ile czasu warzycie np. Kolscha ze słodów Browar.biz

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KZ50
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 22

    #1

    ile czasu warzycie np. Kolscha ze słodów Browar.biz

    do tej pory czas warzenia warki wynosił od startu do zgaszenia światła około 6-7 godzin.
    Praca przyjemna ale przy 30 warce czasem bywało to nużące. Postanowiłem zoptymalizowac proces:
    1. wodę podgrzewam nie w jednym garze a w dwóch, trzech, dzięki temu kilkanaście minut szybciej mam wodę startową
    2. wydłużenie filtratora z 0,5m do ~1,0 mb. Oszczędności czasowe min. 0,5 godziny,
    3. w czasie filtrowania filtrat leci do włączonego gara elektrycznego, część tego odbieram i
    w 2 osobnych garach podgrzewam na gazie. Ponieważ wężyk ma dużą wydajność i do tego mam trzy źródła podgrzewające to cała 23 litrowa warka wrze o ~1 godzinę szybciej.
    Proszę o wypowiedź, czy nie ma tu jakiegoś błędu?
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Nie ma.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19292

      #3
      Mnie się udało zmniejszyć ten czas optymalizując proces: ześrutowane słody, jednotemperaturowe zacieranie, woda do wysładzania podgrzana w osobnym naczyniu, chmielenie już w wysładzaniu lub /i gotowanie podczas jeszcze nieskończonego wysładzania (główny filtrat, a potem dolewam wysłodziny). Do tego istotnym jest wydajny filtrator i chłodnica i całość zamknie ci się w 4 godz. z myciem.

      Comment

      • puszka
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.10
        • 204

        #4
        mi starczają 4h razem z chłodzeniem w wannie. Czasem wydłuży się trochę wysładzanie ale to góra 30min więcej.
        śrutuje zawsze dzień wcześniej.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • ART
          Stankowice, Stankowice 62, Dom Piwny
          ART
          Od sierpnia/września 2023 r. kilka km zdala od Zamku Czocha, na krańcu wsi Stankowice, sympatyczne małżeńtwo uruchomiło mały browarek z wyszynkiem.

          Dość odważne posunięcie, zważywszy że trzeba wykazać się nie lada determinacją żeby tu trafić

          Nas gugielmapki...
          2024-10-28, 22:31
        • Rezor
          Zakwaszenie piwa podczas wysładzania
          Rezor
          Witam,
          Ostatnio uwarzyłem naprawdę dobrego rye stouta z zestawu autorskiego. Tak mi i znajomym przypadł do gustu, że postanowiłem uwarzyć po raz drugi. Ponieważ filtraca tak gęstego zacieru jest dość pracochłonna poprzednim razem podgrzewałem 2 litry wody w osobnych garach. zlewałem...
          2018-08-21, 10:17
        • Portomordo0203
          [Sprzedam] - Grainfather G30 rok 2020
          Portomordo0203
          Dzień dobry,

          Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.

          Cena: 2 500,0 zł

          Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...
          2024-07-30, 12:15
        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...