowy i po burzliwej zlałem piwo na 10 dni na cichą. W efekcie piwo ma zero winnych posmaków.

Comment

Jak czytam „Z puszki 1,7 kg otrzymamy 23 litry wspaniałego, gatunkowego piwa. Wymaga to dodania 1 kg cukru bądź Piwowarskiego zamiennika cukru do brewkitów Centrum Piwowarstwa - 1,2 kg lub też ekstraktu słodowego jasnego WES 1,7 kg”, to szlak mnie trafia, że coś takiego wciska się ludziom zaczynającym przygodę z warzeniem piwa

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23976

Że niby co się wciska? Z puszek robiliśmy z powodzeniem różne piwa które mamy w ofercie.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Że niby co się wciska? Z puszek robiliśmy z powodzeniem różne piwa które mamy w ofercie.
              A no to, że nie będzie wyśmienitego piwa, z cukrem ... chyba wiemy to obaj.
              Na stronach konkrencji (nie istotne jakiej) jest np.:
              A) "Aby przygotować 23 litry piwa, potrzebujesz jeszcze (1 z 4 opcji do wyboru) :
              - 1 kg cukru (płytki smak, nuty bimbrowe - nie polecamy),
              - 1 kg brew-kit (najlepszy stosunek jakości do ceny !),
              - 1 kg ekstrakt słodowy - w proszku (pełny smak bez cukru czy glukozy),
              - 1, 7 kg ekstrakt słodowy w syropie (najwyższa jakość piwa)."

B) W celu uwarzenia 20 litrów piwa potrzeba jeszcze dodatkowego surowca. Najlepiej użyć 1,5kg albo 1,7kg puszki z jasnym ekstraktem słodowym. Nie polecamy żadnego cukru, gdyż tylko psuje to piwo.

I to się nazywa pełna i rzetelna informacja ... proponuję zmienić opis i będzie OK (i się nie obrażać, obruszać, bulwersować i … sypać bananami)
              Twoje
              Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2013-05-23, 10:21. Powód: -

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23976

Niezależnie od tego co piszemy w instrukcjach załączanych do zamówień, opisach, Klienci zazwyczaj kierują się informacją na etykiecie na produkcie, a tam producent (chodzi przede wszystkim o Coopersy) informuje tylko o cukrze. Dziękuję za uwagi.

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23976

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                  I to się nazywa pełna i rzetelna informacja ... proponuję zmienić opis i będzie OK (i się nie obrażać, obruszać, bulwersować i … sypać bananami)
                  Twoje
                  Ja się obruszam? Jeśli walisz z premedytacją teksty m.in. o polityce, mimo że tematy polityczne są zbanowane z tego forum, to licz się z banowaniem Twojej osoby, skoro prośby nie docierają. Nie mam z tym problemu. I tak byłem wobec Twoich zachowań zbyt wyrozumiały.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-05-23, 10:30.

Comment

Niezależnie od tego co piszemy w instrukcjach załączanych do zamówień, opisach, Klienci zazwyczaj kierują się informacją na etykiecie na produkcie, a tam producent (chodzi przede wszystkim o Coopersy) informuje tylko o cukrze. Dziękuję za uwagi.

Tylko, że etykiety nie widać z sklepie internetowym, więc kupujący bazuje na opisie jaki jest zrobiony przez sprzedającego, dlatego moja uwaga i dlatego warto może zminić opis.

Comment

Ja się obruszam? Jeśli walisz z premedytacją teksty m.in. o polityce, mimo że tematy polityczne są zbanowane z tego forum, to licz się z banowaniem Twojej osoby, skoro prośby nie docierają. Nie mam z tym problemu. I tak byłem wobec Twoich zachowań zbyt wyrozumiały.
                      Tematy polityczne, są nie do uniknięcia, bo powiązane z gospodarką i przepisami prawa, a one z kolei dotyczą warzenia piwa (domowego, rzemieślniczego, koncernowego).
                      Oczywiście są granice i jeśli ktoś będzie tu agitował na konkretną partię, banan będzie słuszny.

Tak na szybko, czy temat: „Jaki przepisy prawa zmienić, aby piwo było lepsze i tańsze” jest możliwy i nie stanowiłby naruszenia tematów „politycznych”.

Comment

• e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19275

Niezależnie jaki udział był cukru w w/w przypadku na tym forum demonzuje się się sacharozę. Belgowie 'walą' cukier do swoich ale i jakoś da radę nie walić winem.

Swoją drogą informacja producenta to zwyczajne naciąganie klienta, że niby z 1 litra wódki da się zrobić 2 litry wódki dodając wody.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2013-05-23, 10:46.

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23976

Dyskusja na ten temat jest nie na miejscu. Wiesz dobrze że chodzi o tematy polityczne nie związane z piwem.

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23976

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amebus Wyświetlenie odpowiedzi
                            Z czego to wynika? Czy to zwykły brak cierpliwości i zbyt wczesna degustacja, czy przyczyny mogą być inne?
                            Najczęściej wpływ na takie smaczki ma zbyt wysoka temperatura fermentacji oraz ogólnie drożdże brewkitowe.

Comment

Najczęściej wpływ na takie smaczki ma zbyt wysoka temperatura fermentacji oraz ogólnie drożdże brewkitowe.
                              Ja stawiam na cukier, z doświadczenia ... pierwszych kilka warek było z puszki i tam gdzie był cukier, były winno-bimbrowe posmaki, gdzie ekstrakt nie było.

Jak do puszki pilsnera dasz Wyeast 2001 Urquell Lager + kilo cukru i temp. fermentacji 10 stopni to wyjdzie Ci wspaniały pilsner bez posmaku bimbru, bardzo w to wątpię.

Ciekaw jestem co na to by powiedział Krzysiu, On zawsze coś wynajdzie ciekawego (w sensie, gdzie tkwi błąd).

Comment

Przetwarzanie...
                              X