15% płatków owsianych to już poważne utrudnienie w filtracji. W wicie to wcale nie to samo - płatki pszenicznie mniej się kleją niż owsiane.
Możesz próbować jakiś partial mash, ale wtedy będziesz mieć odpowiednio mniejszy udział płatków.
Np: 5% płatków, 30% słodu, 65% ekstraktu.
Ja robiłem mini mash. Zatarłem owies, słód owsiany i pilzneński, łącznie jakieś ~1 kg. I przefiltrowany zacier dodałem do rozpuszczonego ekstraktu jasnego, ciemnego i barwiącego. Wyszedł bardziej jak dry stout niż owsiany, ale pianę miał wspaniałą.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Ja robiłem mini mash. Zatarłem owies, słód owsiany i pilzneński, łącznie jakieś ~1 kg. I przefiltrowany zacier dodałem do rozpuszczonego ekstraktu jasnego, ciemnego i barwiącego. Wyszedł bardziej jak dry stout niż owsiany, ale pianę miał wspaniałą.
Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
Chmiele - Pałacowy, Iunga
16% ekstr.
5,5% alk
Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
Witajcie.
Jestem swiezakiem jesli chodzi o wazenie piwa. Warze chwilowo z brewkitow (od czegos trzeba zaczac). Chcialbym pojsc o krok na przod i poexperymentowac..
Chcialbym uwarzyc cos na wzor "pol czarnej u roszka" browaru piwoteka czyli owsianego stouta z laktoza i...
Comment