Witam,
Na początek co chce kupić ze sprzętu:
fermentator z kranikiem
fermentator zwykły
1kg pirosiarczynu
0,1kg OXI
balingometr
2 rurki fermentacyjne
zaworek grawitacyjny
3kg glukozy
kapsle
kapslownica stołowa
miarka do cukru
płyn lugola
Pierwsza warka z puszki:
brewkit india pale ale
Druga warke zacieram, przepis znalaziony na browar.biz :
Słody:
4 kg pilzneński
1 kg monachijski
Chmiel:
Marynka 80 g
Zacieranie:
40 minut 61-63 stopnie
20 minut 71-73 stopnie
Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja
Gotowanie 60 minut
Chmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcem
Drożdze S04 (daje całą paczke na 20l)
Próbę jodową robić w przedziale 71-73 w ciągu tych 20 minut i jak nie bedzie pozytywna to trzymać dalej w tej samej temperaturze?
Mile widziane uwagi, wszakże dopiero zaczynam.
Na początek co chce kupić ze sprzętu:
fermentator z kranikiem
fermentator zwykły
1kg pirosiarczynu
0,1kg OXI
balingometr
2 rurki fermentacyjne
zaworek grawitacyjny
3kg glukozy
kapsle
kapslownica stołowa
miarka do cukru
płyn lugola
Pierwsza warka z puszki:
brewkit india pale ale
Druga warke zacieram, przepis znalaziony na browar.biz :
Słody:
4 kg pilzneński
1 kg monachijski
Chmiel:
Marynka 80 g
Zacieranie:
40 minut 61-63 stopnie
20 minut 71-73 stopnie
Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja
Gotowanie 60 minut
Chmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcem
Drożdze S04 (daje całą paczke na 20l)
Próbę jodową robić w przedziale 71-73 w ciągu tych 20 minut i jak nie bedzie pozytywna to trzymać dalej w tej samej temperaturze?
Mile widziane uwagi, wszakże dopiero zaczynam.
Comment