Zmieniam zdanie, te winne posmaki, to na "bank" wina zbyt wysokiej temperatury fermentacji.
Winny smak piwa!
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedziZmieniam zdanie, te winne posmaki, to na "bank" wina zbyt wysokiej temperatury fermentacji.
piwo to ponoć 1000 smaków .. dodając cukier dodałeś jeszcze 100 dodatkowych - tak się tworzy nieprzeciętne piwa
Comment
-
-
Mi wszystkie górniaki lekko podlatują kwaskiem winnym. Jestem przekonany że to za wysoka temperatura fermentacji. Dlatego chyba przestawię się na same dolniaki.
Jedyne co mi wychodzi przy fermentacji w pokoju to pszenica ale to pewnie kwestia drożdży.
Comment
-
-
Odczułem potrzebę strzeszczenia i usystematyzowania informacji z książki ?Brew like monk? o fermentacji stylów belgijskich Estry i alkohole wyższe Większość estrów jest pożądana w belgach, a z wyższych alkoholi tylko niektóre i tylko czasem. Produkcja alkoholi wyższych jest wprost proporcjonalna ...Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzino tak ... kolejny mówi o wysokiej temperaturze fermentacji bez wyjaśnienia ... o co chodzi w tym?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzino tak ... kolejny mówi o wysokiej temperaturze fermentacji bez wyjaśnienia ... o co chodzi w tym?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem estry owocowe
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby Wyświetlenie odpowiedziStarałem się utrzymać 19 stopni, przy poprzednich było ok 22-23 i był winny smak
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby Wyświetlenie odpowiedziJa mam na koncie dopiero 3 warki, dopiero przy trzeciej kontrolowałem temperaturę fermentacji. Starałem się utrzymać 19 stopni, przy poprzednich było ok 22-23 i był winny smak , zobaczymy jak będzie przy tej trzeciej, ale to dopiero za 2 tygodnie. Dopiero wczoraj poszło w butelki.
Zakładam, że robiłeś to samo piwo co przednio, z cukrem i na tych samych drożdżach, jedynie inna była temp. fermentacji.Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2013-05-31, 07:06.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzia to 19stopni to jakaś magiczna temperatura? to jaka jest najlepsza temperatura cichej fermentacji? i potem jaka temperatura po rozlaniu w butelki? a następnie do leżakowania? no i picia danego piwa? bo estry przy zmianie temperatury będą się uwalniać cały czas ... więc jaka jest idealna?
Zależy od drożdży i piwa, poczytaj trochę.
W innej temp. pijesz pszenicę a w innej koźlaka czy portera.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedziMi wszystkie górniaki lekko podlatują kwaskiem winnym. Jestem przekonany że to za wysoka temperatura fermentacji. Dlatego chyba przestawię się na same dolniaki.
Jedyne co mi wychodzi przy fermentacji w pokoju to pszenica ale to pewnie kwestia drożdży.
He, he, wszystkie górniaki winem zalatują, dobre ... a jakich drożdży używasz, w jakich temp. fermentują te swoje górniaki, zacierasz czy robisz konserwę z cukrem.
Kup sobie drożdże do niemieckich ejli i fermentuj w 15 stopniach, kwasu nie będzie żadnego, chyba że zrobisz puszkę z cukrem, wtedy nie kupij tych drożdży bo szkoda na to kasy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedziHe, he, wszystkie górniaki winem zalatują, dobre ... a jakich drożdży używasz, w jakich temp. fermentują te swoje górniaki, zacierasz czy robisz konserwę z cukrem.
Kup sobie drożdże do niemieckich ejli i fermentuj w 15 stopniach, kwasu nie będzie żadnego, chyba że zrobisz puszkę z cukrem, wtedy nie kupij tych drożdży bo szkoda na to kasy.
Niestety nie mam miejsca gdzie temperatura była by 18-19st. Za to w piwnicy wymarzone warunki do dolnej fermentacji. Moje wszystkie piwa są zacierane więc posmak kwaskowy na pewno nie jest z cukru.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedziestry ... no przecież chodzi o to aby piwo miało smak i zapach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedziNo właśnie dlatego zalatują mi kwaskiem gdyż mam za wysoką temperaturę. Fermentuje w 21 st więc samo piwo ma wtedy jeszcze więcej. Wtedy tworzą się estry owocowe.
Niestety nie mam miejsca gdzie temperatura była by 18-19st. Za to w piwnicy wymarzone warunki do dolnej fermentacji. Moje wszystkie piwa są zacierane więc posmak kwaskowy na pewno nie jest z cukru.
A jakich drożdży używasz? Ja zrobiłem kilka niezłych warek na Wyeast 1728, fermentowały przy 21 i wyższej temp. poprzedniego lata, gdy "na szybkości" uzupełniałem piwniczkę i nie miały żadnych kwaskowatych posmaków.
Wszystko zależy od drożdży jakich się używa, nie każde w wyższych temperaturach dają kwaskowaty posmak.
Comment
-
Comment