ile czasu warzycie np. Kolscha ze słodów Browar.biz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KZ50
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 22

    ile czasu warzycie np. Kolscha ze słodów Browar.biz

    do tej pory czas warzenia warki wynosił od startu do zgaszenia światła około 6-7 godzin.
    Praca przyjemna ale przy 30 warce czasem bywało to nużące. Postanowiłem zoptymalizowac proces:
    1. wodę podgrzewam nie w jednym garze a w dwóch, trzech, dzięki temu kilkanaście minut szybciej mam wodę startową
    2. wydłużenie filtratora z 0,5m do ~1,0 mb. Oszczędności czasowe min. 0,5 godziny,
    3. w czasie filtrowania filtrat leci do włączonego gara elektrycznego, część tego odbieram i
    w 2 osobnych garach podgrzewam na gazie. Ponieważ wężyk ma dużą wydajność i do tego mam trzy źródła podgrzewające to cała 23 litrowa warka wrze o ~1 godzinę szybciej.
    Proszę o wypowiedź, czy nie ma tu jakiegoś błędu?
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Nie ma.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      #3
      Mnie się udało zmniejszyć ten czas optymalizując proces: ześrutowane słody, jednotemperaturowe zacieranie, woda do wysładzania podgrzana w osobnym naczyniu, chmielenie już w wysładzaniu lub /i gotowanie podczas jeszcze nieskończonego wysładzania (główny filtrat, a potem dolewam wysłodziny). Do tego istotnym jest wydajny filtrator i chłodnica i całość zamknie ci się w 4 godz. z myciem.

      Comment

      • puszka
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.10
        • 204

        #4
        mi starczają 4h razem z chłodzeniem w wannie. Czasem wydłuży się trochę wysładzanie ale to góra 30min więcej.
        śrutuje zawsze dzień wcześniej.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X