Witam zamierzam uwarzyć Belgian Pale Ale z zestawu z browamatora 12 blg. Wedłóg opisów stylu goryczka powinna być na poziomie 20-30 IBU. Tymczasem wyliczając Ibu Tisherta mam 38 ibu a Ragera 43 ibu. Chmiel goryczkowy brewers gold(7,6) 30 g i na aromat east kent golding (5,6) 30 g. Czy nie będzie to za mocna goryczka odbiegająca za bardzo od stylu? korygować ją a jeżeli tak to w jaki sposób dzięki za podpowiedzi
Problem z IBU
Collapse
X
-
Nie wiem czy wyczujesz różnice pomiędzy 30IBU a 38Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
robienie piwa to śmiem twierdzić jest proces na którego wynik (piwo) wpływ ma kilka pod procesów. Na smak piwa będzie wpływać ile minut będziesz zacierać i w jakich temperaturach o ilości alkoholu również ... na chmielenie - co i kiedy wrzucisz na etapie gotowania ...
hmm mogę być w błędzie ale biorąc te same surowce możesz za każdym razem mieć inne piwo ... ja przynajmniej tak mam ... wystarczy o kilka minut wydłużyć lub skrócić chmielenie lub zacieranie w innych temperaturach oraz na innym etapie wrzucić słody barwiące i będzie inne ... i to jest właśnie urok robienia "swojego" piwaComment
-
Od kilkudziesięciu warek robię w ten sam sposób. Wszystko myję gorącą wodą (nawet nie wrzątkiem) potem spryskuję roztworem piro i odstawiam do wyschnięcia. Zero infekcji. Roztwór- zwykły spryskiwacz do kwiatów, łyżeczka piro i stoi to, aż zużyję wszystko, często ponad miesiąc.
Opieraj się na wyliczeniach Tisherta, są bliższe naszym wartościom. Korekcja IBU polega na zmniejszeniu lub zwiększeniu ilości chmielu, polecam Toolkit Piwowara z piwo.org.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
Comment