Witam szanownych kolegów i koleżanki,
Obecnie warzę piwo w 30 litrowym garnku i uważam, że nakład pracy jaki trzeba wykonać jest niewspółmierny do ilości otrzymanego piwa. Dlatego planuję wykonanie kadzi zacierno - warzelnej (ok 90-110l) ze stali nierdzewnej. Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych piwowarów. Czy ktoś z was robi warki powyżej 90 litrów? W jaki sposób filtrujecie zacier? Ja obecnie używam filtratora z oplotu ale nie wiem czy to rozwiązanie zda egzamin przy tak dużej ilości zacieru. Czy filtrator się nie zapcha? Myślałem o filtrowaniu za pomocą dna opuszczanego ale miałbym pewien problem, żeby go wykonać (chyba, że wiecie gdzie mógłbym takowe zamówić). Jak wygląda warzenie na taką skalę? W jaki sposób przebiega fermentacja burzliwa a jak cicha? Czy trzeba mieć 2 dodatkowe beczki na oddzielne fermentatory? Będę bardzo wdzięczny za konstruktywne i praktyczne podpowiedzi
Pozdrawiam,
KK
Obecnie warzę piwo w 30 litrowym garnku i uważam, że nakład pracy jaki trzeba wykonać jest niewspółmierny do ilości otrzymanego piwa. Dlatego planuję wykonanie kadzi zacierno - warzelnej (ok 90-110l) ze stali nierdzewnej. Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych piwowarów. Czy ktoś z was robi warki powyżej 90 litrów? W jaki sposób filtrujecie zacier? Ja obecnie używam filtratora z oplotu ale nie wiem czy to rozwiązanie zda egzamin przy tak dużej ilości zacieru. Czy filtrator się nie zapcha? Myślałem o filtrowaniu za pomocą dna opuszczanego ale miałbym pewien problem, żeby go wykonać (chyba, że wiecie gdzie mógłbym takowe zamówić). Jak wygląda warzenie na taką skalę? W jaki sposób przebiega fermentacja burzliwa a jak cicha? Czy trzeba mieć 2 dodatkowe beczki na oddzielne fermentatory? Będę bardzo wdzięczny za konstruktywne i praktyczne podpowiedzi
Pozdrawiam,
KK
Comment