badzo różne przepisy na te same warki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KZ50
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 22

    badzo różne przepisy na te same warki

    przy okazji warzenia Grodzisza zerknąłem na przepis z Browamatora i porównałem z tym z Browar.biz i zaskoczyła mnie duża różnica w tych recepturach.
    Przepisy z Browar.biza są jakby na jedną modłę robione i zastanawia mnie czy nie są zbyt uproszczone.

    Grodzisz wg Browamatora startuje w 40st. ze skokiem 10st. a Browar.bizowy startuje w 61-63.
  • Cyneq
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.12
    • 181

    #2
    Żebyś Ty widział, ile jest przepisów na schabowego...

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #3
      hehe dokładnie gdzie kucharek 6 tam 12 cycków i tyle samo przepisów na schabowego

      to że ktoś inaczej robi/układa recepturę to generalnie norma ... robiąc rosół każdy (teoretycznie) da inne przyprawy ale na finale wszystko będzie rosołem tylko będzie inny posmak. Z piwem jest podobnie. Sławnego IPA każdy robi inaczej to piwo w każdym regionie świata smakuje podobnie i ... inaczej (dziwnie to brzmi) ale jedną cechą wspólną będzie duża goryczka. Też się zastanawiałem jakiś czas temu nad tym dlaczego przepis np na grodziskie w różnych sklepach z surowcami jest inny ... chyba chodzi o to, że browarnik domowy który założył dany sklep obrał inną recepturę i kupując u niego powielasz jego przepis

      Comment

      • KZ50
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.03
        • 22

        #4
        mimo wszystko czuj,ę pewien niepokój związany z tym uniwersalizmem receptur, prawie każdy przepis z browar.biz zaczyna sie i kończy podobnie:
        woda 66 st.C, utrzymać zacier w 63 st., potem dekokcyjnie, potem 70-73 st.
        Wracając do porównań to tak jakby mielonego, karkówkę i schabowego robić wg jednego przepisu.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          Bo wszystkie zacierania są podobne
          Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-11-12, 23:00.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • KZ50
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.03
            • 22

            #6
            toś mnie uspokoił, myślałem, że takie uproszczenie (odnoszę to do warek z browamatora, tam siedziałem prawie non stop z termometrem w dłoni) może też zabrać piwu jakieś możliwe do wydobycia piwne walory.
            Ostatnia zmiana dokonana przez KZ50; 2013-11-12, 23:39.

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              O, da się jeszcze prościej. Polecam lodówkę turystyczną.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #8
                Różnice pojawiają się przy chmieleniu i fermentacji
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #9
                  Zacieranie ma moim zdaniem maly wplyw na piwo. W szzcegolnosci na poczatku przygody z piwowarstwem. Najwazniejsza jest feremntacja, pozniej dobranie odpowiednio skladnikow.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X