Winny smak piwa!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmieniam zdanie, te winne posmaki, to na "bank" wina zbyt wysokiej temperatury fermentacji.

Comment

• MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
      Zmieniam zdanie, te winne posmaki, to na "bank" wina zbyt wysokiej temperatury fermentacji.
      może ktoś to wytłumaczyć? o co chodzi z wysoką temperaturą fermentacji i smakiem winnym? bo nie kumam ...
      piwo to ponoć 1000 smaków .. dodając cukier dodałeś jeszcze 100 dodatkowych - tak się tworzy nieprzeciętne piwa

Comment

• puszka
        • 2002.10
        • 204

Mi wszystkie górniaki lekko podlatują kwaskiem winnym. Jestem przekonany że to za wysoka temperatura fermentacji. Dlatego chyba przestawię się na same dolniaki.
        Jedyne co mi wychodzi przy fermentacji w pokoju to pszenica ale to pewnie kwestia drożdży.

Comment

• MarcinKan
          • 2013.02
          • 191

no tak ... kolejny mówi o wysokiej temperaturze fermentacji bez wyjaśnienia ... o co chodzi w tym?

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

Odczułem potrzebę strzeszczenia i usystematyzowania informacji z książki ?Brew like monk? o fermentacji stylów belgijskich Estry i alkohole wyższe Większość estrów jest pożądana w belgach, a z wyższych alkoholi tylko niektóre i tylko czasem. Produkcja alkoholi wyższych jest wprost proporcjonalna ...
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• puszka
              • 2002.10
              • 204

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKan Wyświetlenie odpowiedzi
              no tak ... kolejny mówi o wysokiej temperaturze fermentacji bez wyjaśnienia ... o co chodzi w tym?
              Moim zdaniem estry owocowe

Comment

• polisholsby
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 57

Ja mam na koncie dopiero 3 warki, dopiero przy trzeciej kontrolowałem temperaturę fermentacji. Starałem się utrzymać 19 stopni, przy poprzednich było ok 22-23 i był winny smak , zobaczymy jak będzie przy tej trzeciej, ale to dopiero za 2 tygodnie. Dopiero wczoraj poszło w butelki.

Comment

• MarcinKan
                  • 2013.02
                  • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
                  Moim zdaniem estry owocowe
                  estry ... no przecież chodzi o to aby piwo miało smak i zapach.

Comment

• MarcinKan
                    • 2013.02
                    • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby Wyświetlenie odpowiedzi
                    Starałem się utrzymać 19 stopni, przy poprzednich było ok 22-23 i był winny smak
                    a to 19stopni to jakaś magiczna temperatura? to jaka jest najlepsza temperatura cichej fermentacji? i potem jaka temperatura po rozlaniu w butelki? a następnie do leżakowania? no i picia danego piwa? bo estry przy zmianie temperatury będą się uwalniać cały czas ... więc jaka jest idealna?

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja mam na koncie dopiero 3 warki, dopiero przy trzeciej kontrolowałem temperaturę fermentacji. Starałem się utrzymać 19 stopni, przy poprzednich było ok 22-23 i był winny smak , zobaczymy jak będzie przy tej trzeciej, ale to dopiero za 2 tygodnie. Dopiero wczoraj poszło w butelki.
                      A przy butelkowaniu nie próbowałeś? Już powinno mieć winny posmak, 2 tygodnie w butelce cudów nie zdziała, tylko się nagazuje.
                      Zakładam, że robiłeś to samo piwo co przednio, z cukrem i na tych samych drożdżach, jedynie inna była temp. fermentacji.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2013-05-31, 07:06.

Comment

a to 19stopni to jakaś magiczna temperatura? to jaka jest najlepsza temperatura cichej fermentacji? i potem jaka temperatura po rozlaniu w butelki? a następnie do leżakowania? no i picia danego piwa? bo estry przy zmianie temperatury będą się uwalniać cały czas ... więc jaka jest idealna?

Zależy od drożdży i piwa, poczytaj trochę.
                        W innej temp. pijesz pszenicę a w innej koźlaka czy portera.

Comment

Mi wszystkie górniaki lekko podlatują kwaskiem winnym. Jestem przekonany że to za wysoka temperatura fermentacji. Dlatego chyba przestawię się na same dolniaki.
                          Jedyne co mi wychodzi przy fermentacji w pokoju to pszenica ale to pewnie kwestia drożdży.

He, he, wszystkie górniaki winem zalatują, dobre ... a jakich drożdży używasz, w jakich temp. fermentują te swoje górniaki, zacierasz czy robisz konserwę z cukrem.
                          Kup sobie drożdże do niemieckich ejli i fermentuj w 15 stopniach, kwasu nie będzie żadnego, chyba że zrobisz puszkę z cukrem, wtedy nie kupij tych drożdży bo szkoda na to kasy.

Comment

• puszka
                            • 2002.10
                            • 204

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                            He, he, wszystkie górniaki winem zalatują, dobre ... a jakich drożdży używasz, w jakich temp. fermentują te swoje górniaki, zacierasz czy robisz konserwę z cukrem.
                            Kup sobie drożdże do niemieckich ejli i fermentuj w 15 stopniach, kwasu nie będzie żadnego, chyba że zrobisz puszkę z cukrem, wtedy nie kupij tych drożdży bo szkoda na to kasy.
                            No właśnie dlatego zalatują mi kwaskiem gdyż mam za wysoką temperaturę. Fermentuje w 21 st więc samo piwo ma wtedy jeszcze więcej. Wtedy tworzą się estry owocowe.
                            Niestety nie mam miejsca gdzie temperatura była by 18-19st. Za to w piwnicy wymarzone warunki do dolnej fermentacji. Moje wszystkie piwa są zacierane więc posmak kwaskowy na pewno nie jest z cukru.

Comment

• puszka
                              • 2002.10
                              • 204

estry ... no przecież chodzi o to aby piwo miało smak i zapach.
                              zgadza się ma być smak i zapach ale chyba nie kwaskowo owocowy

Comment

No właśnie dlatego zalatują mi kwaskiem gdyż mam za wysoką temperaturę. Fermentuje w 21 st więc samo piwo ma wtedy jeszcze więcej. Wtedy tworzą się estry owocowe.
                                Niestety nie mam miejsca gdzie temperatura była by 18-19st. Za to w piwnicy wymarzone warunki do dolnej fermentacji. Moje wszystkie piwa są zacierane więc posmak kwaskowy na pewno nie jest z cukru.

A jakich drożdży używasz? Ja zrobiłem kilka niezłych warek na Wyeast 1728, fermentowały przy 21 i wyższej temp. poprzedniego lata, gdy "na szybkości" uzupełniałem piwniczkę i nie miały żadnych kwaskowatych posmaków.
                                Wszystko zależy od drożdży jakich się używa, nie każde w wyższych temperaturach dają kwaskowaty posmak.

Comment

Przetwarzanie...
                                X