Moim zdanie winny posmak to za wysoka temp fermentacji
Winny smak piwa!
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziNajczęściej wpływ na takie smaczki ma zbyt wysoka temperatura fermentacji oraz ogólnie drożdże brewkitowe.
Wiem, że to trochę poza tematem.
W temacie, mój (dwu puszkowy, z 3kg wyszło 13,5l piwa) barley wine ma wspaniały winny posmak i uważam, że tak powinno byćBrowar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedziPrzepraszam, ale proszę nie demonizować brew-kitów jako całości zjawiska. Na forum rządzą uogólnienia, że brew-kit zły, że drożdże słabe itd. Brewkity są różne i ich jakość bardzo się rożni w zależności od producenta. Ja naciąłem się tylko raz, właśnie na Coopersa. Natomiast brew-kity dwu puszkowe, śmiało mogą konkurować z niejednym zacieranym piwem doświadczonego piwowara. Co więcej, nie jednego przeciwnika puszek przekonałem, że z puszki można zrobić genialne piwo.
W temacie, mój (dwu puszkowy, z 3kg wyszło 13,5l piwa) barley wine ma wspaniały winny posmak i uważam, że tak powinno być
Jako badziej doświadczony w kwestii brew-kitów, jak zapatrujesz się na dodawanie cukru?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedziPrzepraszam, ale proszę nie demonizować brew-kitów jako całości zjawiska. Na forum rządzą uogólnienia, że brew-kit zły, że drożdże słabe itd. Brewkity są różne i ich jakość bardzo się rożni w zależności od producenta. Ja naciąłem się tylko raz, właśnie na Coopersa. Natomiast brew-kity dwu puszkowe, śmiało mogą konkurować z niejednym zacieranym piwem doświadczonego piwowara. Co więcej, nie jednego przeciwnika puszek przekonałem, że z puszki można zrobić genialne piwo.
W temacie, mój (dwu puszkowy, z 3kg wyszło 13,5l piwa) barley wine ma wspaniały winny posmak i uważam, że tak powinno być
Comment
-
-
W temacie, mój (dwu puszkowy, z 3kg wyszło 13,5l piwa) barley wine ma wspaniały winny posmak i uważam, że tak powinno być- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
temperatura burzliwej to było ok 22-24 stopni, najczęściej 22-23. Temperatura refermentacji- trudno powiedzieć, prawdopodobnie dość podobna, może 1-2 stopnie niższa. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcją od Coopers'a. Pytanie czy coś się jeszcze da z tym piwo-wińskiem zrobić? W sensie, czy da się zrobić z tego piwo, po prostu? Czy już po butelkowaniu ch... bombki strzelił?
Comment
-
-
Jak poczekasz parę miesięcy, to trochę złagodnieje, ale cudów się nie spodziewaj.
Comment
-
-
Nie czekaj, pij szybko. Jeśli już masz zbyt mocno nagazowane, to czekanie tylko do granatów doprowadzi. Za szybko zabutelkowałeś, na bank miałeś nie zakończoną fermentację.
(wymiana zdań mało smaczna..)Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziWiem że można zrobić dobre piwa z brewkitów, bo takowe robimy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amebus Wyświetlenie odpowiedziPij szybko... kiedy to jest nie do wypicia, jako cokolwiek, jako szampan, cydr, sikacz, już nie mówiąc o piwie :/ PS- jeden granat już był, bez ofiar w ludziach naszczęście
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedziJako badziej doświadczony w kwestii brew-kitów, jak zapatrujesz się na dodawanie cukru?
Zasada jak wszędzie z dobrych surowców wychodzą dobre piwa.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedziI zawsze z cukrem ...Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-05-24, 14:06.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziNie zawsze, nie sil się na złośliwości. Ale np. Brewferm Krieka tak. Wyszedł przedni.
No właśnie, nie zawsze, a właściwie raczej rzadziej niż częściej, bo z wyłączeniem belgów i piw o wysokim blg (do zacieranego portera sam kiedyś dałem trochę cukru), to cukier co najwyżej średnio do piwa pasuje.
Ciekaw jestem ilu początkujących warzy Krieka, 99% z nich nie słyszało nawet o takim piwie.
Dziwie się trochę takiemu podejściu, tym bardziej, że wiele gromów sypie się tu na piwa koncernowe, że są marnej jakości, że warzone z byle czego – dla mnie brewkit z cukrem jest gorszy od koncernówki (nie licząc piw do których daje się specjalnie cukier).
Nie silę się na złośliwości, tylko pragnę zwrócić uwagę, że nie zawsze grono „wielbicieli” browaru.biz ma rację, czasem warto się uderzyć w pierś, a nie brnąć i udawać, że jest OK.
Może warto zmienić zapis o tym nieszczęsnym cukrze przy piwach, do których on kompletnie nie pasuje i nie wprowadzać w błąd początkujących, oczywiści jak zrobisz to „Twoja sprawa, to Twój staw i Twoje ryby”, co nie oznacza, że masz rację.
Pozdrawiam
Comment
-
-
Podziękowałem Tobie za uwagi wobec opisu w sklepie. Nie jest to jednak temat przewodni tego wątku, więc wybacz, ale nie będę więcej z Tobą na ten temat polemizował. Pragnę Ci przypomnieć, że jesteś tu z jakiegoś powodu. Skoro nie jesteś rzeczonym miłośnikiem browar.bizu a się mimo wszystko tu udzielasz, to przyjmuję do wiadomości, że robisz to z innych pobudek niż chęć przyjaznego uczestnictwa w życiu tego portalu. Potraktuj ten post jako ostatnią prośbę o pisanie na temat. Kolejnych nie będzie.
Notka administracji dla stojących z boku 2013.005.25, 7:27: Wojmat74 otrzymywał wielokrotnie prośby do stosowania się do reguł panujących na forum (pisanie nie na temat, podejmowanie wątków politycznych, polemika z moderatorami w/s stosowania się do zasad tam gdzie nie ma na to miejsca), również ban czasowy (i to nie w związku z tym wątkiem) dla ochłonięcia nie pomógł. Uwagi dot. sklepu przyjąłem i podziękowałem. Ponieważ kolejna prośba o pisanie na temat nie zdała egzaminu, wszystkie posty bez całkowitego związku z tematem przewodnim zostają przesunięte do przechmielin. PROSZĘ trzymać się tematu i nie wtrącać uwag pobocznych.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-05-25, 06:29.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
Comment