badzo różne przepisy na te same warki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KZ50
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 22

    #1

    badzo różne przepisy na te same warki

    przy okazji warzenia Grodzisza zerknąłem na przepis z Browamatora i porównałem z tym z Browar.biz i zaskoczyła mnie duża różnica w tych recepturach.
    Przepisy z Browar.biza są jakby na jedną modłę robione i zastanawia mnie czy nie są zbyt uproszczone.

    Grodzisz wg Browamatora startuje w 40st. ze skokiem 10st. a Browar.bizowy startuje w 61-63.
  • Cyneq
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.12
    • 181

    #2
    Żebyś Ty widział, ile jest przepisów na schabowego...

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #3
      hehe dokładnie gdzie kucharek 6 tam 12 cycków i tyle samo przepisów na schabowego

      to że ktoś inaczej robi/układa recepturę to generalnie norma ... robiąc rosół każdy (teoretycznie) da inne przyprawy ale na finale wszystko będzie rosołem tylko będzie inny posmak. Z piwem jest podobnie. Sławnego IPA każdy robi inaczej to piwo w każdym regionie świata smakuje podobnie i ... inaczej (dziwnie to brzmi) ale jedną cechą wspólną będzie duża goryczka. Też się zastanawiałem jakiś czas temu nad tym dlaczego przepis np na grodziskie w różnych sklepach z surowcami jest inny ... chyba chodzi o to, że browarnik domowy który założył dany sklep obrał inną recepturę i kupując u niego powielasz jego przepis

      Comment

      • KZ50
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.03
        • 22

        #4
        mimo wszystko czuj,ę pewien niepokój związany z tym uniwersalizmem receptur, prawie każdy przepis z browar.biz zaczyna sie i kończy podobnie:
        woda 66 st.C, utrzymać zacier w 63 st., potem dekokcyjnie, potem 70-73 st.
        Wracając do porównań to tak jakby mielonego, karkówkę i schabowego robić wg jednego przepisu.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          Bo wszystkie zacierania są podobne
          Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-11-12, 23:00.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • KZ50
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.03
            • 22

            #6
            toś mnie uspokoił, myślałem, że takie uproszczenie (odnoszę to do warek z browamatora, tam siedziałem prawie non stop z termometrem w dłoni) może też zabrać piwu jakieś możliwe do wydobycia piwne walory.
            Ostatnia zmiana dokonana przez KZ50; 2013-11-12, 23:39.

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              O, da się jeszcze prościej. Polecam lodówkę turystyczną.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10796

                #8
                Różnice pojawiają się przy chmieleniu i fermentacji
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #9
                  Zacieranie ma moim zdaniem maly wplyw na piwo. W szzcegolnosci na poczatku przygody z piwowarstwem. Najwazniejsza jest feremntacja, pozniej dobranie odpowiednio skladnikow.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Latarnik
                    Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                    Latarnik
                    Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                    Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                    Tree House Brewing Company: Julius clone


                    (5 gallons/19 L, all-grain)
                    ...
                    2022-03-19, 22:31
                  • Flino
                    Jak czytać przepis ?
                    Flino
                    Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                    1. Składniki:
                    • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                    • monachijski Litovel 0,9 kg;
                    • karmel jasny 0,5 kg
                    • caraaroma 0,35;
                    • chmiel Marynka granulat 40 g;
                    • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                    • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                    2....
                    2021-11-17, 10:49
                  • banasrobert
                    Przepisy sprzed wieków
                    banasrobert
                    Niedawno w innym temacie nas Forum ktoś pytał o historyczne przepisy warzenia piwa.
                    Znalazłem taką bardzo ciekawą publikację, życzę miłej lektury.
                    Może ktoś się zdecyduje na uwarzenie piwa według podanych tam receptur i podzieli się wrażeniami z innymi użytkownikami....
                    2018-05-18, 13:01
                  • krakra8888
                    Przepis IPA na pierwszy zacier
                    krakra8888
                    Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
                    2018-04-20, 12:33
                  • artoszek
                    Przepis na inauguracje nowego browaru
                    artoszek
                    Cześć.

                    Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...

                    Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
                    2019-01-10, 11:33
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...