Przepis na domowe piwo?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • waco
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.05
    • 3

    Przepis na domowe piwo?

    Witam serdecznie
    Jak nie w tym dziale piszę to proszę o przeniesienie.
    Tak na początek się przedstawię mam na imię Marcin lat 28 i chciałbym spróbować uwarzyć jakieś piwko ) Z początku myślałem nad tzw gotowcem jak na pierwszy raz ale stwierdziłem że raczej pójdę na całość. Tyle że jak to jest możliwe prosiłbym o jakiś prosty przepis na te swoje pierwsze ważenie piwa bo nigdzie nie mogę znaleźć przepisu ile,jak i czego użyć no chyba że źle szukam ?? Na temat sprzętu nie będę się pytał bo pełno tego na forum jak również wiele innych informacji o domowej produkcji piwka znajdę
    Ale jak mogę to od razu opiszę swój sprzęt
    Gar do brzeczki 30L (zastanawiam się tylko czy na gaz czy jakiś na grzałkę np przerobiony z nierdzewki)
    Fermentator - wiadro z przykrywkom od znajomego gastronoma i drugie na cichą
    kraniki, wężyki , i cała reszta to w "Rolniku"
    W razie braków Forum

    Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.

    W każdym temacie po kilkanaście receptur
    lub http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:R...C5%82od%C3%B3w
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • MarcinKan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.02
      • 191

      #3
      a jakbyś chciał surowce zakupić to proponuję

      W tym dziale proponujemy zestawy surowców do warzenia z zacieraniem i na podstawie ekstraktów. Zestawy zostały przygotowane i wielokrotnie przetestowane przez piwowarów Centrum Piwowarstwa stanowiąc naszą interpretację danych stylów. W ofercie posiadamy także zestawy oparte na mistrzowskich


      masz zestawy z ekstraktów i do zacierania

      Comment


      • #4
        Słód jasny pale ale 4-4,5 kg (polecam ze Strzegomia), 30 gram chmielu na goryczkę + 30 gram chmielu na aromat (najlepiej chmiele angielski, poczytaj i wybierz) i drożdże Safale S-04 – produktów poszukaj po sklepach internetowych, ceny są różne, może będzie jakaś promocja.
        Zacieranie jednotemperaturowe:
        zasyp do 12-13 litrów wody o temp. 68%
        ustal temp. na 66% i tak trzymaj ze 60-70 min.
        podgrzej do 77-78 stopni i trzymaj 10 min.
        potem filtracja i wysładzanie (poczytaj o szczegóły pytaj, jak coś będzie nie jasnego).

        Gotowanie 60-70 min.
        Chmielenie:
        - w 10 min. gotowania wrzuć chmiel goryczkowy
        - na 5 min. przed końcem (albo jak wyłączyć palnik) wrzuć chmiel na aromat.
        Schodź, zadaj drożdże (uwodnij je – poczytaj o tym) i to wszystko.

        Przyda się jeszcze termometr (koniecznie) i chłodnica (wskazane, ciepło na dworze, a brzeczkę w miarę szybko chłodzić).
        Najważniejsze, że masz gar i grzej na gazie, taniej wychodzi.



        Prosty przepis bez wirtuozerii na "oswojenie" się z sprzętem i objętościami (to nie szklanka wody), i skumaniem o w tym chodzi, za dużo nie kombinuj – i tak będzie najlepsze jakie piłeś.

        Comment

        • waco
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.05
          • 3

          #5
          re

          Panie i Panowie dziękuję za odzew i za przepisik Jutro pędzę w miasto na zakupy bo mi paru gratów brakuje i do znajomego po te wiadra mam nadzieje że będzie już je miał dla mnie ??

          Comment

          • waco
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.05
            • 3

            #6
            re

            Kurczaki właśnie mi wyszło że mój gornecek ma 28 a nie jak wczesniej pisałem 30 literków mam nadzieje ze wystarczy na te 5-6 kg słodu i do 14 litrów wody??? Bo jak nie to się załamię Nie że mały byle nie wykipiło z niego a wymienić się nie da bo w sklepie większych nie mają .

            Comment


            • #7
              Dla bezpieczeństwa jak masz garnek 28 litrów i że to pierwszy raz, użyć 4 max. 4,3 kg słodu i 12 litrów wody.
              Uważaj jak będziesz wrzucać chmiel, powoli i po trochu, bo może wykipieć.

              Comment

              • piotry
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.08
                • 761

                #8
                Te 2 litry różnicy nie robi ja mam mniejszy garnek i robię dużo bardziej gęste piwa

                Powodzenia
                piotry

                Comment

                Przetwarzanie...
                X