Problem z IBU

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lewelyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 11

    Problem z IBU

    Witam zamierzam uwarzyć Belgian Pale Ale z zestawu z browamatora 12 blg. Wedłóg opisów stylu goryczka powinna być na poziomie 20-30 IBU. Tymczasem wyliczając Ibu Tisherta mam 38 ibu a Ragera 43 ibu. Chmiel goryczkowy brewers gold(7,6) 30 g i na aromat east kent golding (5,6) 30 g. Czy nie będzie to za mocna goryczka odbiegająca za bardzo od stylu? korygować ją a jeżeli tak to w jaki sposób dzięki za podpowiedzi
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #2
    hmm a będziesz potem badać to piwo w laboratorium czy wypijesz je?

    Comment

    • Krejn
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2012.07
      • 102

      #3
      Wow, ja nawet nie wiem ile IBU miało którekolwiek piwo uwarzone przez nas. Nie przejmowałbym się tymi kilkoma stopniami za bardzo.
      What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Trochę dużo tego chmielu. Sprawdź czy jest świeży i zastanównsię ile piwo będzie leżakowało.

        Comment

        • lewelyn
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.04
          • 11

          #5
          Będę je pił dlatego chce żeby goryczka była odpowiednia.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Nie wiem czy wyczujesz różnice pomiędzy 30IBU a 38
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #7
              robienie piwa to śmiem twierdzić jest proces na którego wynik (piwo) wpływ ma kilka pod procesów. Na smak piwa będzie wpływać ile minut będziesz zacierać i w jakich temperaturach o ilości alkoholu również ... na chmielenie - co i kiedy wrzucisz na etapie gotowania ...
              hmm mogę być w błędzie ale biorąc te same surowce możesz za każdym razem mieć inne piwo ... ja przynajmniej tak mam ... wystarczy o kilka minut wydłużyć lub skrócić chmielenie lub zacieranie w innych temperaturach oraz na innym etapie wrzucić słody barwiące i będzie inne ... i to jest właśnie urok robienia "swojego" piwa

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                To nie jest temat o Twoim warzeniu i o tym jakie Ci piwa wychodzą. Zostało zadane proste pytanie a autor niech sam decyduje co chce wyliczać, a co nie.

                Comment

                • lewelyn
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.04
                  • 11

                  #9
                  Mam jeszcze pytanie trochę z innej beczki w jaki sposób robicie dezynfekcje piro? czytałem że trzeba zalać fermentor paroma litrami wody sypnąć piro i wrzucić do środka wężyki. Ile taki roztwór ma stać żeby opary zrobiły swoje?

                  Comment

                  • jacekan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.05
                    • 388

                    #10
                    Od kilkudziesięciu warek robię w ten sam sposób. Wszystko myję gorącą wodą (nawet nie wrzątkiem) potem spryskuję roztworem piro i odstawiam do wyschnięcia. Zero infekcji. Roztwór- zwykły spryskiwacz do kwiatów, łyżeczka piro i stoi to, aż zużyję wszystko, często ponad miesiąc.
                    Opieraj się na wyliczeniach Tisherta, są bliższe naszym wartościom. Korekcja IBU polega na zmniejszeniu lub zwiększeniu ilości chmielu, polecam Toolkit Piwowara z piwo.org.
                    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                    Comment

                    Przetwarzanie...