Pomocy!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bartela23
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 9

    Pomocy!

    Witam,
    nazywam sie Bartek i jestem tu bardzo swierzy, nie za duzo wiem o piwie i jego produkcji, jednak zniechecony smakiem piw ostatnio i checia, zrobienie czegos swojego zakupilem zestaw do robienia piwa, mam problem, poniewaz gustuje raczej w piwach typu stout, zakupilem taki coopersa z zestawem i tu moj problem, zrobilem wszystko wg instrukcji, drozdze dodalem na powierzchnie, przy 23 st nastawu dokladnie, bo mam od dziadka taki precyzyjny termometr.... dodalem 1 kg glukozy i blg bylo po godzinie 5, dodalem 200 - 300 gr cukru zwyklego kuchennego, blg wzroslo do 7 ale pytanie czy dobrze odczytalem to blg... zastanawiam sie i czytam i chyba to nie mozliwe... czy to piwo wyjdzie, bedzie wypijalne, czy wylac wszystko i zrobic od nowa? niestety albo ja zle odczytuje blg, albo cos jest nie tak, ale robilem wszystko scisle wg instrukcji, o co chodzi? dosypac jeszcze cukru/ glukozy, czy moze ja zle odczytuje to? po godzinie nie bylo jakiejs mocnej piany w wiadrze, przenioslem wiadro do pokoju gdzie jest ok 19-20 st, co robic?? pomocy!!
    Ostatnia zmiana dokonana przez Bartela23; 2013-05-24, 23:04.
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #2
    Jeśli ekstrakt i glukozę rozpuściłeś w odpowiedniej ilości wody to chyba z pomiarem coś nie tak. Dodawanie zwykłego cukru to nie jest dobry pomysł. Po godzinie to drożdże jeszcze nie za bardzo pracują Zbyt częste zaglądanie do fermentora skończy się zakażeniem brzeczki czyli kwasem. Zostaw najwyżej lekkie piwo wyjdzie.

    Comment

    • lotus
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.01
      • 89

      #3
      Blg 5 coś chyba źle odczytałeś .
      Co do fermentacji - drożdże najpierw muszą się na mnożyć, Co może trwać kilka godzin.
      Zostaw to na kilka dni , najlepiej coś około 7 , potem przelej na cichą (kolejne 7 dni )
      A jeżeli chodzi o brewkity , to polecam Mutonsa Klasy Gold .

      Comment

      • Bartela23
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.05
        • 9

        #4
        a z innej beczki, jak chce sprawdzic teraz blg to przez kranik troche upuscic do szklanki i sprawdzac czy jak? dziekuje za odp.

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #5
          Zostaw to piwo w spokoju bo kwasa na 100 będziesz miał. W rurce "bulka" ? Jak tak to tydzień i zlewaj na cichą.

          Comment

          • gobong
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.04
            • 658

            #6
            Sam nie używam fermentora z kranikiem, ale tutaj na forum czytałem o tym że właśnie pobieranie próbek do pomiaru poprzez kranik jest prostą droga do zakażenia fermentującego piwa.Ja robię pomiary tylko w czasie przelewanie na cichą i przed butelkowaniem, nauczony doświadczeniem nie grzebie przy fermentującym piwie.Drożdże ruszyły? to tydzień burzliwej 2 tygodnie cichej.Przy górnej fermentacji i bez skrajnie wysokiego blg brzeczki nastawnej na pewno będzie dobrze.

            Comment

            • Bartela23
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.05
              • 9

              #7
              aha, ok to nie będę grzebal:-) dziekuje i pozdrawiam

              Comment

              • Bartela23
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.05
                • 9

                #8
                a czy to normalne, ze z rurki fermentacyjnej, czyli powietrze co wychodzi czuc jakby winem?

                Comment

                • KZ50
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.03
                  • 22

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bartela23 Wyświetlenie odpowiedzi
                  ...dodalem 1 kg glukozy i blg bylo po godzinie 5, dodalem 200 - 300 gr cukru zwyklego kuchennego, blg wzroslo do 7
                  1 kg glukozy?

                  Comment

                  • Bartela23
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.05
                    • 9

                    #10
                    tak, 1 kg, tak bylo napisane w instrukcji albo 1 kg cukru albo 1 kg glukozy....
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Bartela23; 2013-05-25, 13:32.

                    Comment

                    • Bartela23
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.05
                      • 9

                      #11
                      znow prosze o pomoc starszych kolegow browarnikow... rano wstalem i w rurce jest piwo a dookola troche piany, pytanie czy wyjac i umyc rurke i wlac wode czy zostawic?

                      Comment

                      • jacekan
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2011.05
                        • 388

                        #12
                        Nic się nie bój, wyjmij rurkę, umyj i wsadź znowu.
                        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                        Comment

                        • Bartela23
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.05
                          • 9

                          #13
                          tak tez zrobie, przy okazji sprobowalem tego co w rurce bylo i nie jest kwasne, mocno czuc goryczke, chociaz to tylko piana.... dziekuje za szybka odpowiedz, pozdrawiam
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Bartela23; 2013-05-26, 08:40.

                          Comment

                          • jacekan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.05
                            • 388

                            #14
                            To co do rurki się dostanie,to tylko drożdże z chmielem, nie ma sensu próbować.
                            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                            Comment

                            • Bartela23
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.05
                              • 9

                              #15
                              ale gdyby byl zakazony to bylaby ta piana kwasna? jak poznac, ze cos zlego dzieje sie z piwem? dzis sie przestraszylem ze cos zlego sie dzieje skoro piwo "wychodzi"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X