Problem z IBU

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lewelyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 11

    #1

    Problem z IBU

    Witam zamierzam uwarzyć Belgian Pale Ale z zestawu z browamatora 12 blg. Wedłóg opisów stylu goryczka powinna być na poziomie 20-30 IBU. Tymczasem wyliczając Ibu Tisherta mam 38 ibu a Ragera 43 ibu. Chmiel goryczkowy brewers gold(7,6) 30 g i na aromat east kent golding (5,6) 30 g. Czy nie będzie to za mocna goryczka odbiegająca za bardzo od stylu? korygować ją a jeżeli tak to w jaki sposób dzięki za podpowiedzi
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #2
    hmm a będziesz potem badać to piwo w laboratorium czy wypijesz je?

    Comment

    • Krejn
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2012.07
      • 102

      #3
      Wow, ja nawet nie wiem ile IBU miało którekolwiek piwo uwarzone przez nas. Nie przejmowałbym się tymi kilkoma stopniami za bardzo.
      What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Trochę dużo tego chmielu. Sprawdź czy jest świeży i zastanównsię ile piwo będzie leżakowało.

        Comment

        • lewelyn
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.04
          • 11

          #5
          Będę je pił dlatego chce żeby goryczka była odpowiednia.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Nie wiem czy wyczujesz różnice pomiędzy 30IBU a 38
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #7
              robienie piwa to śmiem twierdzić jest proces na którego wynik (piwo) wpływ ma kilka pod procesów. Na smak piwa będzie wpływać ile minut będziesz zacierać i w jakich temperaturach o ilości alkoholu również ... na chmielenie - co i kiedy wrzucisz na etapie gotowania ...
              hmm mogę być w błędzie ale biorąc te same surowce możesz za każdym razem mieć inne piwo ... ja przynajmniej tak mam ... wystarczy o kilka minut wydłużyć lub skrócić chmielenie lub zacieranie w innych temperaturach oraz na innym etapie wrzucić słody barwiące i będzie inne ... i to jest właśnie urok robienia "swojego" piwa

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                To nie jest temat o Twoim warzeniu i o tym jakie Ci piwa wychodzą. Zostało zadane proste pytanie a autor niech sam decyduje co chce wyliczać, a co nie.

                Comment

                • lewelyn
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.04
                  • 11

                  #9
                  Mam jeszcze pytanie trochę z innej beczki w jaki sposób robicie dezynfekcje piro? czytałem że trzeba zalać fermentor paroma litrami wody sypnąć piro i wrzucić do środka wężyki. Ile taki roztwór ma stać żeby opary zrobiły swoje?

                  Comment

                  • jacekan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.05
                    • 388

                    #10
                    Od kilkudziesięciu warek robię w ten sam sposób. Wszystko myję gorącą wodą (nawet nie wrzątkiem) potem spryskuję roztworem piro i odstawiam do wyschnięcia. Zero infekcji. Roztwór- zwykły spryskiwacz do kwiatów, łyżeczka piro i stoi to, aż zużyję wszystko, często ponad miesiąc.
                    Opieraj się na wyliczeniach Tisherta, są bliższe naszym wartościom. Korekcja IBU polega na zmniejszeniu lub zwiększeniu ilości chmielu, polecam Toolkit Piwowara z piwo.org.
                    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • e-prezes
                      Zapap, Prodigy
                      e-prezes
                      O browarze Zapap pisałem już w wątku knajpki firmowej, więc skupię się na samym piwie. Dodam tylko, że z kranu go nie było, a jedynie z puszeczki 0.33 litra. Tę wypiłem w hostelowej kuchni, akurat dorwawszy jedyne szkło nadające się do jego wypicia (stąd plastikowe kubki na innych zdjęciach)....
                      2023-02-17, 14:44
                    • dadek
                      Jaworzno, Stanisława Lema 17, Browar Bury
                      dadek
                      24.07.2019 miałem okazję odwiedzić browar Bury. To całkowicie nowy zakład zaprojektowany i zbudowany od podstaw na specjalnie zakupionej w tym celu działce, więc nie dziwne że znajduje się na peryferiach miasta w kształtującej się strefie przemysłowej.
                      Sam budynek nie jest zbyt wielki,...
                      2019-08-30, 02:50
                    • bastion
                      Słowacja, Bojnice, Hurbanovo Namesti 40, Pivovar Pansky.
                      bastion
                      Bojnice są miastem, gdzie ruch turystyczny trwa intensywnie cały rok.
                      Powodem jest bajkowo wyglądającą pałac, do którego przyjeżdżają tabuny turystów.
                      Wobec tego, aż się prosiło o umiejscowienie tam browaru restauracyjnego.

                      Nie sposób do niego nie trafić....
                      2019-06-05, 20:41
                    • MAD-HOPS
                      1.Warka potrzebna pomc (stout)
                      MAD-HOPS
                      WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
                      3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                      1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
                      0.5KG MIODOWEGO SLODU
                      0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
                      0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
                      2017-10-01, 15:53
                    • wpadzio
                      Schönram, Schönramer Grünhopfen Pils
                      wpadzio
                      Seria premium z bawarskiego browaru Schönram. Butelki 330ml, etykietki z odbiegającą od regionalnej, tradycyjnej linii stylistyką. W portfolio między innymi IPA (recenzja) czy Imperial Stout.
                      A ja trzymam przed sobą Grünhopfen Pilsa, czyli piwo ze świeżego, zielonego chmielu, pochodzącego,...
                      2015-03-21, 20:40
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...