stout owsiany z ekstraków

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polisholsby
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 57

    stout owsiany z ekstraków

    Witam,
    czy stout owsiany bez zacierania wyjdzie? z samych ekstraktów: ciemny+barwiący + płatki owsiane?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3490

    #2
    A co ze skrobią z płatków? Nie wyjdzie.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • polisholsby
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 57

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      A co ze skrobią z płatków? Nie wyjdzie.
      no właśnie dlatego pytam a ile musiałbym minimalne słodu zatrzeć żeby rozbić skrobię z płatków?

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3490

        #4
        Pojęcia nie mam ale przy witbirze pół na pół daje radę. Albo sztuczną amylazą rozbić skrobię.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • polisholsby
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.03
          • 57

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          Pojęcia nie mam ale przy witbirze pół na pół daje radę. Albo sztuczną amylazą rozbić skrobię.
          dzięki!

          Comment

          • Cyneq
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.12
            • 181

            #6
            15% płatków owsianych to już poważne utrudnienie w filtracji. W wicie to wcale nie to samo - płatki pszenicznie mniej się kleją niż owsiane.
            Możesz próbować jakiś partial mash, ale wtedy będziesz mieć odpowiednio mniejszy udział płatków.
            Np: 5% płatków, 30% słodu, 65% ekstraktu.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19275

              #7
              Ja robiłem mini mash. Zatarłem owies, słód owsiany i pilzneński, łącznie jakieś ~1 kg. I przefiltrowany zacier dodałem do rozpuszczonego ekstraktu jasnego, ciemnego i barwiącego. Wyszedł bardziej jak dry stout niż owsiany, ale pianę miał wspaniałą.

              Comment

              • polisholsby
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 57

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja robiłem mini mash. Zatarłem owies, słód owsiany i pilzneński, łącznie jakieś ~1 kg. I przefiltrowany zacier dodałem do rozpuszczonego ekstraktu jasnego, ciemnego i barwiącego. Wyszedł bardziej jak dry stout niż owsiany, ale pianę miał wspaniałą.
                ehh, to chyba odpuszczę i zrobię milk stout-a

                Comment

                Przetwarzanie...
                X