Problemy początkującego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • M_W
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 5

    Problemy początkującego

    Cześć,

    Jak w temacie - postanowiłem po paru latach myślenia o tym zrobić wreszcie coś sam. No i po naczytaniu się o tym że BrewKit'y są be itd. poszedłem w ekstrakt+chmielenie. Brzeczka wyszła OK tylko popełniłem błąd początkującego i nie oddzieliłem chmielin tylko całość poszła do fermentora. Po 24h od dodania drożdży (Safale S-04 zrehydratowane) brzeczka przy temperaturze 24 stopni milczy. Pytanie co dalej?

    - zlać znad osadu do innego fermentora
    - dodać nowe drożdże
    - jedno i drugie
    - wylać i robić od nowa
    - coś jeszcze innego
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #2
    chmieliny opadną ci na dno fermentatora więc nie przejmuj się tym za bardzo .. po burzliwej przelej na cichą. Na finale będziesz miał spoko piwko

    a to, że nie bulka jeszcze to się nie przejmuj ... ruszy zostaw na tydzień piwko w spokoju. Nie ma co zaglądać co chwila.

    ps. dlaczego BrewKit'y są bee? super piwka z nich wychodzą ...
    Last edited by MarcinKan; 2013-05-30, 07:53.

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Nie oddzielenie osadów od piwa zmieni jego smak. Jednak to nie znaczy, że będzie złe, tyle tylko, że inne. Fermentory często nie są szczelne, więc obserwowanie rurki nic nie da, gaz może wydostawać się inną drogą. Jeśli po dwóch dniach będziesz miał wątpliwości to możesz zajrzeć, jak fermentacja trwać będzie, to nie da się tego nie poznać, piana na powierzchni będzie wyraźna.
      Last edited by jacekan; 2013-05-30, 12:58.
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie oddzielenie osadów od piwa zmieni jego smak. Jednak to nie znaczy, że będzie złe, tyle tylko, że inne.
        on robi 1 raz ... tak mu napisałeś, że już widzę jak będzie otwierać piwo i próbując wyczuć coś "innego" ... mając na uwadze, że nie ma porównania

        Comment

        • M_W
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.05
          • 5

          #5
          Dalej raczej cisza (48h). Tzn. coś tam bulknie od czasu do czasu ale z tego co czytałem powinno to być wyraźniejsze. Jutro chyba zajrzę do środka jak mnie drań nie przekona.

          Comment

          • jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika M_W Wyświetlenie odpowiedzi
            z tego co czytałem powinno to być wyraźniejsze.
            Zapomnij o tym co wyczytałeś. Bulkanie nie jest żadnym dowodem na dobrą, bądź złą pracę drożdży.
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #7
              generalnie fermentacja burzliwa piwa mogła przejść w kilka godzin i zakończyć się już dawno .. to nie wino że tygodniami bulka ...

              Comment

              • M_W
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.05
                • 5

                #8
                O to to, co kolega napisał powyżej. Najprawdopodobniej zadałem drożdże i poszedłem do pracy a kiedy z niej wróciłem 12h później było już po wszystkim. Nie mogąc się doczekać widocznych rezultatów zlałem dzisiaj próbkę i wyszło mi ładne 3Blg z 12,5 nastawnej i całkiem fajne młode piwko. Skończyłem właśnie przelewać na cichą i do piwnicy na 2 tygodnie. Dzięki za wsparcie. Będę się z tego pewnie śmiać przy każdym następnym piwie.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X