Problem z Witbier'em

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ateva
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 4

Problem z Witbier'em

Czołgiem!

Wg stylu, wity powinny być lekko kwaskowe, popełniłem jednego 4 tyg temu, jest już 1,5 tyg w butelkach, wczoraj otworzyłem jedną do sprawdzenia, i mam zgryz bo nie wiem czy kwaśność nie jest za duża co by oznaczało infekcję. Niby wysycenie nie jest bardzo duże piana niezbyt obfita, trwała nie ma tendencji do wychodzenia z butelki.
    W zapachu dominuje kolendra bo dodałem 20g na warkę 22 l, pomarańcza, nieco mineralne i jakby lekki jajeczny zapach. Ki czort??
    W smaku oprócz tego że kwaśność jest wyższa niż w innych koncernowych witach które piłem to chyba nie jest źle, ale mam słabe doświadczenie.
    Może jest wśród was jakiś piwowar domowy z warszawy który nie boi się powąchać/napić mojego eksperymentu i ocenić?
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

Podaj jak zacierałeś jaki zasyp, parametry fermentacji to na pewno przyczyni się do ustalenia dlaczego Twój wit tak smakuje.
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

Comment

• Ateva
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.05
      • 4

Racja mało informacji

Receptura wg homebrewing

Zasyp:
      pilzneński 2kg
      płatki pszenne 1.4 kg
      płatki owsiane 0.4 kg

dodatki
      kolendra 10g + 10g(od serca bo lubię)
      curacao 10g

drożdze: Breferm Blanche

Zacieranie

Platki skleikowalem: czyli do cieplej wody (tak ze 30 C) wsypałem podgrzałem do wrzenia i 10 min gotowania.
      potem wodą(temp. pokojowa) zbiłem temperaturę zacieru do 66C wsypałem słody
      wyrównałem na 63 C trzymałem 60min.
      Podniosłem do 72C i 50 min
      Wygrzew w 75C

Filtracja dłuuuga mój pierwszy pszeniczniak koszmarny chyba ze 2h, ale to wina źle położonego wężyka(odwinął się przy ściance), i za chłodnej wody miała ok 70C.
      Nie zawracałem brzeczki przedniej bo czytałem że przy pszenicznych się nie stosuje.

Może teraz ktoś mądrzejszy ode mnie powie co sknociłem

z góry dzięki za odpowiedzi

Comment

• sztetke
        • 2009.12
        • 355

Stosuje się, no i te drożdże jakieś lewe są (a możne to chodzi o jakieś połączenie; specyficzna woda + te drożdże), też miałem ( i nie tylko ja) mocny siarkowodór i nie minął z czasem.

Comment

• Ateva
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.05
          • 4

Woda klasycznie z Biedronki.
          Zdziwiło mnie tylko że w instrukcji nie był nic o przerwie ferulikowej dla słodów, bo rozumiem że białkową można pominąć jeśli wcześniej płatki się kleikowało?

Comment

• gobong
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.04
            • 658

Po co przerwa ferulikowa, nie stosowałeś słodu pszennego i nie te drożdże aby coś ci dała. Strasznie dużo tych niesłodowanych składników zasypu. Do kleikowanych płatków warto dodać tak z 10% słodu, i zrobić przerwę w temperaturze 62-65, potem podgrzać do wrzenia.

Comment

• Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
              warto dodać tak z 10% słodu, i zrobić przerwę w temperaturze 62-65, potem podgrzać do wrzenia.
              Możesz wyjaśnić co ma to dać?

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
              Strasznie dużo tych niesłodowanych składników zasypu.
              Strasznie normalnie jak na wita.

Comment

• marcinoser
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.06
                • 35

U mnie brewferm blanche nie narobiły siarkowodoru, przynajmniej przy rozlewie do butelek nic takiego nie stwierdziliśmy. Woda była z kranu.

Comment

• Ateva
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.05
                  • 4

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
                  Dodam małe uaktualnienie.
                  Wczoraj otworzyłem z cichym sykiem kolejną butelkę Wita, a po 10 min następną
                  Kwaśność piwa jest marginalna, dobrze komponuje się z aromatami. Nie powiem żebym się nie cieszył na taki obrót sprawy, ale nie mam pojęcia co się wydarzyło.
                  Przychodzą mi do głowy trzy rozwiązania:
                  - trzy pierwsze butelki były niedomyte i w nich siedział jakiś zaraz.
                  - niezakończony proces "układania się" piwa (tylko co tam się działo)
                  - krasnoludki?

pozdrawiam

Comment

• jacekan
                    • 2011.05
                    • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ateva Wyświetlenie odpowiedzi
                    , ale nie mam pojęcia co się wydarzyło.
                    Wydarzył się cud dojrzewania
                    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

Przetwarzanie...
                    X