Problem z IBU

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lewelyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 11

Problem z IBU

Witam zamierzam uwarzyć Belgian Pale Ale z zestawu z browamatora 12 blg. Wedłóg opisów stylu goryczka powinna być na poziomie 20-30 IBU. Tymczasem wyliczając Ibu Tisherta mam 38 ibu a Ragera 43 ibu. Chmiel goryczkowy brewers gold(7,6) 30 g i na aromat east kent golding (5,6) 30 g. Czy nie będzie to za mocna goryczka odbiegająca za bardzo od stylu? korygować ją a jeżeli tak to w jaki sposób dzięki za podpowiedzi
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

hmm a będziesz potem badać to piwo w laboratorium czy wypijesz je?

Comment

• Krejn
      • 2012.07
      • 102

Wow, ja nawet nie wiem ile IBU miało którekolwiek piwo uwarzone przez nas. Nie przejmowałbym się tymi kilkoma stopniami za bardzo.
      What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

Comment

• Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

Trochę dużo tego chmielu. Sprawdź czy jest świeży i zastanównsię ile piwo będzie leżakowało.

Comment

• lewelyn
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.04
          • 11

Będę je pił dlatego chce żeby goryczka była odpowiednia.

Comment

• jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

Nie wiem czy wyczujesz różnice pomiędzy 30IBU a 38
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• MarcinKan
              • 2013.02
              • 191

robienie piwa to śmiem twierdzić jest proces na którego wynik (piwo) wpływ ma kilka pod procesów. Na smak piwa będzie wpływać ile minut będziesz zacierać i w jakich temperaturach o ilości alkoholu również ... na chmielenie - co i kiedy wrzucisz na etapie gotowania ...
              hmm mogę być w błędzie ale biorąc te same surowce możesz za każdym razem mieć inne piwo ... ja przynajmniej tak mam ... wystarczy o kilka minut wydłużyć lub skrócić chmielenie lub zacieranie w innych temperaturach oraz na innym etapie wrzucić słody barwiące i będzie inne ... i to jest właśnie urok robienia "swojego" piwa

Comment

• Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

To nie jest temat o Twoim warzeniu i o tym jakie Ci piwa wychodzą. Zostało zadane proste pytanie a autor niech sam decyduje co chce wyliczać, a co nie.

Comment

• lewelyn
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.04
                  • 11

Mam jeszcze pytanie trochę z innej beczki w jaki sposób robicie dezynfekcje piro? czytałem że trzeba zalać fermentor paroma litrami wody sypnąć piro i wrzucić do środka wężyki. Ile taki roztwór ma stać żeby opary zrobiły swoje?

Comment

• jacekan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.05
                    • 388

Od kilkudziesięciu warek robię w ten sam sposób. Wszystko myję gorącą wodą (nawet nie wrzątkiem) potem spryskuję roztworem piro i odstawiam do wyschnięcia. Zero infekcji. Roztwór- zwykły spryskiwacz do kwiatów, łyżeczka piro i stoi to, aż zużyję wszystko, często ponad miesiąc.
                    Opieraj się na wyliczeniach Tisherta, są bliższe naszym wartościom. Korekcja IBU polega na zmniejszeniu lub zwiększeniu ilości chmielu, polecam Toolkit Piwowara z piwo.org.
                    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

Przetwarzanie...