Warki 90l-100l. Kilka pytań . . .

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kania-krzysiek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.01
    • 4

    Warki 90l-100l. Kilka pytań . . .

    Witam szanownych kolegów i koleżanki,
    Obecnie warzę piwo w 30 litrowym garnku i uważam, że nakład pracy jaki trzeba wykonać jest niewspółmierny do ilości otrzymanego piwa. Dlatego planuję wykonanie kadzi zacierno - warzelnej (ok 90-110l) ze stali nierdzewnej. Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych piwowarów. Czy ktoś z was robi warki powyżej 90 litrów? W jaki sposób filtrujecie zacier? Ja obecnie używam filtratora z oplotu ale nie wiem czy to rozwiązanie zda egzamin przy tak dużej ilości zacieru. Czy filtrator się nie zapcha? Myślałem o filtrowaniu za pomocą dna opuszczanego ale miałbym pewien problem, żeby go wykonać (chyba, że wiecie gdzie mógłbym takowe zamówić). Jak wygląda warzenie na taką skalę? W jaki sposób przebiega fermentacja burzliwa a jak cicha? Czy trzeba mieć 2 dodatkowe beczki na oddzielne fermentatory? Będę bardzo wdzięczny za konstruktywne i praktyczne podpowiedzi
    Pozdrawiam,
    KK
  • wrednyhawran
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2010.07
    • 1784

    #2
    40 piw z jednej warki to mało? Sporo pijesz Jak mi było mało, to zainwestowałem w garnek 40l, teraz mam 60 piw z jednej warki, a przy lżejszych kalibrach mogę mieć nawet więcej i już nie bardzo nadążam z uszczuplaniem zasobów, mimo, że dużą część z nich rozdaję.

    Zresztą po co robić 200 piw na raz? Toż największa przyjemność tkwi w samym warzeniu

    Sprzedać tego nie możesz, wypić nie dasz (chyba) rady. To trochę bez sensu, a koszty takiego sprzętu będą spore.
    Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
    Małe Piwko Blog
    Małe Piwko Blog na facebooku
    Domowy Browar Demon

    Comment

    • andrzejba
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.05
      • 50

      #3
      jak to mówią Czas to pieniądz więc czemu w tym samym czasie nie można mieć 50l piwa zamiast 20l. Też chodzi mi po głowie taka kadź 60-70 litrowa, żeby przynajmniej 2 kegi napełnić za jednym zamachem.

      Comment

      • andrzejba
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.05
        • 50

        #4
        Tu jest art. z kega 50 litrowego

        Comment

        • wrednyhawran
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1784

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejba Wyświetlenie odpowiedzi
          jak to mówią Czas to pieniądz
          Zależy jak na to patrzeć. Z piwowarstwa domowego raczej pieniędzy nie ma (a przynajmniej z prawnego punktu widzenia nie powinno być ). Ja warzenie traktuję jako relaks, więc wolę częściej robić mniejsze warki, niż zapchać sobie piwnicę hektolitrami tego samego piwa, ale jak kto woli.
          Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
          Małe Piwko Blog
          Małe Piwko Blog na facebooku
          Domowy Browar Demon

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #6
            Ja u siebie używam filtratora rurkowego, warzenie wygląda tak samo jak przy warce 20L, temperatury zacierania przy zasypie 20kg i więcej są stabilniejsze. Do fermentacji używam beczek 60L, a leję w nie tak ok 50L brzeczki. Fermentacja burzliwa 2 tyg., cicha 1-2 tyg. Przy tej samej robocie piwa 5x więcej i nie martwił bym się, że się tego nie wypije
            Attached Files
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            Przetwarzanie...
            X