Pytania poczatkujacego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pomyslowy_Pomyslarz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 10

    Pytania poczatkujacego

    Robiąc browar z brewkitu, po zabutelkowaniu nie bede mial mozliwosci odstawienia piwa na 3-4 tygodnie w zaciemnione chłodne miejsce. Czy wpłynie to znacząco na smak piwa? Tak samo jak rozlanie do butelek PET a nie szklanych.

    Pozdrawiam.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Ja piwa trzymam w piwnicy gdzie są wahania temp. Leje w pety i szkło nie widzę różnicy.Co do zaciemnionego miejsca to chodzi by promienie nie padały bezpośrednio na butelki, możesz położyć na skrzynki ręcznik
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Pomyslowy_Pomyslarz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.06
      • 10

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Ja piwa trzymam w piwnicy gdzie są wahania temp. Leje w pety i szkło nie widzę różnicy.Co do zaciemnionego miejsca to chodzi by promienie nie padały bezpośrednio na butelki, możesz położyć na skrzynki ręcznik
      Jednak w piwnicy temperatura jest odpowiednio mniejsza. Co z trzymaniem piwa w temperaturze pokojowej przez okres leżakowania? W lato.

      I jeszcze jedno, są jakieś przeciwwskazania gdybym rozlewał do butelek po na przykład, łomży?
      Last edited by Pomyslowy_Pomyslarz; 2013-06-04, 18:00.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

        #4
        Jeśli szkło będzie umyte, to przeciwwskazania będą co najwyżej wizerunkowe
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Pomyslowy_Pomyslarz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.06
          • 10

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeśli szkło będzie umyte, to przeciwwskazania będą co najwyżej wizerunkowe
          Ok. Jeszcze tylko niech ktoś odpowie czy piwo nie zepsuje sie od leżakowania w za duzej temperaturze.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            NIe zepsuje, tylko ewentualnie zmieni smak. Co do mojej piwnicy to temp w ciągu roku waha się od -4do25'C.Porter przechowywany w ten sposób po 3 latach zwyciężył w konkursie w Cieszynie, a Rauchbock po roku był drugi w konkursie na Słowacji
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Pomyslowy_Pomyslarz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.06
              • 10

              #7
              Ok, dziekuje za odpowiedzi.

              Jeszcze jedno, czy ten zestaw posiada wszystko czy wymaga dokupienia rurki fermentacyjnej? http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ciermistrz_eko

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                Zestaw jest OK, rurka jest zbędna.W przyszłości trzeba tylko pomyśleć o nowej kapslownicy. Młotkowa jest trochę upierdliwa i wymaga wprawy( poćwicz na pustych butelkach kapslowanie)
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Pomyslowy_Pomyslarz
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.06
                  • 10

                  #9
                  Zacier można przygotowywać na 2 garnki po 15l czy może to stanowić problem nie do przeskoczenia?

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    #10
                    Można, jak chcesz filtrować?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pomyslowy_Pomyslarz Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zacier można przygotowywać na 2 garnki po 15l czy może to stanowić problem nie do przeskoczenia?
                      Można, ale będzie to mega upierdliwe z powodu konieczności mieszania w obu garach. Mam inną propozycję, kup lodówkę turystyczną za 40 zł (pod koniec lata w Kauflandzie mogą być i za niecałe 30) i zacieraj całość na raz, a później tylko gotuj na 2 garnki. Albo w ogóle pokombinuj z przerobionym fermentorem, widziałem takie rzeczy na brytyjskich forach piwowarskich. Do normalnego wiadra plastikowego wstawia się element grzejny z czajnika elektrycznego, poszukaj na thehomebrewforum.co.uk albo jimsbeerkit.co.uk - fraza do szukania to "kettle element". Ale za te obie rzeczy zapłacisz razem tyle, co za porządny garnek emaliowany 30 l.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment


                      • #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pomyslowy_Pomyslarz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jeszcze jedno, czy ten zestaw posiada wszystko czy wymaga dokupienia rurki fermentacyjnej? http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ciermistrz_eko

                        Odpuść sobie ten zestaw, bo ma kapslownice młotkową, chyba że masz zamiar przerobić ją na kapslownice stołową.
                        Spróbuj skompletować sobie zestaw samemu, tu zbędna jest miarka do cukru/glukozy (najlepiej jak odmierzysz odpowiednia ilość cukru i rozpuścisz w szklance wody, to pogotujesz trochę, wlejesz do pustego fermentatora i do tego przelejesz piwo do rozlewu – każda butelka będzie tak samo nagazowana, nie będzie problemu z kipieniem piwa przy wsypywaniu do butelki cukru).
                        Last edited by Gość; 2013-06-05, 09:12.

                        Comment

                        • Pomyslowy_Pomyslarz
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.06
                          • 10

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Odpuść sobie ten zestaw, bo ma kapslownice młotkową, chyba że masz zamiar przerobić ją na kapslownice stołową.
                          Spróbuj skompletować sobie zestaw samemu, tu zbędna jest miarka do cukru/glukozy (najlepiej jak odmierzysz odpowiednia ilość cukru i rozpuścisz w szklance wody, to pogotujesz trochę, wlejesz do pustego fermentatora i do tego przelejesz piwo do rozlewu – każda butelka będzie tak samo nagazowana, nie będzie problemu z kipieniem piwa przy wsypywaniu do butelki cukru).
                          Cena ponoć wychodzi podobnie, a mam wszystko przy jednym zamówieniu. Kapslownica młotkowa taka tragiczna? Na pewno da się nią zakapslować.

                          Comment


                          • #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pomyslowy_Pomyslarz Wyświetlenie odpowiedzi
                            Cena ponoć wychodzi podobnie, a mam wszystko przy jednym zamówieniu. Kapslownica młotkowa taka tragiczna? Na pewno da się nią zakapslować.
                            Nie liczyłem czy zestaw wychodzi taniej, czy drożej, tylko w tym co podałeś kapslownica jest do d..y a miarka zbędna. Słód i chmiel kupowany we większej ilości jest tańszy.

                            Dać to się da, tylko po co wydawać na to pieniądze, skoro po jednej warce stwierdzisz, że to badziew, nie wyobrażam siebie walić płotkiem w 40 butelek …
                            Albo przerób ją na stołową (można do tego użyć stojaka do wiertarki, jest sporo o przerabianiu, wraz ze zdjęciami, poszukaj), albo kup stołową, nie kupuj młotkowej i grety (stołowa jest droga, ale to wydatek jednorazowy i zawsze ją sprzedaż bez problemów, nie tracąc zbytnio na tym).

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              #15
                              kapslownica wymaga wprawy
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X